Мобилно меню

4.8955223880597 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (67 Votes)

IMG 20200117 155838От 15 до 20 януари с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит ученици от 9 и 10 клас в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ взеха участие в Дванадесетия международен младежки кулинарен фестивал в Москва „Възраждаме традиците. Рождество“. Организатор е Даниловският ставропигиален манастир. Участваха 25 отбора и множество индивидуални участници. Семинаристите бяха придружени от йером. Мелетий, зам.-ректор на семинарията, и прот. Методий Корчев, председател на столичния храм „Св. Николай Чудотворец“ (кв. „Връбница“), под чиято егида се осъществява участието на младежите. Българската група представи коледни соленки и сладки, месни продукти, а така също и традиционно оформена рождественска трапеза. За нея българските участници получиха първо място в секцията „подреждане на празнична маса“. Те бяха оценени от професионално жури, в чийто състав влизаха представители на кулинарни асоцииации и Националната гилдия на шеф-готвачите.

4.9777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (45 Votes)

Agios Nektarios 2Александрийската патриаршия посвети 2020 г. на св. Нектарий Егински, тъй като през тази година се навършват 100 години от неговото успение. Големият светец на 20 в. се упокоява в Господа на 8 ноември 1920 г. Неговият живот е свързан с Александрийската църква, където той служи като Пентаполски митрополит и патриаршески епитроп в Кайро.

В словото си след Литургията в историческия манастир „Св. Сава Освещени“ в град Александрия патриарх Теодор каза: „Днес обявявам началото на тържествата по случай 100 години от успението на св. Нектарий, който е дошъл тук, в този благословен храм, като дякон и ръкоположен за свещеник от патр. Софроний. По-късно той му преподава и благодатта на архиерейството, като го хиротонисва за Пентаполски митрополит в катедралния храм „Св. Николай“ в Хамзауи в египетската столица – там, където е домът му като патриаршески епитроп на Кайро“.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (20 Votes)

3211487Вчера на 52-годишна възраст внезапно почина един от най-известните клирици на Руската православна църква прот. Всеволод Чаплин. Той е починал в следобедните часове в храма „Св. Теодор Студит“, чийто председател беше.

Дълги години той работеше в Отдела за външноцърковни връзки към Московска патриаршия, като от 2001 до 2009 г. е негов зам. председател (в този период председател е настоящият Московски патр. Кирил). До 2015 г. беше председател на Синодалния отдел за взаимоотношенията между Църквата и обществото, от който пост беше освободен заради множество свои гръмки изказвания, неизменно провокиращи обществен скандал. Неговия пост на говорител на РПЦ зае Владимир Легойда. Самият о. Чаплин тогава твърдеше, че това е станало заради неговите разногласия с патр. Кирил: „Вече много години се опитвам да кажа на Светейшия патриарх, че тоналността в отношенията с държавата, която все повече възприема църквата, е неправилна. Нужно ни е по-критично да се изказваме за безнравствените и несправедливи действия на властта, нужно ни е да говорим открито с обществото, не бива да мълчим пред такива явно предизвикващи православието структури, каквито са днешните власти на Украйна. И въобще, нужно е да говорим пророчески, а не непрекъснато да се оглеждаме кой какво ще помисли и каже, да не се страхуваме да поспорим със силните на деня“ (виж тук).

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

Aleksandrovskoe farmsteadИзраелското правителство реши да предаде собствеността върху т. нар. Александровско подворие на близката до Кремъл огранизация „Императорско православно палестинско общество“ и изпрати необходимите документи за това, пише „Интерфакс“.

Александровското подворие се намира в стария град на Йерусалим, в непосредствена близост до храма на Гроба Господен. Подворието представлява археологичен и архитектурен комплекс, включващ останки от Съдната порта, през която е минал Господ Иисус Христос, храма „Св. Александър Невски“, музей и др. Теренът, на който се намира комплексът, е купен през 1859 г. от имп. Александър II Николаевич (Царят-Освободител), а комплексът е построен през 1896 г. от Императорското православно палестинско общество (дружество).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

prokathimenoiЕдин след друг пристигат отказите на предстоятелите на поместните православни църкви да участват в „братското събрание на любовта“ в Йордания, свикано от Йерусалимския патриарх Теофил, пише изданието Orthodoxia.info. След Вселенския патриарх, който в свое писмо даде да се разбере, че не приема инициативата на Йерусалимския патриарх, също и архиепископите Атински Йероним, Кипърски Хризостом, Албански Анастасий, а и Варшавски митр. Сава, предстоятел на Полската ПЦ, са уведомили патр. Теофил, че няма да участват в синаксиса в Йордания. Отрицателно се изказа за идеята и Александрийският патриарх Теодор. Грузинският, Българският и Румънският патриарси досега не са заявили писмено намерение да участват, което е равносилно по-скоро отказ.

Към този момент освен Йерусалимския патриарх и пряко заинтересования от срещата Московски патриарх Кирил положителен отговор са дали Антиохийският патриарх Йоан и архиепископът на Чехия и Словакия Ростислав, определяни като „сателити на Москва“, пише гръцкото издание. Антиохийският патриарх е готов да участва в синаксиса, въпреки че през последните шест години е прекъснал евхаристийното си общение с Йерусалимския патриарх заради спор за юрисдикцията в Катар. Това беше и заявената причина той да откаже участие във Всеправославния събор в Крит през 2016 г. Все пак въпреки положителния отговор на Чешко-словашкия архиепископ Ростислав неговото участие също не е сигурно, смятат запознати с вътрешните конфликти в тази малка поместна църква.