Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

100Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) се надява, че задължителната наборна военна служба в Русия ще остане в миналото. Той заяви това по повод трагедията в казарма във Воронеж, където наборник разстреля други войници.

„Колкото по-скоро бъде отменена задължителната военна служба, толкова по-добре ще бъде това за боеспособността на армията“, заяви митр. Иларион, който е постоянен член на Синода на РПЦ. Според него в съвременните въоръжени сили трябва да служат само професионални военни, които са дошли в армията по призвание и получават заплата за службата си. „Случайните хора в армията са много опасни“, уверен е йерархът.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (21 Votes)

200Московска патриаршия изключи от своите диптиси и Кипърския архиепископ Хризостом. Това решение беше взето днес на заседание на Св. Синод на Руската църква, проведено дистанционно. В същото време Руската църква ще продължи да съслужи с отделни йерарси на Кипърската църква, които не споменават при богослужение Киевския митрополит Епифаний, предстоятел на автокефалната Православна църква на Украйна.

Това е четвъртият предстоятел на Православна църква, когото Руският патриарх не споменава при богослужение като знак за прекъснато евхаристийно общение. По време на литургия патр. Кирил не споменава Вселенския патриарх, Александрийския патриарх, Гръцкия архиепископ и вече Кипърския архиепископ. Причината е, че тези предстоятели започнаха да споменават при богослужение предстоятеля на автокефалната Православна църква в Украйна митр. Епифаний (Думенко).

Решението на руския синод е очаквано и съответства на възприетата досега руска църковна политика да се обявява прекъсване на евхаристийно общение не с цяла поместна църква, а само с нейния предстоятел. Утвърдената църковна практика, според която прекъсването на общението с предстоятеля означава прекъсване на общението с епископите в цялата поместна църква, би поставила РПЦ в изолация и би отслабило позициите ѝ. Решението да се подкрепят отделни митрополити от всяка поместна църква, демонстрирано чрез съслужение с тях, оставя възможност на руската църковна дипломация да влияе върху вътрешната църковна политика на съответната църква. Но тази тактика поражда каноничен хаос и създава предпоставки за разделения в поместните църкви. Досега обаче, въпреки различните мнения в епископата, поместните църкви не са допуснали украинският църковен въпрос да разруши единството им.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

patrijarhВ криптата на храм „Св. Сава“, който е най-големият в Сърбия, ще бъде погребан в неделя предстоятелят на Сръбската православна църква, който почина тази сутрин. По решение на Св. Синод на СПЦ тялото на блаженопочиналия патр. Ириней ще бъде положено за поклонение в катедралния храм „Св. архангел Михаил“ в Белград, който утре, 21 ноември, отбелязва храмовия си празник (по стар стил). По-късно поклонението пред тленните останки на патриарха ще продължи в църквата „Св. Сава“, където вярващите ще се простят със своя предстоятел.

На 22 ноември, неделя, в „Св. Сава“ ще бъде отслужена заупокойна св. Литургия, а след това и опело на патр. Ириней. Той ще бъде погребан в този храм, чието официално откриване беше планирано за м. октомври.

Според чл. 62 от Устава на СПЦ, в случай на вдовство на патриаршеския престол управленските функции на патриарха се поемат от Св. Синод. За председателстващ е избран най-старшият член на Св. Синод Дабро-Босненският митрополит Хризостом (Евич).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

Patr IrineyСлед кратко тежко боледуване от коронавирус на 20 ноември 2020 г. сутринта на 90-годишна възраст се упокои Сръбският патриарх Ириней.

Той е роден на 28 август 1930 г. като Мирослав Гаврилович в с. Видова, Моравишки окръг. Завършва основно образование в родното си село и гимназия в Чачак. През 1951 г. завършва Призренската духовна семинария, а след това и Богословския факултет на Белградския университет. През 1959 г. се замонашва в манастира „Раковица“ под името Ириней. През 1959-1968 г. е учител в Призренската семинария, а също така специализира богословие в Атина. През 1969 г. е назначен за управляващ монашеската школа в Острожкия манастир, а по-късно става ректор на Призренската семинария.

През 1974 г. е избран за викарен епископ на патр. Герман с титлата Моравишки (без епархия), а година по-късно става епископ на Нишка епархия, която ръководи в продължение на тридесет и пет години. На 22 януари 2010 г. е избран за 45-и патриарх на Сръбската православна църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

126212698 3787727584593604 4823653853357702177 oАтинският архиепископ Йероним е приет в атинската болница „Евангелизмос“ с коронавирус. Установено е, че е заразен след редовния тест, който се прави на служителите на Атинската архиепископия. В предходната седмица всички членове на Св. Синод на Гръцката църква се изследваха, след като стана ясно, че на последното им заседание един от участниците е бил болен. Тогава тестът на архиепископа е бил отрицателен. „Участвам и лично, като пастир, в изпитанието на хиляди хора в нашата родина и милиони по целия свят. Участвам в тревогата, болката и страха на всички, които с вяра в нашия Бог ще преодолеем“, заяви архиепископът.

Той призова всички да спазват с благочестие правилата и здравните норми, за да опазим висшето благо на човешкото здраве и живот.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]