Мобилно меню

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (15 Votes)

Antonij RPS Skopje 4Предстоятелят на Православната църква в Северна Македония архиеп. Стефан е разговарял по телефона с Руския патриарх Кирил на 12 януари. За това съобщава Руската православната църква. Според това съобщение, македонският архиепископ е благодарил за признаването на тяхната автокефалия от страна на РПЦ, както и за съслужението с Волоколамския митр. Антоний в Лесновския манастир, което е било първото съслужение на йерарси на двете църкви от 1962 г.

„Предстоятелят на Македонската православна църква – Охридска архиепископия изрази искрената си благодарност към Негово Светейшество патриарх Кирил за неговата любов и внимание и изрази надежда скоро да се срещне с него“, се казва в руската новина.

От своя страна патр. Кирил „говори за любовта, която чедата на Руската православна църква традиционно изпитват към своите православни братя в Северна Македония, и изрази дълбокото си задоволство от възстановяването на каноничното им общение с поместните православни църкви и придобиването на автокефален статут“.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (10 Votes)

Screenshot 2023 01 13 222857Международната богословска конференция „Мисията и Православната църква“, която се провежда от 11 до 15 януари във Волос, Гърция, събра над 430 православни участници от цял свят. Сред тях са висши клирици, свещенници, авторитетни богослови, активни църковни дейци, преподаватели в университети от всички континенти, служители в полето на енорийската и мисионерската дейност. Наред с докладите и презентациите на богословски теми, форумът дава възможност за представяне пред световната православна общност на университети, семинарии, учебни заведения, образователни институции и организации, работещи на полето на християнската просвета и мисия.

4.7931034482759 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (58 Votes)

maxresdefaultЗа последните няколко години религиозната секта „AllatRa“ е привлякла стотици, а може би и хиляди хора в Чешката република, пише чешкото издание novinky.cz. Нейният лидер Игор Данилов отдавна се укрива в Словакия заради обвинения в разпространение на руско влияние. Сектата действа активно в Украйна след революцията на Майдана през 2014 г., но също и в България, където се активизира през 2022 г., като на български език са преведени повечето от техните книги.

„Става дума за ново религиозно движение. То се характеризира с елементи, типични за такава общност, като например катастрофичен миленаризъм. Обществото погрешно обозначава такива движения с думата секта. Ние, религиозните учени, използваме термина ново религиозно движение“, разказва чешкият религиовед и богослов Якуб Лудвик.

3.75 1 1 1 1 1 Rating 3.75 (16 Votes)

FmMz6P6WIAAld6qПреподаватели, докторанти и студенти от Богословския факултет на Софийския университет участват в едно от най-големите академични богословски събития на годината, което се провежда тези дни във Волос и е организирано от Международата православна богословска асоциация (IOTA). Международната конференция е посветена на темата „Мисията и Православната църква“ и в нея участват повече от триста православни богослови от цял свят, включително и много архиереи от поместните православни църкви.

Богословският факултет на СУ е институционален член на международната конференция. Като представители на факултета в работата на конференция участие взимат доц. д-р Светослав Риболов, доц. д-р Костадин Нушев, доц. д-р Андриан Александров, гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев, гл. ас. д-р Полина Спирова, гл. ас. д-р Татяна Иванова, докторанти и студенти.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

135934Бившият Йерусалимски патриарх Ириней почина на 83-годишна възраст тази сутрин в болница в Атина, където се лекуваше през последните години.

Ириней I (с рождено име Емануил Скопелитис) е роден на о-в Самос през 1939 г. Той е патриарх на Йерусалим в периода от 2001 г. до 2005 г., когато е свален от катедрата с решение на Събор на предстоятелите на Православната църква, който го върна в монашески чин заради скандал, свързан с покупката и продажбата на патриаршески имоти.

Той никога не прие обвиненията, като твърдеше, че това е заговор срещу него, за да загуби трона си.

През 2019 г. Йерусалимският Св. Синод отмени низвержението му и той беше възстановен в епископски сан, като получи титлата „бивш патриарх на Йерусалим“. По свое желание и с ходатайството на Атинския архиеп. Йероним той напусна Йерусалим, където живееше в принудителна изолация, и се премести в Атина, за да получава по-добри здравни грижи. Бившият Йерусалимски патриарх беше настанен на издръжка на Гръцката църква в църковния старчески дом в Беотия, но здравето му беше вече сериозно разклатено.