Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

357Със синодно решение Вселенският патриарх Вартоломей отстрани от Патриаршията великия архимандрит Агатангел (Сискос). В официалното съобщение се казва:

„Св. Синод на Вселенска патриаршия заседава на 25 април под председателството на Вселенския патриарх Вартоломей, който е запознал архиереите с проблема с великия архимандрит на Патриаршията Агатангел (Сискос). След обсъждане и предвид дискредитацията на институцията на Вселенската патриаршия от случилото се, беше взето решение да се сложи край на служението на горепосочения духовник във Фенер“.

4.9669421487603 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (121 Votes)

mikhail simonovШестдесет и три годишен руски православен християнин стана първият човек, осъден на затвор за това, че е изразил с религиозни термини несъгласието си с руската война в Украйна. Михаил Симонов е обвинен в разпространяване на „невярна информация“ за руските въоръжени сили на основата на „политическа омраза“ заради две публикации в социалните мрежи, в които той осъжда руските нападения срещу Киев и Мариупол.

През март 2022 г. той пише в социална мрежа: „Убиваме деца и жени, а по Първи канал на телевизията пеем песни. Ние, Русия, станахме безбожници! Прости ни, Господи!“. Именно тази публикация става основа на обвинението му.

На 30 март 2023 г. Московски съд осъди Михаил Симонов на седем години затвор, последвани от четиригодишна забрана за използване на интернет. Той е в следствения затвор № 5 в Москва от ноември 2022 г. Пред съда М. Симонов моли да бъде пуснат под домашен арест заради влошено здраве – хиперторични кризи, главоболие и губене на съзнание, коронарна болест на сърцето. Молбата на защитата му не е удовлетворена и той остава в следствения арест в Москва в очакване на евентуално обжалване.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

522 nНа Светла събота, 22 април, почина бившият Гродненски архиепископ Артемий (Кишченко). Той е починал в болница на 71-годишна възраст.

Името му стана известно, тъй като той беше единственият беларуски йерарх, който осъди насилието на режима на Лукашенко през 2020 г. при смазването на протестите и го определи като несправедливост, която противоречи на Божията правда. За правотата на неговата оценка свидетелстват по-натъшните действия на беларуския президент, който днес открито нарича себе си диктатор, а в страната се установи репресивен режим, чиито жертви станаха и свещеници.

За тази си позиция, заявена съвсем сдържано, но получила голям публичен отзвук, архиеп. Артемий беше принудително отстранен от заеманата катедра през 2021 г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

202304210643075459Скандал разтърси Вселенска патриаршия във Фенер в дните след Христовото Възкресение. На 17 април в антикварен магазин за луксозни стоки в Истанбул е бил заловен да краде великият архимандрит на Патриаршията о. Агатангел (Сискос). Той е откраднал джобен часовник от началото на 19 в. на цена 22 000 евро, но кражбата е записана на камерите на магазина и той е заловен и арестуван. Бил е освободен още същия ден с намесата на Патриаршията във Фенер, но турските телевизии отразиха подробно инцидента, който компрометира силно християнската институция в града.

Собственичката на магазина в изявленията си пред медиите казва, че е „жалко, защото извършителят е член на патриаршеския двор и би трябвало да се замисли за институцията, която представлява, и да бъде по-внимателен“.

Извършителят архим. Агатангел (Сискос) е много близък на патриарха, негова дясна ръка, отговарящ за Патриаршеската библиотека. Той беше назначен за „велик архимандрит“ през 2021 г., след като защити в Солунския университет докторат на тема: „Мястото на бл. Августин в богословието на св. Григорий Палама“. Тогава патр. Вартоломей му пожела да „уважава и пази строго реда и устава на Великата църква, да учи на това всекидневно по-младите братя в патриаршеския двор, … за да се следват вековните традиции, ред, благоприличие и простота“.

4.8505747126437 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (87 Votes)

Нетуно 1Членовете на Българската православна църковна община в Рим и околностите се събраха за богослуженията в дните от Страстната седмица и за посрещането на светлото Христово Възкресение. Прот. доц. д-р Иван Иванов, председател на църковното настоятелство, отслужи полагащите се чинопоследования.

На Велики четвъртък о. Иван събра пасомите си в параклиса, предоставен на българските богомолци в манастира „Санта Мария Горети“ в Нетуно. Отслужени бяха св. Литургия, Велик маслосвет и последованието на Дванадесетте евангелия на страданията Христови.