Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

anastasios1След 12-дневно лечение Албанският архиепископ Анастасий беше изписан от болницата „Евангелизмос“, където се лекуваше от коронавирус. Той беше доведен в атинската болница от Тирана с военен самолет, осигурен от гръцкото правителство, на 12 ноември и беше настанен в интензивно отделение.

Албанският архиепископ благодари на целия лекарски екип и каза при изписването си: „Две думи от евангелското четиво през изминалата неделя определят нашата правилна позиция към случващото се: „Не бой се, само вярвай!“. През целия си живот се обръщаме към Бога на изненадите, но и към Бога на чудесата. Пътят ни в Албания започна с възгласа „Бог е с нас“ и единогласния отговор „и ние с Него“, което вдъхна сила на убеждението ни, че Бог няма да ни остави“.

91-годишният архиеп. Анастасий ще остане на домашно лечение до пълното си възстановяване.

От собствен източник на Двери стана известно също, че и 87-годишният Критски архиепископ Ириней, глава на автономната православна Критска архиепископия (към Вселенска патриаршия), е изписан в добро състояние след интензивно лечение от COVID-19 в болница в гр. Ираклио и сега се възстановява при домашни условия.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (40 Votes)

448 nМитрополитът на Патра Хризостом призова всички бъдат отговорни, за да престанат крайностите, от която и страна да идват те. По повод нападките срещу Църквата за несериозно отношение към мерките за безопасност при събирането на хора, митр. Хризостом отговори:

„Както знаете, аз съм за спазването на мерките от първия момент. Вярвам обаче, че трябва да бъдем благоразумни и не бива да има крайности от нито една от страните, като подчертавам, че уважаваме и се подчиняваме на лекарите и науката, но преди всичко е Бог, Който чрез Своята благодат ще позволи и ние, и лекарите да излезем силни от това изпитание“.

Относно нарастващите случаи на заболели сред клириците митр. Хризостом заяви, че клириците, в това число и архиереите са особено рискова група. „Нашите контакти с хората и с паството ни са много повече от тези на другите хора. Ние не сме недосегаеми. Хора сме всички - и епископите, и свещениците. Както се разболяваме от грип или друга болест, така е и сега“.

„Както един баща не иска да се случи нищо лошо на децата му, така и ние, архиереите, не искаме да пострада нито един от вас, защото сте нашето семейство. Да можех да взема целия коронавирус, но да не се разболее никой друг!“.

Източник: Ортодоксия.инфо

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

dst 1205Днес в катедралния храм „Св. Сава“ беше отслужена заупокойна св. Литургия и опело на Сръбския патриарх Ириней от Дабро-Босненския митрополит Хризостом, местоблюстител на патриаршеския престол, в съслужение с Волоколамски митрополит Иларион (Алфеев) и Борисполски митрополит Антоний от УПЦ, Охридски архиепископ Йоан (Вранишковски) и други архиереи на Сръбската православна църква.

dst 1151Бачкият епископ Ириней (Булович) произнесе проповед след евангелското четиво, в която каза: „Нашият новопреставил се патриарх свидетелстваше със своята личност за евангелските думи, които чухме на св. Литургия. Мнозина са склонни по себе си да съдят за другите, като осъждат с голяма лекота. Нашият патриарх понякога беше подложен на несправедливо осъждане. Тези обвинения обаче не са верни, тъй като патриархът, както показва и самото негово монашеско име Ириней, беше въплъщение на мира, мироносец и миротворец както между различните народи, така и преди всичко сред нашия народ, чийто духовен отец беше през последните десет години… Той отвръщаше с добро на всички, които бяха несправедливи към него по един или друг начин. Неговата мекота беше неговата сила, а сдържаността – неговата мъдрост“.

Опелото беше извършено при затворени врати и строги мерки за сигурност, в присъствието само на духовниците и официалните лица.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

2020 11 22 11 46 53„Йоан Павел II и църквите от Централна и Източна Европа“ – това беше темата на международна научна сесия, организирана от Папския Грегориански университет, Факултет по история и културно наследство. Тя се проведе онлайн на 17 ноември по повод 100-годишнината от рождението на Карол Войтила, както се казваше покойният папа. На нея беше представен сборникът „Кръв от кръвта ви, кост от костите ви. Понтификатът на Йоан Павел II (1978-2005 г.) и църквите в Централна и Източна Европа“, съставен от проф. Ян Микрут. Изданието съдържа изследвания и анализи на повече от петдесет римокатолически и православни автори (сред които и от България – доц. д-р дякон Иван Иванов и д-р Кирил Карталов), отнасящи се до понтификата на Йоан Павел II и неговите отношения със страните и църквите от Централна и Източна Европа.

Проф. Микрут изясни, че: „Всички автори подчертават отношенията, които Йоан Павел II е имал с различните държави. Йоан Павел II беше пастирът, който се поклони и целуна пръстта на родината им, напоена със сълзи и кръв след десетилетията на нацистката и комунистическата диктатури, за да им говори от сърце на сърце“. „Самият Горбачов свидетелства, че Йоан Павел II има решаващ принос за падането на комунизма в Европа и за падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г. Дойде краят на Източния блок и съветския режим. Със съвместните усилия и на папската дипломация започнаха инициативи за широко сътрудничество“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

100Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) се надява, че задължителната наборна военна служба в Русия ще остане в миналото. Той заяви това по повод трагедията в казарма във Воронеж, където наборник разстреля други войници.

„Колкото по-скоро бъде отменена задължителната военна служба, толкова по-добре ще бъде това за боеспособността на армията“, заяви митр. Иларион, който е постоянен член на Синода на РПЦ. Според него в съвременните въоръжени сили трябва да служат само професионални военни, които са дошли в армията по призвание и получават заплата за службата си. „Случайните хора в армията са много опасни“, уверен е йерархът.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]