Мобилно меню

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

734Ректорът на Московската духовна академия, която се намира в Троицко-Сергиевата лавра, Звенигородският епископ Питирим (Творогов) се излекува от коронавирусната инфекция и след няколко дни ще бъде изписан. Той беше сред първите заболели в Троицко-Сергиевата лавра, които бяха хоспитализирани. Макар че лаврата беше поставена под карантина още в началото на април, а неин свещеноархимандрит е самият Московски патриарх Кирил, ограниченията за струпване на хора не се спазваха и множество богомолци продължаваха да се събират в манастирския храм, пренебрегвайки предупрежденията на лекарите. Нещо повече, на свое събрание в края на март монасите обявиха, че „няма да променят нито една традиция“ и няма да спазват предписанията на патр. Кирил за дезинфекция на лъжичката след употреба, „кръстът ще бъде целуван, както и ръката на свещеника за благословение“.

След Великден поради заразяването на повечето от братята и на някои от семинаристите лаврата беше окончателно затворена за миряни. В настоящия момент в хотелската част на манастира са настанени лекари-инфекционисти, които се грижат за петдесет и четирима болни. В лаврата се шият маски и се приготвят дезинфектанти. Повечето от монасите карат болестта леко, но има и такива в по-тежко състояние, които са хоспитализирани.

Намирайки се още в болницата, еп. Питирим се обърна чрез своята фейсбук-страница към всички онези, които обвиняват братството в страхливост и отказ от изпълняване на задълженията си, както и към онези, които твърдят, че „в храма не можеш да се заразиш“. Той самият стана обект на нападки, когато обявяви, че се е разболял именно в храма. Ето и думите на епископа.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

GumanitarkaКомисарят по правата на човека в Руската федерация Татяна Москалкова се обърна към украинския омбудсман Людмила Денисова за съдействие при доставянето на лекарства за болните населници на Киевско-Печерската лавра. Лекарствата са събрани от руски вярващи, съобщава ТАСС. Пратката съдържа освен лекарства, също и дезинфектанти, маски, ръкавици и други и тежи над 2 тона. Украинската страна все още не е отговорила на искането.

До събирането на помощи за Киевско-Печерската лавра се стигна, след като нейното ръководство се обърна с призив към вярващите да дарят средства за лечението на монасите, семинаристите и другите служители на лаврата, тъй като приходите на манастира са намалели рязко след затварянето му. В призива се казва:

„Скъпи братя и сестри, във връзка с разпространението в Украйна на острото респираторно заболяване COVID-19 в Лаврата бяха прекратени обществените богослужения. Молим всички да усилите молитвите за братството и нашата главна светиня – Свето-Успенската Киевско-Печерска лавра, за новопреставените архимандрит Нектарий и йеродякон Наум.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (15 Votes)

uskrsnja liturgija ataРемесианският епископ Стефан (Шарич), на 42 години, викарий на Сръбския патриарх Ириней, е заразен с коронавирус, съобщават медиите в западната ни съседка, позовавайки се на агенция „Танюг“. Еп. Стефан е имал всички симптоми на коронавирус и сам е потърсил лекарска помощ. Настанен е в болница „Земун“ в едноименния квартал на Белград, която е специализирана за лечение на заразени с коронавирус.

„Информацията е точна. Добре съм“, е написал в sms до Радио „Свободна Европа“ владика Стефан.

Медиите съобщават, че епископът е служил преди няколко дни в криптата на столичния храм „Св. Сава“ (на снимката), където са присъствали близо двадесет души, които са се причастили. Те всички са тествани за коронавирус. Двама от тях – свещеник и иподякон – също са заразени. Резултатите на другите ще излязат по-късно.

Патр. Ириней е тестван, а резултатът е отрицателен. Според сръбски медии той е служил заедно с викарния си епископ преди десетина дни в манастира „Въведение Богородично“ в Белград.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

782fd11d9676dc45348fbf0388bb7921Протойерей Александър Агейкин (роден 1971 г.), предстоятел на Елоховския катедрален храм „Богоявление“, почина днес от COVID-19, съобщиха руските медии. Новината беше съобщена и от работната група към Московска патриаршия, която координира дейността на епархията в условията на епидемията. Свещеникът беше хоспитализиран с температура през Страстната седмица и след няколко дни изпадна в кома. Съобщава се, че е страдал от диабет.

Прот. Александър Агейкин беше зам.-ръководител на административния секретариат на Московска патриаршия и беше сред близките сътрудници на патр. Кирил. Той съслужи с Московския патриарх в началото на април, когато главата на РПЦ прочете Богородичния акатист в Елоховския катедрален храм. Тогава стана ясно, че част от неговите най-близки сътрудници са заболели и патриархът ограничи участието си в богослужението.

Близо петдесет са болните свещенослужители в Москва. Част от техните храмове са поставени под карантина. След пасхалното богослужение с температура бяха хоспитализирани свещеникът на един от знаковите московски храмове „Св. Козма и Дамян“ прот. Александър Борисов, негови дякон, иподякон и певецът със съпругата му. Празничната служба е била отслужена при закрити врати, според наредбата на Московския патриарх. Сред заболелите е и ректорът на Московската духовна академия Звенигородският епископ Питирим (Творогов), викарий на патриарха, който сам съобщи за заболяването си и в момента е под лекарско наблюдение.

4.8896103896104 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (154 Votes)

μητροπολίτης Ιερόθεος ΒλάχοςПо повод богослужебното възпоменаване на залавянето на Иисус Христос в Гетсиманската градина, което се извършва на Велики четвъртък, Навпактският митрополит Йеротей заяви, че в настоящия момент героизъм не е нужен.

Във връзка с протеста на отделни клирици срещу ограничителните мерки на държавата заради коронавируса, в изявление пред телевизионния канал СКАЙ говорителят на Св. Синод на Гръцката църква изпрати ясно послание до всички, в което казва: „Когато отишли да арестуват Христос, апостол Петър, подбуден от своята ревност, отрязал ухото на един слуга на име Малх. А Христос му казал: „Върни ножа си на мястото му, защото всички, които се залавят за нож, от нож ще погинат“. Така че и ние днес нямаме нужда от юнаци, а се нуждаем от изповедници. Едно е обаче да изповядваш вярата си, а друго е да се правиш на герой“.