Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

Ca11На 6 ноември в Украйна беше убит прот. Михаил Василев, председател на храм „Вмчца Варвара и св. Илия Муромец“ край Москва, който е патриаршески метох към щаба на Ракетните войски със стратегическо предназначение. Сайтът на Московска патриаршия съобщи, че той е починал „при изпълнение на пастирските си задължения“ в Херсонска област в резултат от обстрел от страна на украинските въоръжени сили.

Патр. Кирил изрази съболезнования на „роднините, близките и духовните чеда“ на починалия, когото определи като „смел, решителен и самоотвержен пастир“, известен сред военните като „десантния батюшка“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (112 Votes)

640На 2 ноември Грузинската църква почете паметта на преп. Гавриил (1929-1995), който беше канонизиран през 2012 г. Известен е като преп. Гавриил Юродив заради Христа или св. Гавриил Грузински. Роден е в Тбилиси. Той е сред най-известните изповедници на вярата в Грузия през комунистическия период. Един от малкото, които се замонашват в сталинистка Грузия, той има дързостта да построи църква в двора на своя дом. Параклисът четири пъти е разрушаван от властите, но преп. Гавриил отново го издига. На 1 май 1965 г. по време на комунистически парад той изгаря дванадесетметров портрет на Ленин. По време на разпита о. Гавриил казва: „Там трябва да виси Христовото разпятие, а не снимка на Ленин. Защо трябва да се отдава слава на човек? Там трябва да пише: Слава на Христа Бога“. Осъден е на смърт. Властите са настоявали той да признае, че е извършил всичко това по указания от Грузинската църква, за да имат повод за репресии, а в замяна му обещават да запазят живота му. Св. Гавриил обаче не става предател и лъжесвидетел. Напротив, при друг разпит отново заявява, че смята Ленин за звяр, поради което е бил бит и изтезаван. Неговият случай не остава незабелязан от чуждестранната преса и е широко отразен в европейските и американските списания и вестници.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

337Срещите на Кипърския архиепископ Хризостом с президента Н. Анастасиадис и бившия му „враг“ – митрополита на Кикос Никифор в емоционална атмосфера предизвикаха нови дискусии за неговото наследяване. За това кой ще бъде новият предстоятел на Кипърската църква се заговори веднага щом се разбра за здравословното състояние на архиеп. Хризостом преди пет години. Тогава архиеп. Хризостом посъветва жеалещите да го наследят да не бързат, но да изчакат „определеното от Бога време“ и нарече нетърпеливите „малки хора“, които никога няма да пораснат (тук).

Изборите в Кипърската църква се различават от тези в другите православни църкви. След промените в устава на тази църква от 2010 г. изборната процедура включва участието на всички пълнолетни християни. Досега Кипърската църква не е провеждала избор по новите правила. Те предвиждат следното:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

978 nНа 23 октомври църковната ни община в Лондон почете с архиерейска св. Литургия великия Божи угодник св. Йоан Рилски Чудотворец, чието име носи. Западно и Средноевропейски митрополит Антоний оглави св. Литургия и официално откри кампанията за набиране на средства за разширяване на параклиса „Св. Йоан Рилски“ в британската столица. С него съслужи прот. д-р Добромир Димитров, председател на общината.

В своята проповед митр. Антоний подчерта, че православието е част от идентичността на нашия народ, която ние носим в сърцата си и не бива да губим, макар и да живеем далеч от родината.

Напомняйки за подвига на св. Йоан Рилски, който е покровител на българския народ, митр. Антоний призова българите в Лондон да подражават на неговите молитва, вяра и любов. Ако имаме тази любов помежду си, ще познаят всички, че сме Христови ученици (Иоан 13:34-35), припомни той евангелските думи. Истинската любов е жертвена, каквато е любовта на Бога към нас. Христовата любов обгръща всичко, тя понесе хули, презрение и стигна докрай, до кръстна смърт, с една единствена цел: спасението на всеки човек.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

3301Здравословното състояние на архиепископа на Кипър Хризостом Втори е тежко, съобщават местните медии. Предстоятелят на Кипърската църква от няколко години се бори с рака, като не криеше заболяването си и говореше за това как се подготвя за смъртта (вижте неговото интервю от 2018 г. – тук).

Личният лекар на архиеп. Хризостом заяви, че той е наясно със състоянието си и не иска да напуска дома си в архиепископията, където му се оказват всички необходими медицински грижи. Според медицинско становище, публикувано в петък, здравословното състояние на архиеп. Хризостом остава стабилно, но критично.

Кипърският президент Никос Анастасиадис посети архиепископа в събота „заради сериозността на ситуацията“. „Той е запазил чувството си за хумор, … силен е“, заяви президентът след посещението.