Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

Bruhl 1На 28 ноември, събота, членовете на българската православна църковна община „Св. Теодосий Търновски“ в Кьолн-Бонимахме щастието да участваме в св. Литургия, отслужена при нас от ставроф. ик. Юлиян Ангелов от Берлин. В тези трудни времена на карантинни ограничения той отново пристигна с влак от далечната столица, за да обгрижи духовно православните българи в областта Северен Рейн-Вестфалия. В гръцката църква „Рождество на св. Йоан Предтеча“ в гр. Брюл, където имаме добрата възможност да се събираме за богослужение, се стекоха десетки богомолци от българската диаспора от гр. Кьолн и околностите му (понякога става дума за стотина километра отдалеченост). Водени от духовната си жажда, те изпитаха тихата радост отново да приемат св. евхаристийни Дарове – Тялото и Кръвта на нашия Господ Иисус Христос. Песнопенията бяха вдъхновено изпълнени от нашия църковен хор. Мнозина от богомолците пристъпиха към св. Чаша.

В тази събота о. Юлиян извърши и няколко други свещенодействия. Преди литургията той изповяда малки и големи свои духовни чеда, а след нея извърши панихида за нашите покойници.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

iosif mitropolitМитрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф поздрави духовниците и миряните си от САЩ по повод Деня на благодарността. В поздравителния адрес владиката отправя благодарност към Бога за паството, което Господ му е поверил, и за всичките духовни щедрости към него и Божия народ.

„Благодаря на Господ, че ни е дарил с този невероятен живот и с възможността да се радваме на всяка част от него, дори в такива трудни времена. Благодаря на Господ, че е нашето бъдеще, и за всичко, което вие сте направили за мене“.

В поздравлението си митрополитът отбелязва вярата и усърдието на своето паство в църковния живот: „Затова сега, като ваш митрополит, съм толкова благодарен, че не сте вече чужди и пришълци, а съграждани на светиите и свои на Бога (Еф. 2:19)“, казва митр. Йосиф.

4.6734693877551 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (49 Votes)

3852 oЗавърши извънредното заседание на Св. Синод на Кипърската църква, свикано заради решението на Кипърския архиеп. Хризостом, председател на синода, да започне да споменава в местния църковен диптих Киевския митрополит Епифаний.

В краткото официално съобщение се казва, че Св. Синод внимателно е изследвал украинския църковен въпрос и проблема със споменаването на Епифаний като предстоятел на Украинската църква от страна на Негово Блаженство архиепископа на Кипър Хризостом и е решил, че не възразява срещу неговото решение. Същевременно Св. Синод се стреми към по-широка дискусия, в която да участват всички, за да се преодолее настоящата криза, която заплашва със схизма Христовата църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

episkop pantelimon v krasnoy zone bolnitsy 52На 24 ноември председателят на Синодалния отдел по църковна благотворителност и социално служение Орехово-Зуевският епископ Пантелеймон, викарий на Московския патриарх, посети в червената зона 52-а болница в Москва за пациенти с коронавирус. Той разговаря с пациентите в няколко отделения в реанимацията, изрази подкрепа за болните, лекарите и медицинските работници, помоли се за оздравяването на всички в болинцата.

„Много сме благодарни на всички лекари и медицински сестри, на всички, които оказват помощ на болниците, за техния подвиг, който те извършват вече много месеци. И сме много щастливи, че можем да им помогнем, да дойдем и да ги подкрепим, да се помолим за болните. Много сме благодарни за това взаимодействие, което установихме с правителството на Москва. Благодарни сме и на президента, който в разговор с патриарха оцени високо труда на свещениците и представителите на другите вероизповедания, които отиват при тежко болните. Присъствието на свещеника е важно и за болните, и за медицинския персонал“, отбеляза епископът.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (36 Votes)

PAFOUВ дух на единство Св. Синод на Кипърската църква обсъди на свое извънредно заседание споменаването в богослужението на митр. Епифаний като предстоятел на автокефалната Украинска църква.

До извънредното заседание се стигна, след като Кипърският архиепископ Хризостом спомена в диптиха по време на богослужение митр. Епифаний, предизвиквайки негативната реакция на няколко митрополити.

В изявление след заседанието говорителят на кипърския синод митрополитът на Пафос Георги каза, че „Св. Синод на свое извънредно заседание днес внимателно и в дух на единство проучи ситуацията, създадена със споменаването от страна на Негово Блаженство (архиеп. Хризостом) на Киевския митрополит като ръководител на автокефалната църква на Украйна“. Били са изслушани всички мнения, като решението е отложено за сряда, 25 ноември, когато синодните архиереи ще се съберат отново.

Запитан какво ще бъде решението въз основа на казаното днес, представителят на Св. Синод заяви, че няма да говори преди взимането на решението, но то ще е в дух на любов и единство: „Преодоляхме недоразуменията, допълни той, бяха дадени допълнителни обяснения от всички и мисля, че ще стигнем до единодушно решение, което ще яви единството на Църквата“.

На излизане митрополитът на Кику, един от критиците на архиепископа, заяви, че е гласуван мораториум върху изказванията до вземането на решението. А митрополитът на Тамосос Исайя каза само, че заседанието е било „мирно и психотерапевтично“.

Източник: ΚΥΠΕ

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]