Мобилно меню

4.9080459770115 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (87 Votes)

0000551405 article2Украинската полиция проведе обиск в Киево-Печерската лавра и в други църковни обекта в страната (манастира „Света Троица“ в Корец, Ровненска област, и в Сарненска епархия) след информация за проруска дейност и укриване на подозрителни лица. В рамките на операцията са били проверени 350 църковни сгради и 850 души. Петдесет души са били разпитани, включително и с детектор на лъжата. Установени са хора с фалшиви или изтекли документи, арестуван е украински гражданин, издирван от органите на реда и укривал се в пещерния манастир на Киево-Печерската лавра. От лаврата са иззети два милиона гривни, сто хиляди долара и рубли, както и учебна литература на руски език, която пропагандира „Руския свят“.

От украинските служби за сигурност заявиха, че няма да допуснат Лаврата да бъде използвана като център на „Руския свят“, за укриване на диверсионни групи, складиране на оръжие и др. дейности, застрашаващи сигурността на украинската столица.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

662 nОще един руски свещеник загуби живота си в Украйна – 35-годишният Александър Циганов е служил в Псков. В Украйна е бил като военен свещеник и е ранен преди две седмици заедно с прот. Михаил Василиев, който загина на 6 ноември и беше опят лично от Московския патриарх Кирил като „герой на Русия“ и образец за руски свещеник.

О. Александър е баща на четири деца, последното от които се е родило след смъртта на баща си. В съобщението на Псковска епархия се казва:

„Батюшката беше тежко ранен при изпълнение на свещеническия дълг за обгрижване на войниците от армията на Русия в зоната на специалната военна операция и попадна под обстрел заедно с прот. Михаил Василиев“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

956Археологическите разкопки от летния сезон на 2022 г. в Хипос (Сусита) на Декаполис, гръко-римски град, разположен високо над Галилейско море, хвърлят допълнителна светлина върху живота на ранните християни, съобщава „Haaretz“. В града са открити не по-малко от седем църкви от раннохристиянската епоха. Особен интерес представляват четири надписа, открити в мартириума на св. Теодор или „изгорялата църква“. За откритието разказват ръководителите на разкопките д-р Арлета Ковалевска и д-р Михаел Айзенберг от Института по археология „Зинман“ към Университета в Хайфа и епиграфът проф. д-р Грегор Щааб – от Института за класически изследвания към Университета в Кьолн.

От една мозайка, поставена на видно място във входното преддверие на църквата, научаваме, например, за Мегас, „пресветия епископ“, който е финансирал основната мозайка на братята си Евсевий и Йовий, за чиито души Мегас се моли.

В страничния параклис има надпис: „Приношение за спасението и закрилата на Урания и Теодор. Господи Боже, приеми! Амин! Във времето на индикт 4 и годината 619“. Изглежда, че тези две лица са създали своеобразен частен параклис като място за последен покой за себе си, предполагат археолозите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

20221120 112004С благодарност към Бога споделяме, че в два последователни дни, 19 и 20 ноември т. г., българите от Женева и градовете край Женевското езеро се събрахме на св. Литургия, съответно в гр. Веве и в гр. Женева. За целта от Берлин отново пристигна при нас о. Юлиян Ангелов.

Във Веве в събота за радост на всички беше кръстен малкият Гълъбин, като членовете на цялото му семейство бяха пристигнали от всички точки на света, за да присъстват на свещеното събитие.

В неделя преди Въведение Богородично храмът в Женева пак събра богомолците и за радост на всички ни – а особено на свещеника и на настоятелство – на богослуженията вече редовно идват и семействата с деца.

4.9322033898305 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (59 Votes)

pasted image Репресиите в Беларус срещу несъгласните с войната срещу Украйна нарастват все повече и обхващат всички слоеве на обществото – учени, общественици, християни от всички деноминации. Репресиите имат за цел да събудят страх и да пресекат всяка критика срещу режима на Лукашенко и политиката на Путин. Изразяват се в масови арести на хора, заявили позиции в социалните мрежи или на друго публично място. Повечето арестувани се пускат след „възпитателен разговор“ в милицията, а една част остават „под административен арест“. От публичните личности се иска публично разкаяние за изразените позиции. За тези, които отказват, „административният арест“ се удължава постоянно – такъв е, например, случаят с прот. Владислав Богомолников, който преди няколко дни получи шесто поредно удължаване с петнадесет дни на ареста си. Свещеникът, който беше член на Епархийския съд на Минска епархия и преподавател по философия в Минската духовна академия, отказва да се „покае публично“ за възгледите си.