Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
image005.jpgС едновременни богослужения в Кьолн, Дюселдорф и Бон днес се откри 20-тия Световен Младежки форум, който ще продължи до 21 август. Тази година мотото на  световните дни на католическата младеж е: “Ние сме дошли да Му се поклоним."  Около 400 хиляди млади хора от 170 страни пристигнаха в Кьолн  за откриването, сред тях има и българи. Форумът се отразява от 6500 представители на медиите, 12 000 души са натоварени със сигурността, разходите се изчисляват на 100 млн. евро.

Програмата на младежкия фестивал включва повече от 500 различни събития, които насърчават участието на младежите: концерти, социални дискусии, национални срещи и др. "Хипотезите за религиозен Уудсток се отхвърлят - това е нещо по-различно", твърдят организаторите. Същността е да се насърчи диалогът между младите и църквата, така както в продължение на години успяваше да го прави Йоан-Павел II, който поставя началото на тези срещи през 1985 г. "Днешните млади хора отново се чувстват привлечени от църквата. За тях ние сме нещо изненадващо ново, донякъде чуждо, но и заради това - очарователно", казва Хайнер Кох, генерален секретар на младежкия форум. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Стартира официалният уебсайт на българската епархия за САЩ, Канада и Австралия, начело с Негово Високопреосвещенство митополит Йосиф. Епархийският сайт съдържа новини за живота на православните християни от българския диоцез, информация за енориите и текущи събития.

Адресът е: http://www.bulgariandiocese.org

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (1 Vote)
benedikt_16.jpgРимският папа Бенедикт XVI  се надява неговото посещение в Кьолн по повод  Световния ден на младежта да  възроди "вълната на новата вяра сред младите хора в Германия и Европа". "Аз бих искал да покажа на младежите колко прекрасно е християнството, защото продължават да се разпространяват представите за него като нещо тежко, обременително и изпълнено със забрани" - заяви папата в интервю пред "Радио Ватикана".

Световният младежки фестивал в Кьолн се открива на 16 август и  се очаква в него да участват около 800 хил. млади католици. Своето участие вече са заявили 700 кардинали и епископи и 7 хиляди свещеници. По време на посещението си в Германия тази седмица  римският папа предвижда също така да посети синагога и да се срещне с немски политически дейци.

На заключителните прояви от това посещение в Кьолн ще присъства и Старозагорският митрополит Галактион, местоблюстител на овакантения митрополитски престол на Западно- и Средноевропейската епархия.

(Интерфакс)

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Gorbachev_02.jpgМихаил Горбачов подари бащиния си дом в с. Приволное в Старвополския край на местния свещеник, съобщи в."Комсомолская правда". Бившият президент на СССР дал и 30 хиляди рубли за купола на нова църква в селото. Родният дом на Горбачов пустеел. Местните власти предлагали на бившия президент да направят музей в къщата, но той отказал. Семейството го предлагало за продан, но никой нямал достатъчно средства, за да отдели исканата сума от 500 000 рубли, отбелязва изданието. Горбачов се посъветвал със земляците си и накрая взел решение за дарението. Той предоставил къщата на местния свещеник, който доскоро обитавал със семейството си едностайно жилище и вече се преместил с домочадието в дарения дом.
(в. Сега)

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (5 Votes)
scoba_hierarchs02.jpgНа официалния сайт на Постоянната комисия на православните епископи в Америка (SKOBA) е публикувано писмо в подкрепа на Сръбската православна църква и нейното настояване за освобождаването от затвора на Охридския архиепископ Йован Вранишковски.
http://www.scoba.us
Православните епископи в Америка изразяват своето безпокойство от действията на властите в Македония, които “погазват правото на свободна мисъл и вяра”. В писмото се отбелязва, че "споровете и несъгласията, свързани с каноническия статус на повечето православни йерарси, свещеници и вярващия народ в Македония са болезнени и реални, но вмешателството на гражданските власти в тях не води към помирение." Православните епископи в Америка изразяват подкрепата си за Светия  Синод  на  Сръбската  православна църква  в  използването на  всички възможни морални и  правови  мерки за постигането на освобождение за архиепископ Йован. "Йерарсите, свещенството, монашеството и миряните на Православната църква  в  Америка  ще  продължат да се молят с надежда и очакване, че разколът  в Македония ще се излекува, защото той отделя  македонските православни вярващи от Сръбската патриаршия и от всички останали канонични Православни  църкви".

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]