Мобилно меню

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

ambulance at st petersНай-малко десет свещеници в Италия са починали след заразяване с COVID-19, съобщават италианските и световните медии. Повече от половината на тези свещенослужители са от епархията в Бергамо, Ломбардия. В тази част на Северна Италия всеки половин час има погребение на гражданин, починал вследствие от заразата.

Епископът на Бергамо монс. Франческо Бески заяви, че неговата епархия е най-силно засегната от епидемията на коронавирус и че от двадесетте свещеници от диоцеза, които са приети в болница след заразата, някои са показали значително подобрение, но за съжаление шестима са починали.

4.6708860759494 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (79 Votes)

Screenshot 2020 03 17 Η Κυβέρνηση αναστέλλει όλες τις λατρευτικές συνάξεις και τις Κυριακές ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFOГръцкото правителство реши да отмени всички богослужения в храмовете на всички изповедания. Църквите ще останат отворени само за лична молитва. Запазването на общественото здраве налага ясни решения. Изключение се прави за погребенията и помените, които ще се правят на гробищата. Ограничението важи за периода от 16 март до 30 март.

Това обяви в своя профил вчера министър-председателят на Гърция К. Мицотакис. Същевременно и в правителствения вестник беше обнародвано решението на гръцкия министерски съвет от вчерашния ден. В него се казва:

„... Решаваме: временно се забранява извършването на всякакви богослужения и свещенодействия във всички места на религиозния култ без изключение (във всички видове храмове и параклиси, молитвени домове, джамии и пр. с всякакъв правен, каноничен и въобще религиозен статут) на всяка религия или вероизповедание в цялата държава, независимо от тяхната големина и вместимост, по превантивни съображения за общественото здраве и за периода от 16.3.2020 г. до 30.3.2020 г., както е посочено в съответните препоръки на Националната комисия за защита на общественото здраве срещу коронавируса COVID-19. Разрешено е на богомолци да идват само за лична молитва с кратък престой на мястото за поклонение, като се спазва съотношението един човек на 10 кв. м., съответно на два (2) метра един от друг“.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (40 Votes)

3 1 2048x1365Св. Синод на Гръцката православна църква се събра на извънредно заседание в понеделник и реши всички църковни събрания и служби да бъдат отменени, с изключение на неделните литургии. Те ще се отслужват в неделя сутрин от 7 до 8 ч. През останалото време църквите ще са отворени за лична молитва. Тайнства като Кръщението ще се отслужват само в тесен семеен кръг, ако не могат да бъдат отложени. На погребенията ще присъстват само най-близките, а помените ще се извършват на гробища, на открито, а не в храма. В манастирите няма да има промени в богослужението, но на службите няма да присъстват поклонници. В повечето гръцки манастири е установена непрекъсната молитва за преодоляване на изпитанието.

Това са част от мерките, които гръцкото църковно ръководство взе, за да ограничи разпространението на новия вирус в страната.

Св. Синод призовава възрастните хора, както и тези със здравославни проблеми да останат в домовете си.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

xilandariПетдесетгодишен италианец е проявил грипоподобни симптоми по време на престоя си като поклонник в Хилендарския манастир на Света гора. Монасите са забелязали, че човекът не се чувства добре и има температура и са го завели в медицинския център в Карея, а оттам е бил откаран в солунска болница. Случаят е от вчера.

Все още няма информация какъв е резултатът от изследванията на болния за коронавирус.

Вирусолози са проследили маршрута на поклонника на Света гора преди да стигне до „Хилендар“, където живеят около шестдесет монаси предимно от сръбски произход. Установено е, че той е посетил и Зографския манастир.

Свещеният Кинотис е обсъдил ситуацията, но е отхвърлил възможността да затвори Света гора за поклонници поради „духовни причини“.

По-късно днес стана ясно, че тестът на болния за коронавирус е отрицателен.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

2020 03 15 1408Църковното настоятелство на Българската църковна община „Св. патриарх Евтимий“ в Париж е взело трудното решение от полунощ на 14 март 2020 г. храмът ни да бъде затворен в дните за служби до ново нареждане. Мярката се взима във връзка с решенията на министър-председателя на Франция Едуард Филип за овладяване на здравната криза от епидемията на коронавируса в страната.

Църковното настоятелство съобщава също, че енорийските свещеници остават на разположение на вярващите, „понеже молитвата преминава отвъд и преобразява всички граници и препятствия“. Енориашите могат да изпращат на посочените в сайта на общината координати имената на онези, които искат да бъдат поменавани за здраве в личните молитви на свещениците.

За повече информация следете сайта и фейсбук-страницата на общината ни в Париж – тук.

Днес, 15 март, двамата свещеници на Българската църковна община в Париж – о. Емилиян Боцановски и о. Иван Карагеоргиев – направиха обръщение към своите енориаши: