Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (67 Votes)

243304978Волоколамският митрополит Иларион (Алфеев) заяви в интервю за РИА „Новости“, че дълбоко съжалява за решението на Кипърския архиепископ Хризостом да включи в диптиха предстоятеля на автокефалната Православна църква в Украйна Киевския митрополит Епифаний. Относно руската реакция митр. Иларион отбеляза, че решението ще бъде взето от Св. Синод. „Предполагам обаче, че Кипърският архиепископ ще бъде премахнат от диптиха на Руската православна църква, т. е. ще бъде прекратено неговото споменаване при богослужение до изясняване на всички обстоятелства за случилото се. Това означава прекъсване на евхаристийното общение с конкретно лице, а не с Кипърската църква като такава. Важно е да разберем дали е направил това еднолично или със съгласието на синода“, заяви митр. Иларион.

Според него на решението на архиеп. Хризостом са повлияли Вселенският патриарх и, вероятно, неотдавнашната визита на Александрийския патриарх в Кипър.

За първи път руската църковна дипломация взе решение да прекъсне евхаристийно общение не с една поместна църква, а с „отделни йерарси“ от нея, когато Гръцката църква призна Православната църква в Украйна. Все още има няколко гръцки митрополити, които не са съгласни с това решение, но тяхното несъгласие не доведе до разкол между самите гръцки йерарси и тази поместна църква запази своето единство.

Кипърската църква има по-малко йерарси и затова гласовете на несъгласните имат по-голяма тежест. Св. Синод на Кипърската църква се състои от осемнадесет члена, от които четирима днес изразиха публично своето несъгласие с акта на признание от страна на предстоятеля на Кипърската архиепископия. Според наблюдатели, ако това означава, че останалите членове на синода не възразяват срещу решението на архиеп. Хризостом, то Кипърската църква ще стане четвъртата поместна православна църква влязла в евхаристийно общение с автокефалната Православна църква на Украйна.

4.5402298850575 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (87 Votes)

kiprou xristostomosКипърският архиеп. Хризостом заяви след края на службата, на която спомена за първи път Киевския митрополит Епифаний, че това негово решение е в полза на Православието и на Кипърската църква. Може да е срещу някои конкретни лица, но това, което за него има най-голямо значение, е Православието. Днес, каза той, „споменах новия предстоятел, г-н Епифаний. Още от миналата година уведомихме Вселенския патриарх, че ще спазваме неутралност и ще послужим на Православието, общувайки с предстоятелите на поместните автокефални църкви. Заедно с Албанския архиепископ посетихме Вселенския патриарх, извън катедрата му, и поискахме разрешението му да посетя предстоятелите и да им споделя възгледите си“.

Архиеп. Хризостом отбеляза също, че е започнал своята посредническа обиколка, но здравословните му проблеми не са позволили тя да продължи пълноценно.

Кипърският архиепископ заяви, че членовете на Св. Синод не са знаели за днешното му решение. „Един от тях даже напусна службата“, отбеляза архиеп. Хризостом, визирайки Лимасолския митрополит Атанасий и му благодари за тактичността и търпението да изчака края на богослужението и да излезе малко преди това.

Накрая архиепископът изрази убеждението си, че дори не всички синодни членове да са съгласни, Св. Синод ще подкрепи писмото му до Вселенския патриарх, защото това е от полза на цялата Църква и „дълбоко в себе си всички предстоятели знаят това“.

Източник: „Прото тема“

4.7473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (95 Votes)

Omega TV Ltreaming 2 24 08 03 49.jpxeirotogПредстоятелят на Кипърската църква архиепископ Хризостом спомена за първи път при богослужение Киевския митрополит Епифаний, предстоятел на автокефалната Православна църква на Украйна. Това стана днес по време на хиротонията на новия епископ на Арсиное Панкратий в манастира „Св. Богородица Хрисориатиса“, съобщава „Ромфея“. Този акт на практика означава признаване на автокефалната Украинска църква от страна на Кипърската архиепископия. Досега три църкви влязоха в канонично общение с новопризнатата автокефална църква в Украйна: Вселенската патриаршия, която я прие в канонично общение и след това ѝ даде томос за независимост, Александрийската патриаршия и Гръцката православна църква.

В коментар на гръцкия сайт Orthodoxia.info се отбелязва, че в кипърските църковни среди са очаквали споменаването на митр. Епифаний в диптисите да стане през следващия месец, когато архиеп. Хризостом ще отслужи тържествена св. Литургия за именния си ден. С днешното си решение архиеп. Хризостом е изненадал всички. Първата реакция е била по време на самата хиротония, когато Лимасолският митр. Атанасий, изненадан от споменаването на Киевския митр. Епифаний в диптиха, е напуснал службата. Очаква се негативна реакция и от митрополите на Кикос и Тамасос. В руските църковни сайтове вече писаха, че тези несъгласни митрополити „ще откажат да служат с архиеп. Хризостом, докато не промени позицията си“.

След признаването на Украинската автокефална църква Московска патриаршия прекъсна общение с Вселенска патриаршия в цялата ѝ юрисдикция и забрани на руснаците да се черкуват в нейни храмове по света. Изключение беше направено само за светогорския манастир „Св. Пантелеймон“. След решението на Александрийската патриаршия и Гръцката църква Московска патриаршия предприе друга тактика: на вътрешно разделение на поместните църкви, съставяйки полуофициални списъци на проруски йерарси, непризнаващи решението на своите поместни църкви, и други, с които руски клирици не могат да съслужат.

Днешното решение на Кипърския архиепископ е голям удар за московската църковна дипломация, която има изключително силни позиции в Кипър с много голяма и влиятелна руска диаспора.

4.5443037974684 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (79 Votes)

ail.cropped.750.422На 20 октомври в късния следобед в Рим започна Междурелигиозният форум за братство и мир. Първоначално събитието се проведе в базиликата „Санта Мария ин Аракоели“, която е била център за молитва по време на чумата през Средновековието. Там и досега се пази чудотворната икона на св. Богородица, помогнала за избавлението на римляните от заразата в миналото. Темата на форума е: „Никой не се спасява сам – мир и братство“. Той се организира от общността на св. Егидий („Sant Egidio“) в Рим.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

GennadiosНа 16 октомври във Венеция почина митрополитът за Италия и Малта и екзарх за Европа към Вселенската патриаршия Генадий (Зервос). Митр. Генадий заема митрополитската катедра от 1996 г., но служи като епископ в Италия няколко десетилетия.

Той работеше неуморно за спасението на душите на милиони православни християни в Италия и Малта както от диоцеза на Вселенската патриаршия, така и от другите сестри православни църкви.

На 20 октомври в параклиса „Сан Лазаро дей Мендиканти“ в градската болница „Сан Джовани е Паоло“ във Венеция се състоя поклонение пред покойния митрополит. По-късно тялото му беше пренесено в православната катедрала „Сан Джорджо дей Гречи“ („Св. Георги“ на гърците), където се проведе заупокойно бдение.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]