Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

375В неделя, 18 декември 2022 г., една седмица преди Рождество Христово, ще се проведат изборите за архиепископ на Кипърската църква. Това реши днес Св. Синод, спазвайки изискването на устава изборите да се проведат в срок от четиридесет дни след овакантяването на катедрата.

Митрополитите решиха също така гласуването да се извършва с бюлетина, а не както досега със записване на името на предпочитания кандидат. Бюлетините ще съдържат снимки и имената на достоизбираемите кандидати.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

PeraВселенският патриарх Вартоломей в ранния следобед на 14 ноември отиде на мястото на терористичния акт, извършен на Голямата улица в „Пера“ (Истиклял), където остави букет бели цветя и се помоли за упокоение на жертвите. Шестима души бяха убити, а над осемдесет – ранени.

Патриархът определи случилото се като чудовищно събитие и осъди тероризма, като подчерта, че Православната църква се моли за разбирателството и мирното съжителство на всички хора.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

IMG 1882 1Празникът на св. архангели събра за архиерейско съслужение йерарси от Гърция, България и Северна Македония в епархията на Димотика и Орестиада. В навечерието на празника митрополитът на Димотика и Орестиада Дамаскин отслужи празничната вечерна в едноименния храм в Ризия, където се съхранява чудотворна икона на св. архангел Михаил, донесена някога от Одрин, а в Орестиада празничната вечерна оглави Велички епископ Сионий, игумен на Бачковския и Троянския манастир у нас. Той оглави литията с иконата на св. архангели и честнàта глава на св. вмчк Пантелеймон, която беше донесена за празника от о-в Андрос.

Празничната литургия в Орестиада беше оглавена от Струмишки митрополит Наум от Православната църква в Северна Македония в съслужение с еп. Сионий и местния митрополит Дамаскин. Митр. Дамаскин каза в проповедта си, че тяхното съслужение провъзгласява единството на Църквата независимо от националност, език и раса, и е свидетелство за връзката на любовта между архиереите на Православната църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

mocamis xatiНа 13 ноември в катедралния храм на Тбилиси „Света Троица“ и в цяла Грузия беше почетена паметта на стоте хиляди мъченици на Тбилиси, убити през 13 в. Литургията отслужи местоблюстителят митр. Шио (Муджири), когото Грузинският патриарх Илия II назначи за такъв преди няколко години. Този ден се отбелязва като голям празник за цяла Грузия. Премиерът на Грузия Иракли Гарибашвили заяви: „На 13 ноември ще отбележим едно от най-забележителните събития в историята на нашата страна и света – на този ден преди почти осемстотин години сто хиляди грузинци се жертват за защитата на тяхната вяра. Паметта за нашите героични предци векове наред е определяла духовните ценности на нашия народ, укрепвала е нашата вяра и така ще бъде винаги. Поздравявам ви с този велик празник – паметта на сто хиляди грузински мъченици. Бог да пази Грузия“.

35425

През 1226 г. Джелаледин Хорезм шах превзема и опустошава грузинската столица Тбилиси. На десетте хиляди пленени грузински воини предлагат да приемат исляма. След отказа им всички са убити на моста през Мтквари (Кура), известен като „моста на десетте хиляди тифлиски мъченици“. Според грузинските извори Хорезм шах е съборил купола на катедралния храм „Сион“ и е поставил там трон за себе си.

4.9859154929577 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (71 Votes)

saint serge logoПреподавателите от Православния богословски институт „Св. Сергий“ в Париж публикуваха на 4 ноември богословско разяснение за войната, самоотбраната и гражданската защита, водени от желание да внесат яснота в съзнанието на хората. Те смятат това за свой дълг, когато в условията на руско-украинската война се злоупотребява с истината, в резултат от което хората се объркват и престават да различават ясно истината от лъжата. Център на изявлението са твърденията, които звучат от амвона на РПЦ и приравняват нацията и вярата в Бога, с всички произтичащи от това смесване богословски последици, а именно: за свещената война; за смъртта на военния като саможертва, изкупваща греховете му; за култа към нацията като християнска добродетел и др. За първи път тези идеи огласи Московският патриарх Кирил като опит да оправдае смъртта на десетки хилядите руски войници, загинали в Украйна през последните месеци, и да мотивира руските младежи да участват във войната на Русия в Украйна.

Ето и целия текст на изявлението на преподавателите от „Св. Сергий“:

„Човекът не е създаден, за да убива човека, а за да го направи жив, така че в Христос да може да постигне вечния живот, който е негово призвание. Войната, която не само убива хора, но и води до жестокости, като убива не само войници, но и невинни цивилни, взети за заложници, е едно от най-страшните бедствия, които човечеството познава. Като такова тя никога не може да бъде справедлива или свята.