Мобилно меню

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

iereas 2Православният свещеник Николаос Какавелакис беше прострелян в Лион, докато е заключвал вратата на гръцката православна църква „Св. Благовещение“ близо до площад „Жан Масе“, в седми район на града. Свещеникът е на 52 години и е баща на две деца. Той е опериран, но все още има опасност за живота му. Стрелецът е избягал, а френската полиция обсади квартала, като препоръча на местните жители да не напускат домовете си. Православната християнска общност в Лион никога досега не е получавала заплахи, коментират други православни свещеници в града.

Атинският архиепископ Йероним заяви, че е шокиран от случващото се в Лион: „Този кошмар надминава човешката логика. Как е възможно една религия да въоръжава ръцете на заслепени от омраза терористи!? И напълно нетолерантни и фанатизирани хора, фундаменталисти на насилието и смъртта да използват религията като куршум, насочен към сърцето на свободата и по-конкретно на религиозната свобода на другите, като оръжие за унищожаване на всяко противоположно мнение и на всеки човек, който в цивилизования свят има неотменимото право да го изразява. Как е възможно да използват религията като нож, който убива човешките права!“.

Източник: „Прото тема“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

mitropolit svijece slika hram 640x926 1

Десетки лекари от болницата в Подгорица изпратиха днес Черногорския митрополит Амфилохий, който почина след едномесечно лечение в болничното заведение. Черногорските медии публикуваха снимки, разкриващи искрената скръб и уважение на медиците към починалия владика. В много църкви и манастири в страната бяха отслужени заупокойни служби. Тялото на митр. Амфилохий беше пренесено в Цетинския манастир, където утре ще бъде отслужена св. Литургия за празника на св. Петър Цетински. След това тялото ще бъде пренесено в катедралния храм в Подгорица „Възкресение Христово“. Там, на 1 ноември, Сръбският патриарх Ириней ще отслужи заупокойна св. Литургия, в съслужение с архиереи на Сръбската църква и на други поместни църкви. След литургията ще бъде отслужено опелото и погребението на владиката. Той ще бъде погребан в криптата на съборния храм в Подгорица.

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

mitropolit upokojenjeТази сутрин, 30 октомври, в 8:20 ч. е починал Черногорско-Приморският митрополит на Сръбската православна църква Амфилохий (Радович). Владиката се лекуваше от коронарирус в клинично-болничния център „Черна гора“ в Подгорица, където е починал след приемане на св. Тайни. За това съобщава сайтът на Черногорско-Приморската епархия на СПЦ. Вчера лекуващият го медицински екип съобщи за влошаване на функционирането на белия дроб на владиката и усложняване на състоянието му. Съобщения за неговата кончина се появиха в медиите още късно снощи, но бяха опровергани.

По-късно ще бъдат оповестени подробности около опелото и погребението на митр. Амфилохий.

Митр. Амфилохий (със светско име Ристо Радович) е роден на 7 януари 1938 г. в с. Баре Радович, Долно Мораче, кралство Югославия (сега република Черна гора). Завършва Духовната семинария „Св. Сава“, както и Богословския факултет в Белград през 1962 г., а после продължава образованието си във Философския факултет на Белградския университет, специалност класическа филология.

Силно влияние върху духовното израстване на бъдещия митрополит имат личностите на преп. Юстин Попович, голям богослов и духовник на Сръбската църква, и светогорският старец Паисий.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

5582Три са жертвите на атентата, извършен днес рано сутринта в катедралата „Нотр Дам“ на френския град Ница. Има и неизвестен засега брой ранени. Мъж и две жени са били убити от нападател, въоръжен с нож.

Френският президент Еманюел Макрон пристигна в катедралата в Ница, където заяви: „Ще изведем армията по улиците“. Той обяви, че ще бъде обърнато сериозно внимание на охраната на църквите и училищата, и призова цялата нация да бъде единна и да се запази вярата и свободата на изповеданията на всички религии на територията на Франция.

Папа Франциск също осъди жестокото нападение в Ница и заяви, че се моли за жертвите в катедралата. Изпратена е съболезнователна телеграма от държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин до епископа на града монсеньор Андре Марсо, където той пише: „Информиран за жестокото нападение, извършено тази сутрин в църквата в Ница и причинило смъртта на няколко невинни хора, папа Франциск се присъединява с молитва към страданието на засегнатите семейства и споделя болката им“. Папата „моли Господа да донесе утеха и поверява жертвите на Неговото милосърдие“.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (67 Votes)

243304978Волоколамският митрополит Иларион (Алфеев) заяви в интервю за РИА „Новости“, че дълбоко съжалява за решението на Кипърския архиепископ Хризостом да включи в диптиха предстоятеля на автокефалната Православна църква в Украйна Киевския митрополит Епифаний. Относно руската реакция митр. Иларион отбеляза, че решението ще бъде взето от Св. Синод. „Предполагам обаче, че Кипърският архиепископ ще бъде премахнат от диптиха на Руската православна църква, т. е. ще бъде прекратено неговото споменаване при богослужение до изясняване на всички обстоятелства за случилото се. Това означава прекъсване на евхаристийното общение с конкретно лице, а не с Кипърската църква като такава. Важно е да разберем дали е направил това еднолично или със съгласието на синода“, заяви митр. Иларион.

Според него на решението на архиеп. Хризостом са повлияли Вселенският патриарх и, вероятно, неотдавнашната визита на Александрийския патриарх в Кипър.

За първи път руската църковна дипломация взе решение да прекъсне евхаристийно общение не с една поместна църква, а с „отделни йерарси“ от нея, когато Гръцката църква призна Православната църква в Украйна. Все още има няколко гръцки митрополити, които не са съгласни с това решение, но тяхното несъгласие не доведе до разкол между самите гръцки йерарси и тази поместна църква запази своето единство.

Кипърската църква има по-малко йерарси и затова гласовете на несъгласните имат по-голяма тежест. Св. Синод на Кипърската църква се състои от осемнадесет члена, от които четирима днес изразиха публично своето несъгласие с акта на признание от страна на предстоятеля на Кипърската архиепископия. Според наблюдатели, ако това означава, че останалите членове на синода не възразяват срещу решението на архиеп. Хризостом, то Кипърската църква ще стане четвъртата поместна православна църква влязла в евхаристийно общение с автокефалната Православна църква на Украйна.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]