Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

DST 6996 1 scaledСръбският патриарх Порфирий ще осъществи от 24 януари до 5 февруари 2023 г. посещение в САЩ. Официално обявената му програма е изцяло „сръбска“ и е свързана само с посещения на сръбски храмове и учебни заведения. Обявени са срещи само със сърби.

В официалното съобщение се казва, че от 24 до 28 януари Сръбският патриарх ще посети „енориите и Църковно-училищната община „Св. Сава“ в Ню Йорк, които Архиерейският събор му е поверил за духовно обгрижване до пълно нормализиране на условията там“. Той ще се запознае на място с процеса на възстановяване на катедралния храм „Св. Сава“ в Ню Йорк, който изгоря при пожар на Великден 2016 г.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

nebenzya 571694 810x0Постоянният представител на Руската федерация в ООН В. Небензя заяви, че на 17 януари ще постави пред събранието на ООН въпроса за нарушаването на правата на вярващите на УПЦ от украинските власти.

В тази връзка от УПЦ разпространиха изявление, че не са упълномощавали Русия да защитава правата им пред ООН и намират това за цинично. В изявлението се казва:

„От средствата за масова информация стана известно, че постоянният представител на Руската федерация в ООН В. О. Небензя е поискал на 17 януари 2023 г. отделно заседание на Съвета за сигурност на ООН относно ситуацията около Украинската православна църква.

В тази връзка бихме искали да ви информираме, че към момента Украинската православна църква не се е обръщала към никоя държава за съдействие за защита на нейните права, още по-малко към държавата, извършила коварно въоръжено нападение срещу нашата страна. Също така не сме упълномощавали никого от РПЦ да говори от наше име в ООН. Притеснени сме, че въпроси за Украинската православна църква се повдигат от структури, които нямат нищо общо с нас. Призоваваме руските власти да не говорят от името на нашата църква на международни форуми и да не използват религиозния фактор за своите политически цели.

В същото време ние молим нашите украински власти да провеждат балансирана религиозна политика в страната, да осигурят равни права на всички религиозни организации, за да не дават извинение на държавата-агресор да използва религиозната политика на нашата държава за своите собствени интереси.

Синодните институции на Украинската православна църква системно извършват дейности, насочени към защита на правата и свободите на вярващите и религиозните организации на Украинската православна църква както на национално, така и на международно равнище в рамките на своята компетентност и наличните възможности“.

4.8933333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (75 Votes)

IMG 41759b84ceef8a3d128c28fac02504f3 VДелегация на Вселенската патриаршия посети Скопие и Охрид и се срещна с предстоятеля на Православната църква в Северна Македония архиеп. Стефан. Това стана непосредствено след визитата на Волоколамски митр. Антоний от Московска патриаршия. Делегацията е водена от йерарха на Критската църква, митрополита на Аркалохори Андрей (Нанакис), който е професор по църковна история в Солунския университет. Преди Скопие гръцкият митрополит е посетил Бигорския манастир, както и православните светини в Охрид. В официалното съобщение на сайта на МПЦ се казва:

„Архиепископът на Охрид и Македония г-н Стефан прие вчера Аркалохорийски митрополит г-н Андрей, от Критската архиепископия – Вселенска патриаршия, който е професор в Солунския университет „Аристотел“, по предмета „Църковна история“. Гостът предаде на архиеп. Стефан приветствията и поздравленията на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, по случай Рождественските тържества и именния му ден. Те обсъдиха и актуалните събития във всеправославния свят и особено последните събития, свързани с МПЦ-ОА. Архиепископът благодари за посещението и поздравите и върна поздрави към Негово Светейшество.

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

ΣΥΝΟΔΟΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥСв. Синод на Вселенската патриаршия включи на 10 януари в агиология на Православната църква патриарх Йеремия I и атонския монах Герасим Песнописец от скита „Малката Света Анна“, като тяхната памет ще се чества съответно на 13 януари и на 7 декември.

В изложението на комисията за канонизациите на патриаршията се казва, че „Йеремия I е бил три пъти Вселенски патриарх. Произхождал от областта на Янина. Имал невисоко образование, но отлични административни умения. Като патриарх се ползвал с голяма популярност сред хората. През 1520 г. той става за първи път Вселенски патриарх. Втори път го избират през 1522 г., а последния път патриаршества от 1537 до 1546 г., когато умира във Враца, (тогава в) Търновска епархия.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (12 Votes)

Antonij RPS Skopje 4Предстоятелят на Православната църква в Северна Македония архиеп. Стефан е разговарял по телефона с Руския патриарх Кирил на 12 януари. За това съобщава Руската православната църква. Според това съобщение, македонският архиепископ е благодарил за признаването на тяхната автокефалия от страна на РПЦ, както и за съслужението с Волоколамския митр. Антоний в Лесновския манастир, което е било първото съслужение на йерарси на двете църкви от 1962 г.

„Предстоятелят на Македонската православна църква – Охридска архиепископия изрази искрената си благодарност към Негово Светейшество патриарх Кирил за неговата любов и внимание и изрази надежда скоро да се срещне с него“, се казва в руската новина.

От своя страна патр. Кирил „говори за любовта, която чедата на Руската православна църква традиционно изпитват към своите православни братя в Северна Македония, и изрази дълбокото си задоволство от възстановяването на каноничното им общение с поместните православни църкви и придобиването на автокефален статут“.