Мобилно меню

4.792 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (125 Votes)

333096530 602259494610474 4408780857944609079 n 2Българският Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний е на посещение в Съединените американски щати по покана на Ордена на архонтите на Вселенска патриаршия „Св. Андрей“ в Америка.

В първия ден от посещението си митр. Антоний се е срещнал с митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф в Българската митрополия в Ню Йорк и заедно са посетили катедралата „Св. Кирил и Методий“. По време на общия обяд са обсъдили „предизвикателствата на служенето в диаспора“.

В същия ден по покана на гръцкия архиепископ за САЩ Елпидофор (към Вселенска патриаршия) митр. Антоний е посетил архиепископията му в Ню Йорк. След това двамата са взели участие в официална вечеря, организирана от д-р Андониос Лимберакис, командир на Ордена на архонтите на Вселенска патриаршия „Св. Андрей“.

1.0147601476015 1 1 1 1 1 Rating 1.01 (271 Votes)

63f62bf9dcb8f„Руската православна църква изпитва голяма симпатия и доверие към иранските мюсюлмани“, каза Московският патриарх Кирил по време на среща с ирански религиозни лидери в патриаршеската резиденция в Даниловския манастир в Москва на 22 февруари. В Москва заседава руско-иранска комисия за диалог между православието и исляма, като темата беше служението на религиозните общности на християните и мюсюлманите след края на пандемията.

Иранската страна беше представена от Мохамед Мехди Иманипур, председател на Организацията за култура и ислямски отношения на Иран, както и на Съвета за религиозна политика и координация на междурелигиозния диалог, от духовници и обществени дейци.

4.9767441860465 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (172 Votes)

ditiki kenua 1Александрийската патриаршия разпространи официално своя отговор на журналистически въпрос на руската агенция „News.ru“ относно дейността на Руската православна църква в Африка и по-конкретно в Кения, където Александрийският патриарх Теодор неотдавна осъществи пастирска визита.

Въпросът към патриаршията е следният: „Екзархията на Руската православна църква се е регистрирала в Кения. Това стана известно едва по време на посещението на Негово Светейшество Александрийския патриарх в Кения. Как Александрийската патриаршия възприема дейността на Руската църква в Кения? Както и дейността на Руската църква в Африка като цяло. Как се отнася Александрийската патриаршия към това? Благодаря Ви“.

Ето и отговора на Александрийската църква:

„Московската патриаршия, водена от крайно авторитарни тенденции за доминиране над цялото православие, желаейки да управлява едновластно и унищожавайки цялото богословско и канонично предание на Православната църква, се появи в Африка лукаво, като крадец нощем, пренебрегвайки вековните църковни институции и свещените канони на цялата Църква под небето. Преди всичко това разкрива нейния собствен нездрав духовен курс и еклисиологичното отклоняване от православно приетите норми.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (450 Votes)

DSC08964 600x400Вселенският патриарх Вартоломей използва своето канонично право на апелация по отношение на петима литовски свещеници, които бяха подали жалба до Св. Синод на Константинополската патриаршия за несправедливо поставяне под запрещение от страна на Литовския митр. Инокентий, глава на епархията на Московска патриаршия в Литва. Това са протойереите Владимир Селявко и Виталий Моцкус и презвитерите Виталий Даупарас, Георгий Ананиев и Гинтар Сунгайла. За техния случай Двери подробно разказа през юли м. г. (тук).

В решението на Св. Синод се казва, че разглеждането на апелацията става възможно, тъй като има окончателно приключило църковно дело срещу петимата клирици и издадено решение за низвержение, което свещениците оспорват. Решението е било не въз основа на църковните канони, а политически мотивирано, поради което жалбата им пред Вселенския патриарх се удовлетворява и те се възстановяват в свещен сан. Те ще продължат да служат, но като клирици на Вселенската патриаршия.

4.900826446281 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (121 Votes)

Patriarhia RomanaРумънската патриаршия уточни позицията си относно автокефалията на Православната църква в Република Северна Македония, която тя призна миналата седмица със синодно решение. Решението беше изтълкувано като отхвърляне на правото на Вселенската патриаршия да дава автокефалия и заемане на страната на Руската православна църква – Московска патриаршия в този дългогодишен спор. В тази връзка днес от Румънската патриаршия уточниха позицията си. По-конкретно в изявлението се казва:

„На 9 февруари 2023 г. Св. Синод на Румънската православна църква одобри признаването на автокефалията, предоставена на Православната църква в Република Северна Македония от Патриаршията на Сърбия чрез синодния томос, издаден на 5 юни 2022 г.

По време на заседанието на синода беше взето предвид решението на Вселенската патриаршия от 9 май 2022 г. за възстановяване на каноничното и евхаристийно общение с Православната църква на Северна Македония, ръководена от архиеп. Стефан. Освен това Вселенската патриаршия повери на Църквата на Сърбия регулирането на административните аспекти, свързани с организацията на новата Църква в Северна Македония.