Мобилно меню

4.9732142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (112 Votes)

2312181629Известният химнописец на Православната църква и митрополит на град Воден (Едеса, в Северна Гърция) Йоил е написал и публикувал нова молитва по повод на последното голямо изпитание както за вярващите в неговата епархия, така и в цял свят. Предлагаме я в превод на читателите на Двери, при желание от тяхна страна да я включат в личното си молитвено правило:

Господи Иисусе Христе, Боже наш, истински Лекарю на душите и телата, Който заради нас се въплъти, за да изцелиш голямата рана на човешкия грях, Който не презря неизлечимо боледуващите десетима прокажени, но със спасителната Си благодат ги очисти, Който като Богочовек прекара дните на Своето присъствие на земята, като правеше благодеяния и изцеляваше всички боледуващи и страдащи, Който прояви такова добротворство и направи здрави парализирани, слепи, тежко съгрешили, бесновати и страдащи телесно и душевно, по плът и по ум, приеми сега благосклонно нашето моление и със Своята сила прогонѝ убийствения вирус, който с появата си предизвиква страх, дори смърт сред болните и незаслужено страдащите. И ако заради многото ни грехове Ти си допуснал това изпитание, молим Те като милостив да го отстраниш от нас и от целия свят. Ако пък за изпитание на вярата ни си допуснал болестта да се разпространи, успокой тревогите на заболелите от нейната епидемия. Ако обаче тя се разпространява поради злодейството на противника на нашето спасение или от небрежността на безотговорни хора, като всемогъщ Бог прекрати нейната сила, запазѝ младежите и защити и изцели от проклетия вирус заболелите и старите хора, и освободи всички от смута в сърцата, като вместо него ни дариш здраве, спокойствие и бодрост по застъпничеството на нашата Владичица Богородица и на всички светии. Амин!

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (54 Votes)

445Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний изпрати архипастирско послание до Българските църковни общини в Централна и Западна Европа във връзка с пандемията от коронавирус. Архиереят призовава църковните ни общини да следват разпоредбите в съответните държави, а вярващите да се отдадат на молитви в домовете си.

„Благославяме на нашите свещенослужители там, където храмовете са вече затворени поради извънредната ситуация, да извършват полагащите се богослужения и светата Литургия в дома си, само в присъствието на своите домашни. По възможност нека се свържат с членовете на църковната община и ги уведомят за часа на богослужението, за да могат в този час всички да пребъдват в обща молитва. Ако има възможност може службите да бъдат предавани онлайн“, се казва в посланието на архиерея.

Болни и нуждаещи се да бъдат причастявани със запасни Дарове. Свещениците имат готовност и знаят как да действат в при тези обстоятелства.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

746869След първоначалните указания от миналия четвъртък вчера ръководството на Албанската православна църква публикува допълнително съобщение с указания за провеждане на богослуженията в положението на пандемия. В него се посочва:

„1. Православните храмове ще продължат да бъдат отворени за лична молитва, но няма да бъдат извършвани богослужения.

2. До второ разпореждане божествената Литургия в неделите дни и на празника Благовещение ще бъдат при затворени врати в параклиса „Света Троица“ в Синодния център на Тирана и ще бъдат излъчвани на живо от нашата църковна радиостанция (радио „Ngjallja“) чрез радио FM, но и в интернет.

3. Също и в другите митрополии божествената Литургия ще се извършва при затворени врати в малки параклиси.

Към тази пандемия трябва да се подхожда с голяма грижа, без паника, с молитва, с доверие в Бога и особено с истинска любов към нашите ближни“.

Ръководството на Румънската православна църква реши днес религиозните служби да бъдат организирани само на открито, в близост до мястото на поклонение (външен олтар), с участието на максимум 100 души, като се спазва разстояние поне един метър между богомолците.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

patrijarhГлавата на Сръбската православна църква патр. Ириней дава личен пример за спазване на ограничителните мерки, наложени от властите, срещу разпространението на коронавируса, съобщава официалната интернет-страница на СПЦ. Патриархът, който влиза в най-уязвимата за болестта възрастова група, ще приложи всички препоръки на лекарите. Той призова и всички граждани на Република Сърбия да бъдат дисциплинирани и да следват съветите на експертите за отговорно поведение в сложната епдемиологична обстановка. „Животът е най-големият Божи дар, който трябва да съхраним. Ще се молим на Бога, защото вярваме, че молитвата може да помогне много. Ще проявяваме дисциплина и в Църквата в поведението на християните. Вярвам, че това ще има своето влияние и значение. Нека бъдем дисциплинирани и да слушаме специалистите, за да се противопоставим на това голямо изкушение“, каза Сръбският патриарх.

4.8677685950413 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (121 Votes)

 MG 3074Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф изпрати обръщение до клира и миряните на своята епархия във връзка с пандемията от коронавируса. В него владиката дава пастирски насоки за поведението на християните в неговия диоцез, който се простира на три континента, и ги призовава да се съобразяват с препоръките на местните власти в тази нова и необичайна за съвременните хора ситуация. В обръщението се казва:

„Както знаете, смъртта на любим човек е достатъчно трудна при нормални обстоятелства. Колко по-тежко е това, когато над всички нас е надвиснала пандемия!

Ние като епархийски митрополит и енорийски пастири можем да предоставим на нашите енориаши съчувствието и подкрепата, от които сега се нуждаят. В това объркано време църковните ни общности са място за безпрецедентна подкрепа и утеха.

Затова призовавам нашето духовенство, като Божии служители, да направят всичко възможно всичките ни енориаши да запазят живота си. Също така настоятелно призовавам нашите църковни настоятелства да инструктират вярващите относно необходимите предпазни мерки, които здравните власти изискват от нас.