Мобилно меню

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

MM01Отново богослужебните последования в българските православни църковни общини в Италия за Рождественските празници бяха отслужени от прот. доц. д-р Иван Иванов.

На 24 декември вечерта тържествата започнаха с Велика вечерна за православните християни в Анцио и Нетуно в българския параклис на манастира „Санта Мария Горети“.

4.7538461538462 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (65 Votes)

Палата трапезна з церквою Антонія і Феодосія P1150892Украинските власти предупредиха, че от 1 януари няма да възобновят договора за наем с УПЦ под ръководството на Киевския митр. Онуфрий на две църкви в Киевопечерската лавра. Това са Успенският събор и Трапезната църква, които са държавна собственост, елементи от музейната част на комплекса, и досега бяха отдавани за почасово ползване на УПЦ.

Министърът на културата на Украйна Александър Ткаченко съобщи: „Към нас се обърна Александър Рудник, изпълняващ длъжността генерален директор на Националния архитектурен комплекс „Киевопечерска лавра“, във връзка с договора за наем на УПЦ, който изтича на 31 декември съгласно споразумение 1-6 и 2-6 от 17 юни 2016 г. Препоръчахме договорът за наем да не се удължава“.

4.8289473684211 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (76 Votes)

2022 12 28 17 20 41На 27 декември, Стефановден, всяка година от 1898 г. насам в българската желязна църква край Златния рог се отбелязва празникът на нейния небесен покровител – св. архидякон Стефан, първомъченик на Христовата църква. И всяка година за празника на българския храм „Св. Стефан“ в Цариград от България по покана на настоятелството пристигат български владици и други клирици, за да участват в празничната радост на сънародниците ни. Тази година също дойде Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Заедно с него синодът беше командировал още десетина клирици и други служители, за да бъде голямо съслужението и да се радват всички на празника в обновения през последните години храм. За голяма изненада на всички присъстващи обаче тамошният уж наш свещеник, архим. Харалампий (Ничев), съобщи, че е договорил с Цариградския вселенски патриарх Вартоломей да служи само еп. Поликарп и един от тримата дошли от София дякони. Другите български духовници (архимандрити, свещеници и дякони) нямали разрешение да служат в българския ни храм. Затова пък имаше двама гръцки владици и още двама други клирици на тяхната патриаршия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Screenshot 2022 12 26 182530На 24 декември, в навечерието на Рождество Христово, и тази година сънародниците ни от Българската православна църковна община „Св. Теодосий Търновски“ в гр. Брюл (до Кьолн), от околните градове и други селища се събраха заедно да посрещнат светлото Христово Рождество. Ние имахме духовната радост да посрещнем и приветстваме Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Той оглави празничната св. Литургия в съслужение с ик. Юлиян Ангелов, председател на катедралния храм в Берлин и на нашата църковна община, и свещ. д-р Стоян Бербатов от БПЦО „Св. патриарх Евтимий“, провинция Лимбург, Белгия.

Празничното богослужение се състоя в братолюбезно предоставения ни гръцки православен храм „Рождество на св. Йоан Предтеча“ в гр. Брюл. Тя беше огласяна от вдъхновените песнопения на певеца Степан Иванов, който специално беше дошъл от църквата ни в Берлин. За радост на духовниците и енориашите към тайнството св. Причастие пристъпиха множество деца и възрастни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

ieronymos„Всяка година църквата ни празнува Рождество, за да ни напомни, че злото не е всесилно и непобедимо“, казва в своето Рождественско послание Атинският архиепископ Йероним.

Ето и целия текст на Рождественското обръщение на архиепископа:

„Отново стигнахме до големия празник на Христовото Рождество. За повечето от нас светът е във вихъра на трагични събития. На социално равнище – бедност, болести, война, корупция, омаловажаване и пренебрежение към институциите заради погрешни човешки действия. На индивидуално равнище – самота, разочарование, отегчение, липса на смисъл. Изправени пред всичко това, мнозина смятат, че светът не се е променил. И няма да се промени.

Това обаче не е така. В сърцевината на злото стои стремежът към експанзия и господство. Това се случва по два начина: първият е самото зло действие, а вторият – постоянното популяризиране, рекламиране и прекомерна ангажираност със злото. Това създава илюзията, че злото се е разпространило навсякъде. Днес за това спомагат технологиите с лесното и бързо разпространение на информация.