Мобилно меню

4.9786096256684 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (187 Votes)

2895c7126e3c608177d1177d71130322През изминалата седмица в руските медии бяха показани мозайки от почти готовия Главен храм на въоръжените сили на Руската федерация в парк „Патриот“, който трябваше да бъде открит на 9 май по повод 75-годишнината от победата над нацистка Германия.

Публикуваните мозайки предизвикаха вълна от критики заради редица спорни изображения, между които мозайката „Безкръвното присъединяване на Крим“ под покрова на св. Богородица, но най-вече заради портрета на Сталин, изобразен на мозайката „Парад на победата 1945“.

Според предстоятеля на храма Клински епископ Стефан и авторите на идейния проект не е възможно да се изобрази парадът на победата без Сталин.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

bophotos 121804 2В църковното общество в Русия се поставя въпросът за предоставянето на редовна публична информация за заразените клирици и храмовете, в които служат, както и за манастирите, където има болни от коронавирус. Целта на информирането е да се предпазят вярващите от заразяване. Според други обаче подобна информация не е от обществена значимост, тъй като разпоредбите на Църквата са за провеждане на служби без богомолци.

На 24 април група руски интелектуалци-християни отправи открито писмо до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, в което обръща внимание, че разпоредбите на патриарха за ограничаване на заразата в храмовете не се спазват, а дори има духовници, които призовават към бойкот на препоръчаните мерки. Авторите на писмото смятат за правилно специалната Работна група към Московска патриаршия да продължи да предоставя достъпна информация за заболелите и инфектирани клирици и монаси, за да се предпазят членовете на енориите, поклонниците и техните семейства. Тази дейност на Работната комисия беше преустановена през Страстната седмица. Нейният председател митр. Дионисий (Парубай), управляващ делата на Московска патриаршия, съобщи преди няколко дни, че се е заразил и ще продължи да ръководи комисията дистанционно. Още един неин член, прот. Николай Балашов, зам.-председател на Отдела за външноцърковни отношения, също съобщи вчера, че се е заразил, както и всички клирици от неговия храм.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

734Ректорът на Московската духовна академия, която се намира в Троицко-Сергиевата лавра, Звенигородският епископ Питирим (Творогов) се излекува от коронавирусната инфекция и след няколко дни ще бъде изписан. Той беше сред първите заболели в Троицко-Сергиевата лавра, които бяха хоспитализирани. Макар че лаврата беше поставена под карантина още в началото на април, а неин свещеноархимандрит е самият Московски патриарх Кирил, ограниченията за струпване на хора не се спазваха и множество богомолци продължаваха да се събират в манастирския храм, пренебрегвайки предупрежденията на лекарите. Нещо повече, на свое събрание в края на март монасите обявиха, че „няма да променят нито една традиция“ и няма да спазват предписанията на патр. Кирил за дезинфекция на лъжичката след употреба, „кръстът ще бъде целуван, както и ръката на свещеника за благословение“.

След Великден поради заразяването на повечето от братята и на някои от семинаристите лаврата беше окончателно затворена за миряни. В настоящия момент в хотелската част на манастира са настанени лекари-инфекционисти, които се грижат за петдесет и четирима болни. В лаврата се шият маски и се приготвят дезинфектанти. Повечето от монасите карат болестта леко, но има и такива в по-тежко състояние, които са хоспитализирани.

Намирайки се още в болницата, еп. Питирим се обърна чрез своята фейсбук-страница към всички онези, които обвиняват братството в страхливост и отказ от изпълняване на задълженията си, както и към онези, които твърдят, че „в храма не можеш да се заразиш“. Той самият стана обект на нападки, когато обявяви, че се е разболял именно в храма. Ето и думите на епископа.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

GumanitarkaКомисарят по правата на човека в Руската федерация Татяна Москалкова се обърна към украинския омбудсман Людмила Денисова за съдействие при доставянето на лекарства за болните населници на Киевско-Печерската лавра. Лекарствата са събрани от руски вярващи, съобщава ТАСС. Пратката съдържа освен лекарства, също и дезинфектанти, маски, ръкавици и други и тежи над 2 тона. Украинската страна все още не е отговорила на искането.

До събирането на помощи за Киевско-Печерската лавра се стигна, след като нейното ръководство се обърна с призив към вярващите да дарят средства за лечението на монасите, семинаристите и другите служители на лаврата, тъй като приходите на манастира са намалели рязко след затварянето му. В призива се казва:

„Скъпи братя и сестри, във връзка с разпространението в Украйна на острото респираторно заболяване COVID-19 в Лаврата бяха прекратени обществените богослужения. Молим всички да усилите молитвите за братството и нашата главна светиня – Свето-Успенската Киевско-Печерска лавра, за новопреставените архимандрит Нектарий и йеродякон Наум.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (15 Votes)

uskrsnja liturgija ataРемесианският епископ Стефан (Шарич), на 42 години, викарий на Сръбския патриарх Ириней, е заразен с коронавирус, съобщават медиите в западната ни съседка, позовавайки се на агенция „Танюг“. Еп. Стефан е имал всички симптоми на коронавирус и сам е потърсил лекарска помощ. Настанен е в болница „Земун“ в едноименния квартал на Белград, която е специализирана за лечение на заразени с коронавирус.

„Информацията е точна. Добре съм“, е написал в sms до Радио „Свободна Европа“ владика Стефан.

Медиите съобщават, че епископът е служил преди няколко дни в криптата на столичния храм „Св. Сава“ (на снимката), където са присъствали близо двадесет души, които са се причастили. Те всички са тествани за коронавирус. Двама от тях – свещеник и иподякон – също са заразени. Резултатите на другите ще излязат по-късно.

Патр. Ириней е тестван, а резултатът е отрицателен. Според сръбски медии той е служил заедно с викарния си епископ преди десетина дни в манастира „Въведение Богородично“ в Белград.