Мобилно меню

1.1142857142857 1 1 1 1 1 Rating 1.11 (175 Votes)

serbias tees3Делегация на Сръбската православна църква, водена от Черногорски митрополит Йоаникий, е на официално посещение в Москва. Митр. Йоаникий и придружаващият го Славонски епископ Йоан вече служиха в Сретенския манастир и се срещнаха с новия председател на Отдела за външни църковни връзки митр. Антоний. На 18 октомври те ще служат с патр. Кирил в храма „Успение Богородично“ в Кремъл по случай празника на Всички московски светии.

След богослужението в Сретенския манастир Черногорският митрополит увери своите домакини във вечната благодарност на Черногорската църква към Русия, „която е взела Черна гора под свое покровителство и така тя е оцеляла по време на дългото турско иго“.

4.953216374269 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (171 Votes)

bbСвещ. Сергей Резанович, съпругата му Любов и синът им Павел бяха осъдени вчера от съда в гр. Гродно, Беларус, като част от т. нар. „група на пенсионерите“ за това, че са искали да извършат терористичен акт срещу Лукашенко, като свалят с гранатомет самолета му по време на излитане. Обвинението твърди, че групата е била ръководена от Николай Автухович. Матушка Любов получава 15 години затвор, съпругът ѝ о. Сергей – 16 години, а синът им Павел – 19 години. Свещеникът и синът му ще изтърпяват наказанието си при строг режим, а съпругата на свещеника при общ. Общо обвиняемите, които са 11 на брой и станаха популярни като „групата на пенсионерите“, получават 200 години затвор. Освен свещеническото семейство в групата има още една пенсионерка и политзатворник на 62 години с инвалидност.

Н. Автухович е политически дисидент и бизнесмен, два пъти затварян от правителството на Беларус. Той получи 25 години за „измяна на родината“ и „терористичен акт“.

4.9325842696629 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (89 Votes)

imageНа 16 октомври Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний посети БПЦО „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ в гр. Лисабон, Португалия, по повод предстоящия храмов празник и оглави светата литургия. С владиката съслужи свещ. Захарий Бозов, който е председател на храма.

Архиерейското богослужение събра в храма българи, живеещи в града и околността. Сред присъстващите беше и посланикът на Република България Негово Превъзходителство Иван Найденов.

Богомолците припяваха заедно с певците литургичните песнопения и изповядаха Символа на нашата вяра и Господнята молитва „Отче наш“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

Архиепископ ИоаннРуската архиепископия в Западна Европа, ръководена от Дубнински митр. Йоан (Ренето), се обърна към Московския патриарх Кирил заради неговата проповед за свещена война в Украйна, която опрощава греховете на убитите руски войници. Тя беше произнесена в края на септември, за да подкрепи обявената от В. Путин мобилизация.

Руската архиепископия в Западна Европа е втората църковна структура към Московска патриаршия извън Русия, която публично изразява несъгласието си с тези думи на патриарха. Това вече направи Естонският митр. Евгений, макар и не доброволно, а под натиска на правителството и поради възмущението на естонците.

Руската архиепископия в Западна Европа беше създадена през 2019 г., след като Вселенска патриаршия разпусна своята Западноевропейска екзархия на руските енории и поиска енориите по места да преминат на подчинение към съответните предимно гръцки епископи на Вселенска патриаршия. Тогава една част от тях заедно с предстоятеля митр. Йоан (Ренето) преминаха под управлението на Московска патриаршия.

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

1 Geneve October 2022След лятното прекъсване българите в швейцарските градове Веве и Женева отново имаха щастието да вкусят в буквален и преносен смисъл благодатните дарове на нашата света вяра. Нашият обичан отец, ставрофорен иконом Юлиян Ангелов от българската православна църковна община в Берлин, дойде на 15 и 16 октомври, за да отслужи на двете места св. Литургия и да ни зарадва с богослужение, молитва, проповед и лични съвети. Далечното разстояние, от което отецът идва при нас, и краткото време, с което той разполага, ни кара да използваме всяка минута от престоя му по най-добрия начин за надграждане в духовния ни живот като църковна община и като отделни личности. Богослуженията се превръщат в истински празник за душите ни.