Мобилно меню

4.9752066115702 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (121 Votes)

agatangel 960x540 2Повардарският митрополит Агатангел, чието седалище е град Велес, призова християните в петък и събота на Задушница да се съберат в дворовете на църквите в епархията от 8 до 14 ч., когато важеше полицейски час. Призива си митрополитът мотивира с невъзможността хората до посетят гробищата и да почетат своите близки. Ден след публикуването на призива на официалния сайт на епархията здравният министър разговаря с митр. Агатангел с молба да го оттегли, тъй като Велес е сред огнищата на зараза в момента, когато в нашата съседка се наблюдава втора силна вълна на заразата.

От прокуратурата във Велес съобщиха, че установяват фактите по делото за привличане към евентуална наказателна отговорност заради неспазване на мерките, забраняващи събирането на хора в цялата страна.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

110.Saint Sophia CR format1016x560croppedВърховният съд на Турция ще започне на 2 юли делото за признаване за недействителен подписа на Кемал Ататюрк от 1934 г. за превръщането на „Св. Софѝя“ в музей, съобщава Orthodox Times. Подписът на основателя на турската република се оспорва от Асоциацията за поддръжка на древните паметници и околната среда в Турция. Ако съдът прецени, че подписът на Ататюрк под този указ е фалшив, това ще даде възможност да стартира процес за превръщането на „Св. Софѝя“ в джамия, за което няколко пъти призова Реджеп Ердоган.

Проправителственият турски вестник „Хюриет“ писа в началото на юни, че инициативата изхожда лично от президента на страната. „И молитвата, и стихът за завоюването от Корана могат да се прочетат в храма „Св. Софѝя“. Нашата нация трябва да се реши на това. Храмът може да продължи да приема туристи и като джамия, както е сега със Синята джамия. Нужна е деликатност по този случай. Проучете въпроса за „Св. Софѝя“ и ще говорим по-късно за това“, цитира вестникът изказване на Ердоган от 3 юни на заседание на Централния комитет на неговата партия.

4.9951219512195 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (205 Votes)

lions rotaryСв. Синод на Гръцката църква обсъди на днешното си заседание участието на клирици в мероприятия на организациите „Ротари клуб“ и „Лайънс“ и изпрати до всички митрополии окръжно, с което призовава гръцките архиереи и свещеници да не участват в техни прояви. Според решението тези организации „не се ограничават само със социални изяви, но извършват и действия с религиозен характер, като имат официална обредна церемония за приемане на нови членове и извършват молитва, отправена – в разрез с християнското учение – към един бог в общия смисъл на тази дума, а не според нашата православна християнска вяра“.

В решението не се уточнява кое е предизвикало издаването на това окръжно, тъй като отношението на Гръцката църква към тези организации, както и към масонските ложи е многократно изразявано. В същото време политиката на „Ротари“ е насочена към себелегитимиране в църковните среди и затова честа практика в Гърция е връчването на награди за благотворителност от страна на организацията към различни изявени в тази област православни клирици.

Първото официално становище на Гръцката църква е формулирано през 1958 г. Под формата на отговори на отправени към Св. Синод въпроси темата е коментирана през 1951, 1958 и 1970 г., както и в още едно официално становище от 1974 г. В тях Църквата изразява големи резерви към организацията „Ротари клуб“ и препоръчва на християните да не се обвързват с това движение, тъй като то има религиозен характер. В определени случаи свещеникът дори може да откаже на член на „Ротари“ да стане кръстник, тъй като е член на нехристиянско религиозно движение.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

stalex churchВ Москва ще проведат тестове за антитела на коронавирус на всички клирици и монаси. Духовниците ще бъдат изследвани, тъй като на 6 юни предстои да бъдат отворени за богомолци столичните храмове, а епидемията в руската столица все още е в разгара си. Изследването ще се проведе в Централната болница „Св. Алексий“, съобщи синодният отдел за църковна благотворителност и социално служение. Болницата, която е собственост на Московска патриаршия, е получила като дарение скъпа апаратура за изследване на антитела, както и необходимите тестове. Именно нейните специалисти провеждат тестуването на свещенослужителите и монасите в столичните манастири, както и организират лечението на заболелите.

Московските храмове бяха затворени за енориаши от 13 април, като богослуженията в тях се отслужваха в присъствието само на клирици и певец. Църквите отварят отново на 6 юни, като вярващите трябва да носят маски. В Подмосковието, където болните от коронавирус са много, богослуженията все още ще се водят на открито.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (90 Votes)

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος 696x415Вселенският патриарх Вартоломей изпрати писмо до предстоятелите на всички поместни църкви във връзка с предизвикателствата в църковния живот, появили се в условията на пандемията от коронавирус. Патриархът призовава предстоятелите да обменят мнения и отговорят съвместно на оспорването от страна на властта в някои държави на св. Евхаристия като централен елемент в църковния живот. В някои страни по време на пандемията беше забранено причастяването на вярващите с обща лъжичка, подобни дискусии се водят също в Гърция и в други православни страни. В писмото на патр. Вартоломей, изпратено на 17 май до предстоятелите, се отправя призив за оформянето на общо, всеправославно становище по този въпрос. Към настоящия момент няма информация за отговорите от страна на поместните православни църкви. Ето и текста на писмото:

„Ваше Блаженство, Христос воскресе!

Преживяхме болезнено обстоятелствата, възникнали в живота на Църквата поради сериозната пандемия от новия коронавирус, като до нас пристигнаха отвсякъде, чрез писма и под формата на въпроси и споделени проблеми, сведения за различното развитие на ситуацията по места.

Ние, движени от дух на солидарност и сътрудничество за защита на здравето на вярващите и общото благо, приехме извършването на свещените последования да става за известно време без присъствието на вярващи в храмовете, като при това нашата първостепенна грижа беше запазването на вярата на нашите отци, която от векове освещава вселената.