Мобилно меню

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

im 170493Властите в Израел засилиха контрола върху ултраконсервативните еврейски квартали, превърнали се в горещи точки на коронавирусната инфекция. От февруари, когато са регистрирани първите случаи на заболели в Израел, регистрираните болни са близо пет хиляди души. От тях повече от половината са ултраконсервативни евреи, макар че те са малцинство в страната – около 10%. Изминалата седмица породи дискусия между равините, които признаха, че тези общности не съблюдават правилата за социално дистанциране и продължават да се събират за изучаване на писанията и молитва в големи групи, както повелява тяхното предание. Преди няколко дни гр. Бней Брак (близо до Тел Авив), чието население са хора предимно от тази религиозна общност, проведе масова погребална церемония на известния равин Ци Шенкер с участието на стотици души. Погребението се проведе в нарушаване на правилата, които не допускат присъствието на повече от двадесет души на погребение, които при това трябва да са на разстояние два метра един от друг.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (87 Votes)

a6e1cbc3ee7691879a4d7c3c9d6d7f72 936x560Руският епископ Ириней от град Орск, Южен Урал, се записа като доброволец, който да посещава намиращите се под карантина жители на 250-хилядния град, съобщава Правмир. Той с още двама йеромонаси е получил разрешение за това от градската управа. Те могат да посещават поставените под карантина и самоизолиращи се хора, при които все още не е потвърдена диагнозата. Според епископа това е от изключително значение за хората, които се страхуват и искат да получат подкрепа от духовник или пък да се изповядат, но не могат да отидат в храма.

„Важно е да не допуснем паника, да направим всичко възможно, така че тези хора да усетят – свещениците са до нас... Историята показва, че най-лошо става, когато се надигне паниката. В това състояние хората са напълно объркани и не знаят какво да правят.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

axepa koronoiosПетдесет и осем-годишният монах от светогорския манастир „Ксенофонт“, който беше диагностициран с коронавирус, засега е в стабилно състояние в солунска болница, съобщават гръцки медии и добавят, че в същия манастир има още трима монаси, които са били контактни. И четиримата са пътували до Шотландия и Англия от 5 до 17 март.  Били са поканени от архиепископа на Тиатира и Великобритания Никита да занесат за поклонение пазените в манастира св. мощи на покровителя на обителта св. Георги. Един от тримата нови установени с коронавирус монаси миналата седмица откара с кола от манастира петдесет и осем-годишния монах първо до болницата в гр. Полигирос в Халкидика, а след това до солунската болница „АХЕПА“, която е референтна болница за коронавирус.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (45 Votes)

 MG 2649Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф изпрати поредното си кратко послание до своите епархиоти, в което им дава духовни и пастирски насоки за реакция в ситуацията на пандемия, обхванала целия свят. В последното си съобщение той разказва за положението в митрополитската катедрала „Св. Кирил и Методий“ в Ню Йорк, САЩ, и своето служение в дните на карантина.

„Поради много запитвания от страна на клирици и миряни за това, какво става с мене при положение, че се намирам в един от градовете, най-засегнати от коронавируса, написах кратко послание до вярващите под моя омофор“, обяснява митрополитът. Той ги уверява, че продължава да се моли за всички и ги призовава и те да се молят за него и служителите в катедралния храм. „Иконом Петър Тотев, аз и попадия Евгения продължаваме да извършваме всички полагащи се служби, но при затворени врати заради тежката ситуация в Ню Йорк и строгите забрани на гражданските и здравните власти“, пише архиереят.

Владиката припомня, че в тези дни на предизвикателства е важно „да спрем разпространението на болестта в нашите епархийски общности, мисии, църкви и манастири“. Той призовава всички да изпълняват стриктно разпоредбите на санитарните власти.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

eLНа 31 март Псковският митр. Тихон (Шевкунов) издаде указ, с който определя начина на приемане на св. Причастие в неговата епархия за периода на Великия пост и до преодоляването на епидемията, както и редица други мерки по отношение на изповедта, богослужението и църковния живот. Основната цел на мерките е да се защитят църковнослужителите, които през тези дни общуват активно с много хора, както и възрастните енориаши.

В указа се определя богослужението да се извършва с участието само на клира и необходимите църковни сътрудници. По отношение на св. Причастие се казва: „Енориашите да се причастяват занапред само със запасни Дарове. Тази форма на причастяване е известна от древната Църква. В четвъртък, 2 април, когато отбелязваме деня на преп. Мария Египетска, благославям във всички храмове на епархията да се отслужи литургията на св. Йоан Златоуст. На тази литургия да се подготвят запасни Дарове, по подобие на приготвяните на Велики четвъртък. Св. Дарове трябва да бъдат във вид на продълговати частици за по-лесно причастяване на миряните. Св. Дарове трябва внимателно да се изсушат и да се съхраняват върху св. Престол. Предстоятелите трябва да проявят особено голяма отговорност за съхраняването на св. Дарове. След това Даровете да се използват при необходимост на съботните и неделните литургии“.