Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

310983431 2275582615981896 849579124127624673 nЗапорожкият и Мелитополски митрополит Лука от Украинската православна църква призова за помощ при разчистването на развалините и за даряване на кръв за жертвите на обстрела в Запорожие, съобщи пресслужбата на Запорожка епархия.

Запорожие е седмият по численост град в Украйна, с население от 750 хиляди души. Руснаците нанесоха масирани ракетни удари срещу града на 3, 6, 9 и 10 октомври. Минимум 50 души са убитите цивилни граждани, многократно повече са ранените, сред които и десетки деца.

„През последните няколко дни нашият град Запорожие беше подложен на серия от обстрели, които разрушиха жилищни сгради и раниха цивилни граждани. Служителите на Министерството на извънредните ситуации и лекарите се борят за живота на пострадалите, а работниците от комуналните служби почистват местата на пораженията. За ликвидиране на последствията са необходими много хора, затова призовавам всички да помогнат за премахването на отломките и почистването на териториите и да улеснят малко работата на служителите на държавните институции“, пише митр. Лука.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

56 nВ Ню Йорк се появи улица „Св. Тихон“, кръстена на св. Тихон (Белавин), патриарх Московски и апостол на Америка. Новото име на улицата беше дадено в навечерието на неговия празник на 9 октомври.

Св. Тихон е Московски патриарх в годините на болшевишкия терор в Русия, но преди това той разгръща голяма мисия в Северна Америка. През 1898 г. става епископ на Алеутия и Аляска (впоследствие е повишен в архиепископ Алеутски и Северноамерикански) и прави много за разпространението на православието. Поставя основния камък на църквата „Св. Николай Чудотворец“ в Манхатън, Ню Йорк, който е осветен от него малко по-късно. По негова инициатива архиерейската катедра е пренесена от Сан Франциско в Ню Йорк. Св. Тихон освещава десетки православни храмове в страната, между които и храм „Св. Николай“ в Бруклин за сирийските православни емигранти (от Антийхийска патриаршия), установява отношения с гръцките църкви в САЩ. Св. Тихон открива и първата в САЩ православна духовна семинария в Минеаполис (съществувала от 1905 до 1923 г.), както и първия православен манастир в Пенсилвания „Св. Тихон“, организира превода на много богослужебни книги на английски език.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

40Министерството на правосъдието на Естония очаква ясно послание от Естонската православна църква, осъждащо войната. То е извикало Естонския митр. Евгений (Решетников), който ръководи Естонската православна църква към МП, за да изясни позицията си към насърчаващите войната призиви на Руския патриарх Кирил.

„Ако се окаже, че духовниците тук наистина оправдават войната и терора, който Русия води в Украйна, няма съмнение, че държавата ще трябва да реагира много остро на това, включително да преустанови дейността на тази църква в Естония“, заяви министърът на правосъдието Леа Данилсон Ярг.

1.1680672268908 1 1 1 1 1 Rating 1.17 (119 Votes)

0x0Руският патриарх Кирил изпрати „циркулярно писмо за изпълнение“ до всички епархии на Московска патриаршия да бъдат отправяни двудневни молитви за здравето на Владимир Путин. Първият ден за молитва е рожденият ден на руския президент, 7 октомври, когато той навършва 70 години. Молитвите за здравето на Путин ще продължат и на следващия ден, 8 октомври, когато се празнува св. Сергий Радонежски.

Патриархът призовава епископите, свещениците и вярващите на рождения ден на президента „да се молят усърдно у дома за здравето на руския държавен глава“, а на следващия ден се благославя „по време на великата ектения на божествената Литургия да се включи специално прошение за здраве и дългоденствие на президента“. Литургията трябва да завърши с многолетствие.

 

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

04102022 vivl 2„Различните прояви на психологическо и физическо насилие над жените се смятат за абсолютно неприемливи и осъдителни от Св. Писание, църковната ни традиция и християнския морал като цяло. Това е така, защото е невъзможно насилието да съжителства с любовта, тъй като в насилието се крият злобата, егоизмът, сянката на смъртта, а в любовта – небесната светлина, смирението, радостта и Божият мир“, заяви Атинският архиепископ Йероним в словото си при представянето на сборника Жените в сянката на насилието. Пастирската отговорност и перспективата на религиите.

Събитието се състоя в заседателната зала на Св. Синод на Гръцката църква и беше предавано на живо по интернет.

В приветствието си архиеп. Йероним разказа, че тази книга е плод от работата на първата по рода си конференция на Св. Синод на Гръцката църква, организирана специално за митрополиите в Тракия. Тя е била организирана съвместно с Министерството на образованието и религиозните въпроси през 2018 г. в Александруполи. В нея са взели участие повече от сто души, християни и мюсюлмани, които са представили отношението на двете монотеистични религии към този голям социален проблем. Те са обсъдили начините, които религиозното мислене предлага за справяне с домашното насилие, а и не само с него.