Мобилно меню

4.7874015748031 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (127 Votes)

kiprouКипърският архиеп. Хризостом е на официално посещение в Константинополската патриаршия в отговор на покана на Вселенския патриарх Вартоломей да служат заедно през първата неделя на Великия пост, Неделя на Православието. Акцент в словата и на двамата предстоятели беше православното единство и проблемите, които изпитва в настоящия момент Православната църква.

В своя отговор на приветствието на патр. Вартоломей Кипърският архиеп. Хризостом заяви:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

sinСлед увеличаването на случаите на заразени с коронавирус поклонници по Светите земи, манастирът „Св. Екатерина“ на Синай разпространи обръщение, в което заявява, че историческият манастир не е източник на заразата. Повод за изявлението са откритите двадесет и един заразени в група от петдесет гръцки поклонници, върнали се от поклонение в Светите земи. В съобщението на братството се казва:

„Синайският манастир „Св. Екатерина“, след скорошната проява на зараза с коронавируса COVID-19 при гръцки поклонници в Светите земи, получи множество тревожни запитвания относно здравето на отците на синайското братство и положението в региона на св. обител.

Както е известно, група гръцки поклонници от югозападна Гърция, сред които наскоро бяха открити заболели от коронавирус, посетиха Синай в Египет и след това продължиха поклонението си в Светите земи, т. е. в Израел и Палестинската територия. Въз основа на наличните данни заразяването не се е случило в манастира, синайската пустиня или Египет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

unnamedВ края на май чудотворната икона на Божията майка „Достойно ест“ ще напусне Света гора и ще бъде изнесена за поклонение на вярващите в гръцкия тракийски град Комотини (Гюмюрджина). Такова изнасяне на светинята, която се пази в храма „Протатон“ (т. е. храмът, където се черкува първият, водещият от представителите на светогорските манастири, наричан на гръцки „протос“ или на български „прот“, „протът“) в атонската „столица“ Карея, се случва изключително рядко. Досега то е правено пет пъти, като последно иконата беше изнесена през 2012 г. в Солун по случай годишнината от освобождението на града от османско господство. Иконата ще гостува в града по случай тържествата за 100-годишнината от освобождението на Гюмюрджина от българска власт през 1920 г. и окончателното включване на града в гръцката държава.

В съобщението на митрополията на Марония и Гюмюрджина, изпратено и на български език за християните в България, се казва:

„Съобщаваме, че от 19 до 27 май в катедралния храм „Благовещение Богородично“ в гр. Комотини ще имаме специалното благословение и особената чест да приемем чудотворната икона на св. Богородица „Достойно ест“ от Протатския храм. За областта ни това е едно съвсем специално историческо събитие и каним всички благочестиви православни християни да дойдат да се поклонят и да получат благословението и благодатта на св. Богородица“.

Поклонническият център към Софийска митрополия ще организира поклонение до Комотини за желаещите да се поклонят на светогорската светиня (тук).

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

upl548eb1656963eДнес в Гърция на 89-годишна възраст почина архим. Гервасий (Раптопулос), наричан „светецът на затворите“. Духовникът посвещава целия си живот в служение на лишените от свобода, помнейки думите на Христос в притчата за Страшния съд: „в затвора бях и Ме навестихте...“ (Мат. 25:36). Движещо начало на неговия живот бяха думите „Нашият живот е кратък. Нека побързаме да направим добро на света“.

Архим. Гервасий е роден през 1931 г. в с. Емилиано или Гридадес, южно от гр. Гревена. През 1966 г. основава братството „Преп. Ксения“, а през 1978 г. към него се открива като отделно мисионерско направление „Дякония за освобождаване на безимотни затворници и бегълци“. Идеята за тази организация се ражда, когато о. Гервасий служи в митрополията в гр. Серес (Сяр). Там той започва да провежда неофициално „Ден на затворника“, отбелязван в Неделята на Сирни заговезни, когато на св. Литургия се чете евангелският текст за Страшния съд (Мат. 25:31-46).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

agionspilaion6Министерството на туризма в държавата Палестина (или Палестинската автономия, според израелската държава) съобщи, че храмът „Рождество Христово“ във Витлеем ще бъде затворен от 5 март до издаване на ново разпореждане. Представител на министерството заяви, че преди отварянето му храмът ще бъде дезинфекциран. Малко по-рано министърът на здравеопазването призова църквите и джамиите в града временно да бъдат затворени „с профилактична цел“.

Мерките се взимат, след като на 22 февруари стана ясно, че болни от корона-вируса поклонници от Южна Корея са посетили някои от най-известните поклоннически обекти като църквата на Божи гроб в Йерусалим, храма на Рождеството във Витлеем и Пещерата на патриарсите на Западния бряг. Поне осемнадесет поклонници от тази група са били диагностицирани с вируса след връщането си в Южна Корея, според здравното министерство на Израел. Министерството публикува маршрута на групата и заяви, че ще направи проучване за „евентуално разпространение на болестта“. Издадена беше разпоредба лицата, влезли в контакт с групата, да останат четиринадесет дни под карантина в домовете си.