Мобилно меню

1.2727272727273 1 1 1 1 1 Rating 1.27 (154 Votes)

399377.pМосковският патриарх Кирил произнесе днес слово, възхваляващо президента Владимир Путин като пример за православен владетел, каквито не са били дори много от руските царе. Това стана по време на пищен прием, посветен на 14-годишнината от интронизацията на патриарха.

„Той е православен, но не за да спечели някаква популярност, не за да се гласува за него, а истински православен човек, който приема светите Христови Тайни, който живее живота на Църквата. Всъщност начело на руската държава стои православен християнин. Царете не винаги са били толкова православни, колкото е нашият президент сега“, заяви патриархът.

Патр. Кирил нарече уникални и неповторими отношенията между Руската църква и държавата в наши дни: „Наистина сме развили уникална форма на църковно-държавни отношения. Трябва да благодарим на Господа за историческия път, който сме поели, и за тази система на църковно-държавни отношения, която се характеризира с пълно съгласие между църквата и държавата по най-важните и решаващи въпроси, свързани с живота на нашата страна и нашето общество“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

3333 11101 365x400На 2 февруари, Сретение Господне, на 92-годишна възраст почина Пергамски митрополит Йоан (Зизиулас). Заедно с митр. Калистос (Уеър), митр. Йоан беше най-известният съвременен православен богослов и йерарх на Константинополската патриаршия. Той е починал днес в атинска болница, където се е лекувал в последните седмици.

Митр. Йоан е роден на 10 януари 1931 г. в с. Катафигио на област Козани. Завършва Богословския факултет в Атина през 1955 г. Защитава докторат на тема „Разбирането на Църквата за Евхаристията и епископа през първите три века“, като проблемът за ролята и мястото на епископа в Православната църква заема неизменно важна роля в богословските му трудове.

Преподава богословие в Богословската семинария „Св. Владимир“ в Ню Йорк (1961-1963 г.) и в Богословската семинария „Свети Кръст“ в Бостън (1963-1964 г.), а след това в университетите в Единбург и Глазгоу, Шотландия. След това е избран за професор по догматика в Солунския университет. През юни 1986 г. на 55-годишна възраст е ръкоположен в рамките на една седмица за дякон, презвитер и епископ (на 22 юни 1986 г.) в Патриаршеския храм „Св. Георги“ във Фенер и става митрополит на Пергам и Адрамити. По-късно катедрата му е обявена за „старша“ и се подрежда на първите места в йерархията на Вселенска патриаршия.

4.9095022624434 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (221 Votes)

37eb45d2a594bfeb2211a0b6e76261c2На 24 януари в Атина се проведе Кръгла маса на тема: „Украйна: автокефалията и войната, които промениха света“, организирана от Сдружението за насърчаване на гръцката и православната култура „Аенаос“ чрез „Orthodoxia inforum“.

В работата на кръглата маса се включиха чрез видео-връзка Константинополският Вселенски патриарх Вартоломей и Александрийският патриарх Теодор, а в дискусията участваха Австралийският архиепископ Макарий, митрополитите Камерунски Григорий, Месинийски Хризостом, Новойонийски Гавриил и Лариски Йероним, бившият вицепремиер и професор по конституционно право Евангелос Венизелос, заедно с журналистите Мария Антониаду, Николаос Вафиадис, Адамантия Льолю и др.

4.8705882352941 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (85 Votes)

large 4 2baab3676eВ началото на януари в Петербург се гледа делото срещу йером. Йоан (Курмояров), който беше арестуван през юни м. г. за „компрометиране на руската армия“. Причина беше негов видеоклип, озаглавен „Кой ще отиде в рая, а кой – в ада“ (повече за клипа – тук) и по-конкретно следните негови думи: „Който е започнал агресия, няма да бъде в рая. От мюсюлманска гледна точка може и така да е – те имат джихад, а войната за вярата е всичко. Така че всички, които започват агресия и искат да влязат в рая, трябва да сменят религията си, трябва да приемат исляма. Християнството приема само войната в защита на своите граници и на своите домове…“.

След ареста вече шест месеца свещеникът е в следствения арест. Неговият случай беше включен в „най-гръмките дела в Русия за 2022 г.“, когато за антивоенни позиции бяха арестувани и изправени пред съда много хора, квалифицирани от режима като предатели и чуждестранни агенти.

4.9310344827586 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (29 Votes)

otecAlexandyrKarqginНа 17 януари 2023 г. след дълго боледуване на 73-годишна възраст почина протойерей Александър Карягин, съобщава Костромска епархия. От 1998 г. в продължение на десет години той оглавяваше руското подворие „Св. Николай Чудотворец“ в София.

Прот. Александър Карягин е роден през 1949 г. в Новосибирск. Със съдействието на Смоленски митрополит Кирил (понастоящем Московски и на цяла Русия патриарх, а тогава председател на външния отдел на РПЦ) е назначен за представител на Московския патриарх в София и председател на руския храм в столицата.

„По време на десетгодишното му служение в източноевропейската столица към църквата са създадени библиотека с духовна литература, неделно училище, детски църковен хор и ателие по изобразително изкуство. За приноса си в развитието на международните църковни отношения о. Александър е награден от българския патриарх с орден „Св. Климент Охридски“ (първа степен)“, се казва в официалното съобщение на Костромска епархия.

През последните години той е ръководил катедрата по църковна история към местната духовна семинария, четял е лекции по Нравствено богословие и История на Руската църква.

Смъртта на прот. Александър Карягин не е отразена на страницата на руското подворие у нас.

По време на пребиваването си в София о. Карягин не криеше симпатиите си към страната ни и българите. О. Александър разказваше, че е бил поставен пред избор преди да замине на служение в чужбина - Германия или България. Отправил се към страната ни без никакво колебание. По време на престоя си у нас той създаде много приятелства, общуваше открито с различни хора и организации, спомагаше за установяване на контакти, не демонстрираше високомерие и отчуждение от местните.

Бог да го прости!