Мобилно меню

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)

evtanazia.jpgУниверситетската клиника в Лозана стана първата клиника в Европа, която разреши на смъртно болни пациенти да слагат край на живота си, като единственото условие е това да става в болничното заведение. В Швейцария е разрешено със закон да окажеш помощ на самоубиец с негово съгласие. Съществуват две обществени организации – „Достойнство“ и „Заминаване“, които през последните години са помогнали на поне 450 европейци да се самоубият.

Досега обаче нито една болница не се беше съгласила да предостави територията си за това. Лозанската клиника обсъжда идеята в продължение на две години и накрая реши, че тя няма да допусне да се превърне в център за самоубийци от цяла Европа, но само в краен случай ще се оказва помощ на неизлечимо болен, който желае да умре. Повод за решението е станал приемът на смъртноранен в злополука човек, който още преди инцидента е взел решение да се самоубие, тъй като е бил неизлечимо болен.

* Източник: Седмица.ру

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

369.jpgЛечението на наркоманите в църковните учреждения се оказва по-ефективно, отколкото в традиционните медицински центрове, заяви ръководителят на Центъра по рехабилитация на наркозависими „Св. Йоан Кронщадски“ свещ. Анатолий Берестов.

„Нашите психотерапевти работят с болните въз основа на светоотеческия опит. На това се дължи по-голямата им ефективност в сравнение с обичайната психотерапевтична дейност. Така например, в светските центрове по рехабилитация броят на освобождаващите се от наркотична зависимост е 20-30%, но една голяма част от тях по-късно отново се връщат към употребата на наркотици“. В същото време, в ръководения от о. Берестов от 2003 г. център броят на преминалите в състояние на устойчива ремисия е до 85%.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (71 Votes)

ierarxia1.jpgСвещеният Синод на Гръцката църква реши на свое заседание вчера да предостави безвъзмездно земя за изграждане на мюсюлманско гробище в Атина. Говорителят на синода, митрополитът на Патра Хризостом, заяви, че „Църквата уважава нуждите на всички хора, както изисква и църковното учение, а именно – да проявяваме любов и да помагаме на всички, без разлика, като на Божии създания“.

В речта си пред синода архиеп. Христодул напомни, че църквата подкрепя идеята да се построи в Атина джамия за нуждите на имигрантите-мюсюлмани. Той спомена и помощта, която Гръцката църква оказва на имигрантите в страната, като последната инициатива е отпускането на стипендии чрез благотворителната организация „Взаимопомощ“ на сто и петдесетима имигранти, които изучават гръцки език.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

xristodul2.jpgПредседателят на гръцката партия „Синаспизмос“ Ал. Алаванос, която внесе в Гръцкия парламент законопроекта за отделяне на църквата от държавата, призова Атинския архиепископ Христодул да последва примера на Йерусалимския патриарх Ириней и да подаде оставка. Причина за гневната реакция беше официалното послание на Св. Синод на Гръцката църква, в което архиереите заявяваха намерението си да поискат референдум, ако предложението за отделянето на църквата и държавата намери и други последователи в парламента.

Според Алаванос архиеп. Христодул оскърбявал цяла една парламентарна партия, като ги наричал „убийци на гръцкия етнос“, и едновременно с това поставял под съмнение авторитета на парламента. Основание за това обвинение гръцкият политик намира в думите на архиепископа, че „въпроси от такова значение се решават от целия народ, а не от отделни лица“.

* Източник: RNN

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Европейската комисия поиска от испанските власти да обложат с данък добавена стойност всички сделки, които Римокатолическата църква извършва с движимо и недвижимо имущество, предадоха информационните агенции. Ако Испания не изпълни това искане, свързано със законодателните норми в ЕС, Европейската комисия ще внесе иск в Европейския върховен съд, съобщи Europa Press.

Със споразумение, подписано през 1979 г. с Ватикана, испанските власти изплащат всяка година на Римокатолическата църква по 3.5 млрд. евро във вид на субсидии, като освен това са я освободили и от плащане на ДДС.