Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

viber image 2022 10 24 19 23 25 568С благословението на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний Българската православна църковна община „Св. Седмочисленици“ в Рим за втора поредна година организира събития, посветени на живота и делото на св. Йоан Рилски Чудотворец. Заедно с Кирило-Методиевите чествания през м. май те са част от усилията на църковната община за сплотяване на сънародниците ни, живеещи в чужбина, около личностите на наши светци и техния светъл пример.

Тази година гости на БПЦО „Св. Седмочисленици“ в празничните есенни дни бяха преподаватели и служители от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

loupasakis 1068x570Атинският архиепископ Йероним даде петдневен срок на местния свещеник о. Димитрий Лупасакис, който служи в църквата „Свети Исидори“ (храмът е посветен на св. Исидор Пелусийски и св. Исидор от остров Хиос) на Ликавитос, в центъра на гръцката столица, да напусне храма и заедно с духовните си чеда да се премести в манастир, определен му от църковното ръководство.

Дотук се стигна след няколкомесечни дебати как да се постъпи с клирика, който през последните години служи в един от двата храма на най-високия хълм на Атина и твърди, че притежава чудотворен кръст, наследство от леля му, която била светица на о-в Крит. Свещеникът твърди, че с този кръст върши чудеса, включително и възкресяване на мъртви.

В малкия параклис на Ликавитос се стичат хиляди хора, а лечебните сеанси се записват с камери и след това се разпространяват в религиозните групи в социалните мрежи. Външно те много напомнят протестантски церителни събрания. Свещеникът говори в проповедите си за сто деца, болни от рак, които са дошли в неговия храм и са видели Христос „на облак“, след което са оздравели. Проповедите на о. Димитрий са силно емоционални и драматични и той има много почитатели сред атинската интелигенция. Сред тях има шестнадесет младежи на възраст около 25 години, които живеят „като монаси“ под негово ръководство. Самият о. Димитрий не е монах, а е разведен свещеник.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

45Гръцката църква е обезпокоена от нарастването на броя на случаите на сексуална злоупотреба с непълнолетни в гръцкото общество. Особено тежък е случаят с 12-годишно момиче в атинския квартал Сеполия, принудено да проституира, като в престъпната дейност са участвали членове на неговото семейство и хора, свързани с Църквата.

С обвинение за сводничество е майката на детето, а обвинен в изнасилване, сводничество и участие в педофилски кръг е 53-годишен мъж, който е бил с репутацията на много религиозен човек, християнин и семеен, член на настоятелството на местния храм „Св. Емилиан“. След ареста му постъпват сведения и за хомосексуални действия с момчета. Профилът му е изпълнен с патриотични послания, снимки от църковни събития, със свещеници и епископи.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (79 Votes)

16На 20 октомври в църквата „Вси светии“ в Рига се проведе събор на Латвийската православна църква с участието на духовници и миряни. В дневния ред е имало два въпроса: призив към Московския патриарх Кирил да предостави на Латвийската православна църква статут на автокефална църква и, второ, внасяне на съответните изменения в нейния устав. Съборът се е провел с участието на митрополита на Рига и цяла Латвия Александър (Кудряшков). Решенията са приети със сти и шестдесет гласа „За“ и един „Против“.

На практика писмото има уведомителен характер. То е нужно, за да може отделянето от Московска патриаршия да бъде канонично и да не се смята за разкол.

Припомняме, че на 8 септември т. г. латвийският парламент прие изменения в закона „За Латвийската православна църква“, с които се променя нейният статут, като се определя, че тя ще функционира независимо и самостоятелно.

Досега Латвийската православна църква беше подчинена на Московска патриаршия.

2.9 1 1 1 1 1 Rating 2.90 (10 Votes)

Moscow 2На 17 октомври и. д. генерален секретар на Световния съвет на църквите румънският свещеник д-р Йоан Саука посети Москва и се срещна с Руския патриарх Кирил. Причината е кризата в ССЦ, предизвикана от благославянето на войната срещу Украйна от РПЦ. Много от християнските църкви и общности по света, членуващи в организацията, са скандализирани от това отношение и някои дори настояваха за отстраняване на РПЦ от Световния съвет на църквите. Това не се случи, тъй като Московска патриаршия е най-големият член и важен спонсор на организацията, но кризата в ССЦ се задълбочи. Генералният секретар о. Йоан Саука посети в Москва в опит да получи от патр. Кирил изказване в евангелски дух, осъждащо войната.

Патр. Кирил говори в познатия стил, избягвайки ясното назоваване на събитията. Той определи времето, в което живеем, като „критично във връзка с известните конфликти, в това число и тези около Украйна“. Кои са тези „известни конфликти около Украйна“, руският патриарх не уточни.