Мобилно меню

4.9777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (540 Votes)

009Десетки хиляди хора се събраха по улиците на грузинската столица Тбилиси днес, за да отпразнуват предоставянето на Грузия на статут на страна-кандидатка за членство в Европейския съюз, какъвто малката кавказка държава възприема като своеобразна защита срещу съседа си – Русия, предаде „Франс прес“.

Грузинският патриарх Илия II също отправи изявление. В съобщението, разпространено от патриаршията, се казва, че получаването на този статут се дължи на „вложените големи усилия на сегашното ни правителство, на решимостта на нашия народ и на труда на много хора“. Споменава се също, че „всички власти на Грузия са допринесли за изграждането на този път след възстановяването на независимостта ни“.

„Днес е специален ден, защото получаването на статут на кандидат за членство в Европейския съюз открива нови възможности за политическа стабилност в страната и повишаване на статута в международните отношения. Това открива път и за културен, научен, технически и икономически прогрес.

4.8736842105263 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (95 Votes)

Няма налично описание.

Решение на детска градина в германския град Хамбург да не поставя тази година коледна елха, „за да не се почувства нито едно дете изключено“, беше отразено в голям немски всекидневник и се превърна бързо в национална тема за коментари. То предизвика вълна от протести и критики към ръководството на детския център, който беше принуден да се защити. Според частното учебно заведение през последните десет години само три пъти са поставяли коледна елха, защото „не искат да се ограничават в една религиозна традиция“, но това не е предизвикало реакции досега, а през тази година срещу тях се е надигнала „вълна от омраза“, както се изразяват те.

В знак на протест в близост до детската градина в кв. „Локщедт“ неизвестни лица тайно са поставили на достъпно за хората място коледно дърво. Макар ръководството на кварталната детска градина да е решило, че заради „уважение към религиозната свобода“ няма да се слага на видно място традиционната коледна елха, някои християни са нарушили разпоредбата и през нощта са поставили коледното дърво, украсили са го и дори са сложили подаръци под него. Също като протест търговски центрове за рождественска украса са изпратили на детското заведение коледни елхи.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (10 Votes)

Screenshot 2023 12 09 211916Разследване на „Свободна Европа“ събра свидетелствата на пет жени, които през последните десет години са били жертви на сексуално насилие от страна на висш грузински духовник. Една от жените е била тогава на петнадесет години. Става дума за митрополита на Ахалкалаки и Кумурдо Николай (Пачуашвили). Това е първият случай, когато няколко жени публично обвиняват високопоставен член на Грузинската православна църква в сексуален тормоз.

Четири сексуални посегателства, описани в разследването, са се случвали по време на младежки спортни експедиции в Джавахети, за които митр. Николай е бил отговорник. Лагерът е бил рекламиран като възможност за двуседмична почивка, когато младите хора могат да помогнат на църквите и манастирите на Ахалкалакската епархия. „Участниците се запознават с местната култура, архитектурни паметници, ходят на екскурзии, провеждат се филмови прожекции… Участието в експедицията е безплатно!“, се казва в рекламата на лагера.

Само една от жените, Лела Куртанидзе, е разказала историята си с името си, понеже се е решила да заведе дело срещу висшия духовник за сексуално посегателство и злоупотреба със служебното положение въпреки изминалото време. Тя твърди: „Дължа го на десетките жени, които могат да изпаднат в такава ситуация“. Останалите четири жени в разследването са разказали своите истории, но анонимно, и няма да завеждат дела.

4.9859154929577 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (71 Votes)

2554През изминалата седмица хората в Северна Македония са разтърсени от отвличането и убийството на една ученичка и възрастен мъж. Бизнесменът Люпчо Палевски, който беше заловен в Турция след отвличането и убийството на четиринадесетгодишната Ваня, се оказа публична личност в страната. Той има имидж на „патриот и радетел на македонската църковна идентичност“, демонстрира близки отношения с македонските архиереи, дарител е на църкви и манастири. През последните месеци той е инициатор на подписка „за защита на Църквата и името на Македонската православна църква – Охридска архиепископия“, подкрепен от няколко митрополити и други църковници.

В същото време строителният предприемач, който е поддържал тесни връзки с подземния свят, е подозиран в отвличания с цел изнудване и други престъпни дейности.

Ученичката Ваня беше отвлечена, след като тръгва за училище от дома си, който се намира в комплекс, построен от Л. Палевски. Детето е било убито няколко часа по-късно, а издирването му продължи близо седмица. Според криминолозите Л. Палевски е „доказан социопат с криминогенна патология“.

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

DSC 8936 FotorНа 7 декември, когато се чества паметта на св. Амвросий Медиолански, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний посети Българската православна църковна община в Милано и отслужи св. Литургия за храмовия ѝ празник. В съслужение с него бяха свещеници от български църковни общини в Западна Европа: проф. прот. Иван Иванов от Рим, прот. Йордан Пашев от Цюрих и свещ. Васил Василев от Милано. Богослужебните песнопения изпълни дългогодишният църковен певец Николай Граминов.

Сред официалните гости на празника бяха генералният консул на Република България в Милано г-жа Ана Паскалева и монс. Емануил от архиепископията на Милано.