Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

nuove chiese concesseПравителството на Египет узакони 125 църкви и прилежащи към тях сгради, които до момента са функционирали без разрешително за ползване, съобщи в-к „Ал Ахрам“. С това християнските храмове и обслужващи постройки, на които е даден законен статут, стават общо 2526, заяви говорителят на кабинета Надер Саад. Подадените искания са за узаконяване на храмовите постройки са 5540.

Египетският парламент гласува закон за изграждането и обновяването на християнски храмове през 2016 г. Година по-късно беше създадена правителствена комисия под председателството на премиера, която да узаконява църковните сгради в съответствие с новите регулации. В нея участват представители на християнската общност, на няколко министерства, както и на службите за сигурност, разузнавателните служби и държавния регулатор.

2.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 2.53 (17 Votes)

03На 11 ноември архим. Васиан, представител на Московския патриарх Кирил у нас, се е срещнал в Скопие с предстоятеля на Македонската православна църква архиепископ Стефан. Той е бил там в рамките на „поклонническо пътуване на енориашите на руското подворие в София по светините в Северна Македония“.

В лаконичното съобщение на официалната страница на МПЦ се казва: „На 11 ноември Негово Блаженство Охридският и Македонски архиепископ Стефан се срещна с председателя на подворието на Руската православна църква в София, България, архим. Васиан, и с посланика на Русия в Македония Сергей Баздникин. На срещата присъстваше и Негово Преосвещенство Хераклейският епископ Климент“.

Според руското посолство в Скопие на срещата „Негово Блаженство г. Стефан подчерта, че сме обединени от обща вяра и духовна традиция. Той добави, че Руската църква отдавна е съдействала за връщането на Македонската православна църква в семейството на поместните православни църкви и е една от първите, признали нейната автокефалия. Той благодари на Негово Светейшество патриарх Кирил и Руската православна църква за братската помощ и подкрепа, която оказват на Македонската православна църква“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

375В неделя, 18 декември 2022 г., една седмица преди Рождество Христово, ще се проведат изборите за архиепископ на Кипърската църква. Това реши днес Св. Синод, спазвайки изискването на устава изборите да се проведат в срок от четиридесет дни след овакантяването на катедрата.

Митрополитите решиха също така гласуването да се извършва с бюлетина, а не както досега със записване на името на предпочитания кандидат. Бюлетините ще съдържат снимки и имената на достоизбираемите кандидати.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

PeraВселенският патриарх Вартоломей в ранния следобед на 14 ноември отиде на мястото на терористичния акт, извършен на Голямата улица в „Пера“ (Истиклял), където остави букет бели цветя и се помоли за упокоение на жертвите. Шестима души бяха убити, а над осемдесет – ранени.

Патриархът определи случилото се като чудовищно събитие и осъди тероризма, като подчерта, че Православната църква се моли за разбирателството и мирното съжителство на всички хора.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

IMG 1882 1Празникът на св. архангели събра за архиерейско съслужение йерарси от Гърция, България и Северна Македония в епархията на Димотика и Орестиада. В навечерието на празника митрополитът на Димотика и Орестиада Дамаскин отслужи празничната вечерна в едноименния храм в Ризия, където се съхранява чудотворна икона на св. архангел Михаил, донесена някога от Одрин, а в Орестиада празничната вечерна оглави Велички епископ Сионий, игумен на Бачковския и Троянския манастир у нас. Той оглави литията с иконата на св. архангели и честнàта глава на св. вмчк Пантелеймон, която беше донесена за празника от о-в Андрос.

Празничната литургия в Орестиада беше оглавена от Струмишки митрополит Наум от Православната църква в Северна Македония в съслужение с еп. Сионий и местния митрополит Дамаскин. Митр. Дамаскин каза в проповедта си, че тяхното съслужение провъзгласява единството на Църквата независимо от националност, език и раса, и е свидетелство за връзката на любовта между архиереите на Православната църква.