Мобилно меню

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

080x675Здравословното състояние на Черногорско-Приморския митрополит Амфилохий (Радович) от Сръбската православна църква е стабилно, съобщиха от клиничния център „Черна гора“ в Подгорица, където митрополитът постъпи с коронавирусна инфекция на 6 октомври. „Неговото общо състояние е добро, без повишена температура, с висок процент на кислородна сатурация (кислородно насищане кръвта, бел. ред.). Това са параметри, които говорят за нормален ход на възстановяване“, се казва в съобщението.

В началото на месеца митр. Амфилохий постъпи в болницата в Цетине с висока температура и кашлица, но е отказал да му бъде направен тест за коронавирус, тъй като смятал, че „няма нужда от това“. Поставена му е диагноза бронхит и е настанен за лечение. Впоследствие състоянието му се влошава и лекарите правят PSR тест, който установява коронавирусна инфекция. Пациентът веднага е преместен в ковид-отделението в Подгорица. Междувременно санитарните власти инициираха проверка дали са спазени всички процедури за безопасност от страна на лекарите, които не са извършили тестуване на пациент със симтоми на коронавирусна инфекция.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (24 Votes)

ER1 6832 43Московският и на цяла Русия патриарх Кирил съобщи, че е поставен под четиринадесетдневна карантина и затова няма да може да вземе участие в предстоящите чествания в Троицко-Сергиевата лавра. „Причина за това са моите скорошни контакти с човек, у когото беше установена коронавирусна инфекция. Времето, необходимо според медицинските изисквания за моето лично карантиниране, все още не е изтекло“, уточни патриархът.

Говорителят на Московска патриаршия Владимир Легойда коментира, че патриархът е здрав, чувства се добре и продължава да работи в дистанционен режим.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

euffuee37pfgs0bnh345Московската духовна академия премина на дистанционно обучение до подобряване на епидемиологичната ситуация, съобщи академията. Преминаването на такъв режим се налага заради заболяване от коронавирус сред учащите. Здравите студенти са изпратени по домовете си, а на болните се оказва медицинска помощ. В академията има командирован лекарски екип, а помощ оказва и Троицко-Сергиевата лавра. В официалното съобщение се казва, че повечето студенти карат инфекцията леко. Не се уточнява колко са болните.

В началото на септември Московската духовна академия беше поставена под карантина заради заболяването с COVID-19 на новия ректор Звенигородски епископ Теодорит (Тихонов). В средата на септември карантината беше отменена. Тогава беше съобщено, че други болни преподаватели или студенти не са установени.

Към дистанционна форма на обучение преминаха Сретенската и Оренбургската семинария, както и Духовната академия в Санкт Петербург.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

fillandias fanari 1Патр. Вартоломей извика тримата епископи на Финландската автономна православна църква, „за да разкажат на Св. Синод за църковната ситуация във Финландия“. На събора от 5 до 7 октомври са обсъдени проблемите в тази църква и по-конкретно конфликтът между епископите.

Финландската автономна църква (КП) има три епархии с 24 енории и близо шестдесет хиляди вярващи. Тя има статут на държавно изповедание (заедно с Евангелско-лутеранската църква). Ръководи се от архиепископа на Хелзинки Лъв.

Архиеп. Лъв е критикуван, че не свиква епископски събори, което той трябва да върши на всеки две години и нарушава трудовото законодателство, като в резултат от това срещу митрополията са налице множество съдебни искове. Като архиепископ получава заплата за 170 работни часа месечно, но според критиките той отделял почти цялото си време на „Обществото на карелския език“, а не на епархийските дела. Митрополитът на Карелия Арсений го обвинява в „етнически расизъм“ и освен това поставя въпроса за пенсионирането му по възраст. 

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

37513993051 f7b3f60afe bПоради ограниченията, наложени от властите в САЩ заради пандемиято от COVID-19, Десетата годишна среща на Събранието на православните канонични епископи в тази страна ще се проведе по интернет, стана ясно от канцеларията на българската православна митрополия за САЩ, Канада и Австралия, оглавявана от митр. Йосиф (Босаков). Срещата е насрочена за 6 и 7 октомври 2020 г. и ще се осъществи чрез програмата Zoom Video Conferencing между 14 и 17 ч. на 6 и на 7 октомври.

След решение на Четвъртото всеправославно предсъборно съвещание от 2009 г. по цял свят в страните извън каноничните територии на поместните православни църкви бяха създадени общо тринадесет такива събрания на православните епископи, имащи отговорност за съответната страна или групи страни, ако православната диаспора е по-малобройна. Епископските събрания винаги се председателстват от старшия по диптисите (т. е. от епископа, бил той по сан митрополит или архиепископ, на Вселенска патриаршия) и имат за задача да съгласуват действията на различните юрисдикции в области от взаимен интерес и отговорност. В САЩ каноничните православни епископи от различните юрисдикции наброяват няколко десетки.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]