Мобилно меню

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (27 Votes)

anastasios15Гръцки военен самолет беше изпратен в албанската столица Тирана, за да преведе за лечение в Атина Албанския архиепископ Анастасий (Янулатос), който е диагностициран с COVID-19. Той е бил тестван с леки симптоми в Тирана, като тестът му е бил положителен. Предвид възрастта му и хроничните му заболявания е решено той да бъде преместен в ковид-отделението на болницата „Евангелизмос“ в Атина.

Официалното съобщение на Албанската архиепископия гласи: „След скорошно установяване на симптоми на коронавирус беше преценено за необходимо архиепископът на Тирана, Драч и цяла Албания Анастасий да отиде в Атина (в болница „Евангелизмос“), за да получи съответната медицинска помощ“.

При пристигането си в Атина архиеп. Анастасий каза: „Да участваш в общата болка е Божи дар. Не се тревожете, ще се справим. Живеем ли, умираме ли, Господни сме. Това е голяма утеха за нас, християните“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Police700Френската полиция е арестувала четиридесетгодишен грузинец за стрелбата на 31 октомври срещу православния свещеник в Лион, съобщи в-к „Le Parisien“, цитиран от „Интерфакс“. Според изданието заподозреният е задържан в петък в апартамент, където живеел със своята приятелка – рускиня. Задържаният е признал за извършеното, обяснявайки го с ревност и желание да отмъсти на съперника си. Той е посочил на полицията къде е изхвърлил оръжието, с което е стрелял, като следствието проверява думите му.

Все още няма официално потвърждение от френските власти за разкриването на случая. Това е поредният задържан от полицията заради стрелбата в Лион. По-рано тази седмица беше арестуван бивш православен монах, който е имал личен конфликт със свещеника и с когото е водил съдебни дела, но той беше освободен.

Простреляният свещеник с гръцки произход е в стабилно състояние и е излязъл от кома. Според френското издание той лично е насочил разследващите към арестувания.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

23288 irinejСръбският патриарх Ириней е заразен с коронавирус, съобщи сайтът на Сръбската патриаршия (тук).

„По време на редовна процедура на тестване и по епидемиологична преценка е извършен PCR-тест, който потвърди, че Негово Светейшество Сръбският патриарх Ириней е позитивен, но няма симптоми и е в отлично общо състояние“, се казва в съобщението.

Деветдесетгодишният патриарх на Сръбската православна църква е настанен в болница в Белград.

Преди няколко дни в Подгорица патр. Ириней отслужи св. Литургия и извърши опелото на Черногорския митр. Амфилохий. На погребението на уважавания и обичан в целия православен свят архиерей се събраха множество духовници и хиляди миряни, като не бяха спазени препоръките на местните здравни власти.

Местоблюстителят на Черногорската митрополия Будимлянски еп. Йоаникий е с грипоподобни симптоми и леко белодробно възпаление, и се е изолирал, като резултатът от теста му ще стане известен утре.

Черногорско-Приморската митрополия заяви, че резултатът на еп. Йоаникий също е положителен, като му е назначено лечение.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

гроб на митр. Амфилохий

Сръбският патриарх Ириней отслужи опелото на Черногорския митрополит Амфилохий в катедралния храм „Възкресение Христово“ в Подгорица в присъствието на множество епископи, духовници и миряни от цяла Черна гора, Сърбия, както и от други страни.

Патр. Ириней каза, че когато покойният архиерей е отишъл като митрополит в Черна гора, е намерил обезверени хора и духовно нерадив народ. Митрополитът обаче е чистил плевелите от Господнята нива, обновявайки онова, което е било занемарено и изоставено. „За сравнително кратко време Черна гора беше духовно възкресена“, отбеляза патриархът.

Известният сръбски богослов, връстник и приятел на митр. Амфилохий, еп. Атанасий (Йевтич), който отслужи първата заупокойна молитва за него в болницата в Подгорица, произнесе вълнуващо слово за починалия владика: „Амфилохий е герой, но е най-вече човек – благородството му е вътрешно присъщо. Като пастир той служи прекрасно – правеше всичко полека, без да бърза. И ето, имаме монаси, църкви, ръкоположения. Не че няма недостатъци, но той ги надминава с добродетелите си. Кой е безупречен? Той обаче потопи тези недостатъци в голямото море на своето смирение, благодатната си любов и саможертвено служение на Христос и народа си“.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (9 Votes)

samos monesБлизо седемдесет са пострадалите от земетресението на 30 октомври църкви и манастири на о-в Самос. Най-сериозно е пострадал митрополитският храм „Успение Богородично“ в Карловаси, като съществува сериозна опасност сградата да се срути. Министър-председателят Кириакос Мицотакис обеща, че величественият храм, изграден в началото на 20 в., ще бъде възстановен. Сериозно пострадали са и манастирите „Честнѝят Кръст Господен“, „Св. прор. Илия“ и „Света Троица“. Повечето от пострадалите църкви са строени в периода 16-18 в. Сериозно пострадал е и храмът „Преображение Господне“, издигнат от местните жители в памет на победата от 6 август 1824 г. срещу османския флот.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]