Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

31869758527 ffc98b3551 o e1548142749798Днес внезапно почина митрополитът на Лангада Йоан (Тасяс), който е бил диагностициран с COVID-19, съобщава Orthodoxia info.

Митрополитът е починал в ковид-клиниката на болницата „Папагеоргиу“ в Солун, където е бил хоспитализиран в петък, 13 ноември, се казва в официалното съобщение на лечебното заведение. Той е развил остри симптоми и е починал в 6:36 ч. в неделя сутринта.

От близкото му обкръжение съобщават, че той е възнамерявал в неделя да отслужи молебен за преодоляване на коронавирусната епидемия, от която неговата епархия е силно пострадала.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (20 Votes)

14.11.2020.3В навечерието на рождественския пост православните българи в Лайпциг, Германия, имаха щастието молитвено да участват в първата св. Литургия, отслужена на български език от ставроф. ик. Юлиян Ангелов. Той е предстоятел на катедралния храм на БПЦ в Берлин и след основаването на няколко български православни църковни общини в Германия поема, в тези трудни времена на карантина и ограничения, нелеката задача да обгрижва духовно и сънародниците ни в Лайпциг и околността.

Българската общност в Лайпциг се събра за първи път за участие в св. Литургия на роден език на 14 ноември. По Божия милост това стана с любезното съдействие на о. Йоан от Румънската православна църковна община, която ще предоставя на българите и занапред своя новопостроен храм.

След пристигането си от Берлин о. Юлиян даде възможност на всички желаещи да се изповядат. Постепенно в храма се събраха боголюбиви сънародници, които взеха молитвено участие в светата Литургия и мнозина се съединиха с Господа, като приеха Тялото и Кръвта Христови, за да получат сила и насърчение по пътя на започващия в неделя пост.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

430Зеленоградският епископ Сава (Тутунов), управляващ делата на Московска патриаршия, заяви, че от октомври до днес почти всеки ден умират свещенослужители на РПЦ от COVID-19. В своя канал в „Телеграм“ той публикува списък с имената на починалите, от който се вижда, че през м. август са починали шестима руски свещеници, през септември – един, а през октомври – 22. През ноември починалите са седем.

„Да, ние сме на фронта. Да, ще изпълняваме своята служба, докато можем“, написа еп. Сава.

По-рано Руската православна църква помоли свещениците да бъдат допускани в болниците, където се лекуват болни с коронавирус, включително и в най-голямата ковид-болница в „Комунарка“, за изповед и причастие на болните. Орехово-Зуевският епископ Пантелеймон заяви, че РПЦ вече има подготвени свещеници, които могат да посещават болните, спазвайки всички мерки за безопасност: „Ние можем да помогнем на болните да преодолеят тази страшна болест. Аз самият искам да посетя „Комунарка“ и другите болници с ковид-отделения. Още повече, че аз преболедувах тази болест и имам антитела. Мисля, че у нас задължително трябва да се въведе институтът на болничния капелан. В други държави той е част от лекарския екип. Така е в Англия, съществува и в Америка, и в други развити страни“.

Източник: Правмир

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (27 Votes)

anastasios15Гръцки военен самолет беше изпратен в албанската столица Тирана, за да преведе за лечение в Атина Албанския архиепископ Анастасий (Янулатос), който е диагностициран с COVID-19. Той е бил тестван с леки симптоми в Тирана, като тестът му е бил положителен. Предвид възрастта му и хроничните му заболявания е решено той да бъде преместен в ковид-отделението на болницата „Евангелизмос“ в Атина.

Официалното съобщение на Албанската архиепископия гласи: „След скорошно установяване на симптоми на коронавирус беше преценено за необходимо архиепископът на Тирана, Драч и цяла Албания Анастасий да отиде в Атина (в болница „Евангелизмос“), за да получи съответната медицинска помощ“.

При пристигането си в Атина архиеп. Анастасий каза: "Да участваш в общата болка е Божи дар. Не се тревожете, ще се справим. Живеем ли, умираме ли, Господни сме. Това е голяма утеха за нас, християните".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Police700Френската полиция е арестувала четиридесетгодишен грузинец за стрелбата на 31 октомври срещу православния свещеник в Лион, съобщи в-к „Le Parisien“, цитиран от „Интерфакс“. Според изданието заподозреният е задържан в петък в апартамент, където живеел със своята приятелка – рускиня. Задържаният е признал за извършеното, обяснявайки го с ревност и желание да отмъсти на съперника си. Той е посочил на полицията къде е изхвърлил оръжието, с което е стрелял, като следствието проверява думите му.

Все още няма официално потвърждение от френските власти за разкриването на случая. Това е поредният задържан от полицията заради стрелбата в Лион. По-рано тази седмица беше арестуван бивш православен монах, който е имал личен конфликт със свещеника и с когото е водил съдебни дела, но той беше освободен.

Простреляният свещеник с гръцки произход е в стабилно състояние и е излязъл от кома. Според френското издание той лично е насочил разследващите към арестувания.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]