Мобилно меню

4.6734693877551 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (98 Votes)

UiLCМосковският и на цяла Русия патриарх Кирил издаде заповед службите в Московска епархия за Страстната седмица и Пасха да бъдат отслужвани без участието на миряни. В неговото писмо до клира на епархията се казва:

„През последните седмици първопрестолният град и Московска област бяха обхванати от тежка болест, погубваща здравето и отнемаща живота на хората. Лекарите, които предприемат много усилия за победа над болестта, подчертаваха и подчертават, че основното средство срещу нейното разпространение, което има като резултат гибелта и тежките последствия за здравето на множество хора, е „социалната изолация“, т. е. неотлъчното пребиваване в своите домове.

В тези условия, грижейки се за живота и здравето на хората, Светейшият патриарх на Москва и цяла Русия Кирил с болка в сърцето призова православните християни, изпълнявайки предписанията на санитарните власти, да се въздържат от посещение на храмовете и да останат в своите жилища, извършвайки домашна молитва, като наблюдават богослуженията по телевизията.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

200В навечерието на големите празници Цветница и Великден, за да гарантира безопасността на християните, Московска патриаршия разпореди всички монаси и монахини в манастирите в руската столица да бъдат изследвани за коронавирусна инфекция. Изследванията ще се извършат от централната църковна болница „Св. Алексий Московски“, съобщава „Интерфакс“. Тестуването е започнало днес с монасите в Донския манастир.

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (40 Votes)

24487968Още един емблематичен манастир в украинската столица, Йонинският манастир „Света Троица“, беше затворен вчера поради диагностицирането с коронавирус на неговия игумен, архиеп. Йона (Черепанов). Тази обител е много популярна като „младежкия манастир“ в Киев, тъй като там ходят предимно млади, многодетни семейства, а архиеп. Йона е и председател на синодния отдел по делата на младежта към Св. Синод на УПЦ (МП).

Самият той съобщи за заболяването си в своята страница във фейсбук: „Скъпи приятели, ето че и мене ме застигна световният мор. След неделната служба температурата ми се повиши. В понеделник стигна до 38 градуса и за всеки случай реших да си направя тест. Вчера стана ясно, че той е положителен. Сега съм добре, температурата ми е 36.7. Намирам се в пълна изолация. Службите в манастира продължават, но без енориаши, тъй като ботаническата градина е затворена заради карантина. Къде съм се заразил, не знам. При толкова контакти, каквито имам, това не е трудно... Намирам се под лекарски контрол... Моля за вашите молитви за мене и за братята!“.

4.865671641791 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (67 Votes)

1539442463 2776Тридесет от четиридесет и четиримата монаси на Киевско-Печерската лавра са заразени с новия коронавирус, съобщиха днес украински медии. Това превръща централния киевски манастир в едно от най-големите огнища на болестта в украинската столица.

Преди два дни кметът на Киев Виталий Кличко обяви, че четирима монаси са дали положителни проби. Трима от тях бяха приети в болница още в началото на месеца, което беше причина за масовото изследване на населниците в комплекса и поставяне на целия манастир под строга карантина. Тогава представителят на Украинската православна църква (Московска патриаршия) митр. Климент (Вечеря) коментира уклончиво информацията, като заяви, че „не му е известно нищо за болни от коронавирус“ в лаврата.

4.9393939393939 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (66 Votes)

images222Киевско-Печерската лавра в украинската столица е поставена под карантина. Достъпът на външни лица е забранен както в църковната част на комплекса, така и в музейната. Затворени за посетители са също и двете пещери – Близките и Далечните, които всекидневно са посещавани от стотици поклонници. Богослуженията се извършват само от монасите, а службите се предават online. От лаврата съобщиха, че тази мярка ще бъде прилагана до вдигането на общите ограничителни мерки в страната.

До затварянето на манастирския комплекс се стигна, след като няколко монаси, в това число и игуменът митр. Павел (Лебед), проявиха симптоми на вирусно заболяване, а трима бяха хоспитализирани с пневмония. На монасите беше направен тест за коронавируса. Вчера кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че четирима са дали положителна проба. По неофициална информация сред тя е и игуменът митр. Павел.