Мобилно меню

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

UOCБердянска епархия на УПЦ, намираща се в окупираната от руснаците Запорожка област, беше отнета от Украинската църква с официално решение на Синода на Московска патриаршия. В решението се казва: „да се приеме Бердянска епархия в пряко канонично и административно подчинение на Московския и на цяла Русия патриарх“. Това стана на 16 май, като тогава е определен нов управляващ епископ, Броницки епископ Лука, викарий на Московския патриарх Кирил.

За да се оправдае отнемането на епархията и отстраняването на нейния украински митрополит, се използва писмо-обръщение на местните свещеници от 1 май, които завяват политическата си лоялност към окупационните руски власти. Те казват, че силно желаят да минат на пряко подчинение на Московския патриарх, тъй като техният митрополит не бил в състояние да обгрижва епархията и това е довело до смут в църковния живот. От 86 свещеници само петима не са подписали и петима са били болни.

Желанието на свещениците обаче никога не е било фактор за промяна на епископската юрисдикция на някоя епархия. Затова в решението на руския синод като мотив за анексията е използвано „фактическото изоставяне на епархията от Бердянския митрополит Ефрем“.

4.9868421052632 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (76 Votes)

f9590dea 9172 4235 8578 2ef114a1fac3Днес е неделя на слепия, казано накратко. А всъщност е неделята на прогледналия слепороден, когото нашият Господ е изцерил в Йерусалим за негово спасение и за поука на всички, които тогава са присъствали на чудото и които през вековете слушат този удивителен разказ.

Тъкмо в тази неделя имахме щастието през този месец да се зарадваме в Бога със св. Литургия в нашата женевска църковна община. За този празничен ден дойде при нас ставрофорният иконом Юлиан Ангелов, председател на катедралния храм в Берлин, и отслужи св. Литургия за нас. Песнопенията с молитвено въодушевление изпълни нашият църковен хор, ръководен от диригента г-жа Станислава Нанкова.

След богослужението и проповедта о. Юлиан кръсти три дечица с български корени: две сестрички и едното от двете им братчета. По неведоми пътища и не без Божия помощ баща им намери нашия храм след поколения прекъсната връзка със своите български корени.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (117 Votes)

na foto zliva na pravo petro guben sergij galushko roman kondratyuk 1024x768Бившият Кировградски митрополит Йоасаф (Губен) от УПЦ, както и секретарят на епархията прот. Роман Кондратюк, бяха осъдени на три години затвор с двугодишен изпитателен срок от Кропивницкия районен съд. Те са обвинени в разпалване на ненавист на религиозна основа и в оправдаване на руската окупация на южните и източните украински територии. Те са вършили това с помощта на писмени материали, руски книги и устни указания към подопечните им свещеници. Според обвинителния акт митр. Йоасаф е бил в тясното обкръжение на Московския патр. Кирил и е изпълнявал неговите нареждания да възпита сред християните в епархията си настроения в подкрепа на руската окупация и неприязън към украинската държава и нейните действия в защита на суверенитета ѝ. Той е вършил това, като е представял проруската си дейност като защита на каноничната Църква в Украйна, а вносът на руска литература по тази тема в епархията му се е увеличил особено през 2021 г., в годината преди руското нахлуване.

4.9493670886076 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (79 Votes)

5928Московският църковен съд реши да лиши от свещенически сан отец Йоан Ковал, клирик на храма „Св. апостол Андрей“ в Люблино, за това, че самоволно е променил текста на молитвата „За Светата Рус“. Присъдата ще влезе в сила след одобрение от правоправещия архиерей (Московския патриарх Кирил). Това съобщи за РИА Новости прот. Владислав Ципин, заместник-председател на Епархийския съд в Москва.

„Решението на съда беше да отстрани Ковал от свещеническо служение. То беше мотивирано с неподчинение на свещеноначалието с позоваване на Апостолско правило 25, в което наред с други тежки грехове се споменава и престъпването на клетва. Подтекстът е, че ръкоположеният за свещеник полага клетва, в която обещава да се подчинява стриктно на заповедите на свещеноначалието“, обясни действията си свещ. Ципин. По думите му отец Йоан отказва да признае вината си.

Свещ. Владислав Ципин каза, че о. Йоан Ковал е бил помолен да чете молитвата в установената формулировка и от други свещеници с по-висок ранг. По думите му той е отказал да го направи. Това според московския църковен съд е сметнато за достатъчно основание той да бъде низвергнат.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

IMG 0884 300x225В република Южна Африка днес ще бъде осветен първият български православен храм на африканския континент, посветен на българския светец и покровител Йоан Рилски. Църквата е изградена в Мидранд, Йоханесбург, от българската общност в републиката. Старозагорският митр. Киприан е определен от Св. Синод да извърши чина на освещаването, като той е включен в делегацията на президента Румен Радев. Основният камък на храма е положен през 2016 г., а през 2021 г. започва градежът.

Вчера митр. Киприан се срещна с митрополита на Претория и Йоханесбург Дамаскин (Александрийска патриаршия) и обсъди с него предизвикателствата, пред които е изправена местната православна общност.

В ЮАР живеят около 30 000 българи, предимно в големите градове. Те са обединени в три български организации, а храмът ще бъде за тях още един център за споделяне на българските традиции и култура.