Мобилно меню

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

648 oДнес от усложнения от коронавирус е починал игумен Тихон (Барсуков), на 66 г., главен лекар на Троицко-Сергиевата лавра и на Московската духовна академия. За това съобщава сайтът на св. обител, както и сайтът на Московска патриаршия. „Смъртоносният мор на 2020 г. не подмина отец Тихон. Той беше призован да даде отговор пред Господ в деня на великомъченик Георги Победоносец, 6 май“, се казва в съобщението на лаврата.

При въвеждането на ограничителните здравни мерки от Московския патриарх Кирил братята на лаврата организираха общо събрание, на което решиха да не променят начина на живот и богослужение в манастира. Тогава главният лекар на лаврата иг. Тихон (Барсуков) е разяснил на монасите какво представлява заболяването, като според него то не е толкова опасно, че да се наложи въвеждането на ограничения във функционирането на лаврата.

4.709375 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (640 Votes)

andrey kuraev bigС указ на Руския патриарх Кирил протодякон Андрей Кураев се поставя под запрещение за свещенослужение (аргос), докато за това се произнесе епархийският църковен съд. Основание за това е „публичното оскърбление на паметта“ на починалия от коронавирус предстоятел на Елоховската катедрала в Москва протойерей Александър Агейкин. Публичното оскърбление е предизвикало „възмущението на архиереи, клирици и миряни на Руската православна църква“. За решението са допринесли и „предишни Ваши деяния, за които постъпваха жалби до мене“, пише в указа си патриархът.

Запрещението на протод. Андрей предизвика реакции в интернет. Сергей Чапнин коментира в профила си във фейсбук: „Тъй като патриархът никъде не се появява, възниква подозрението, че някой си разчиства сметките с о. Андрей от името на патриарха. От каноническа гледна точка запрещението е много голямо наказание. Адекватното решение щеше да бъде да започне разследване, да се проведе следствие, да извикат о. Андрей на съд и църковният съд трябваше да вземе решение.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

iero ekklisias adeioНа 22 април Атинският архиепископ Йероним е изпратил писмо до министър-председателя К. Мицотакис, в което изразява безпокойството на епископата от липсата на каквито и да е стъпки за отваряне на храмовете. Навпактският митр. Йеротей (Влахос), който е говорител на Св. Синод по време на пандемията, заяви за телевизия СКАЙ, че архиепископът е изпратил това писмо от името на целия Св. Синод. В писмото се предлагат шест мерки, които да позволят на вярващите на посещават църквите, но в същото време да не се струпват хора, за да не се разпространява заразата. Предлага се в църквите да има само толкова вярващи, които да могат да стоят на разстояние два метра един от друг. Всички останали ще бъдат извън храма и ще слушат богослужението по високоговорителите. Ще се осигури редовно проветряване на въздуха. На входовете и изходите ще има антисептици, които трябва да се ползват задължително.

Митр. Йеротей каза, че християните се вълнуват, защото през последните дни се говори много за облекчаване на мерките на карантината: обсъжда се отваряне на училищата, фризьорските салони и супермаркетите, но не се говори за храмовете. Това създава у мнозина чувството за дискриминация на Църквата.

Към настоящия момент в гръцките църкви и манастири се служи, но миряните не могат да присъстват. Първоначално мярката беше по-строга и предвиждаше пълно затваряне на храмовете, но след протести на митрополитите мярката беше смекчена до сегашния си вид.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

RIAN 6099415.HR.ru1000 d 850Московският и на цяла Русия патриарх Кирил издаде указ с разпореждане, отправено към игумените и предстоятелите на храмове в Московска епархия, за тяхната лична отговорност за спазването на мерките на карантината. Предвижда се църковен съд за клирици, които поради незачитане на мерките за безопасност са допуснали както заразяване на други хора с коронавирус, така и смърт по причина на това заразяване.

До указа се стигна, след като Троицко-Сергиевата лавра отказа да изпълнява наредбите на Московския патриарх, въпреки че по устав той е неин свещеноархимандрит (т. е. игумен). В резултат голяма част от братството и над петдесет семинаристи се разболяха през Страстната седмица. Много енорийски храмове също не спазват разпоредбите, като ръководствата им смятат, че опасността се надценява, а върховното църковно ръководство е направило компромис със светските власти. В бившия катедрален храм на Москва, Елоховския, от коронавирус в рамките на два дни починаха неговият предстоятел прот. Александър Агейкин и протодякон Евгений Трофимов. Десетки са заболелите свещеници в столицата. Ръководството на Московска епархия обяви, че от 29 април „до второ нареждане“ в църквите ще се служи „при затворени врати“, т. е. без участието на миряни. Предишната мярка беше обявена до 28 април.

4.9783783783784 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (185 Votes)

2895c7126e3c608177d1177d71130322През изминалата седмица в руските медии бяха показани мозайки от почти готовия Главен храм на въоръжените сили на Руската федерация в парк „Патриот“, който трябваше да бъде открит на 9 май по повод 75-годишнината от победата над нацистка Германия.

Публикуваните мозайки предизвикаха вълна от критики заради редица спорни изображения, между които мозайката „Безкръвното присъединяване на Крим“ под покрова на св. Богородица, но най-вече заради портрета на Сталин, изобразен на мозайката „Парад на победата 1945“.

Според предстоятеля на храма Клински епископ Стефан и авторите на идейния проект не е възможно да се изобрази парадът на победата без Сталин.