Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (36 Votes)

504На 18 юни на 65-годишна възраст почина от COVID-19 монахиня Теодора (Лапковская), дългогодишен водещ сътрудник на Отдела за външноцърковни отношения към Московска патриаршия (ОВЦО). За нейната смърт съобщи прот. Николай Балашов, зам.-председател на отдела. „Нека Господ приеме добрите ѝ дела и грижата ѝ за старците, както и всичко, с което тя се потруди за благото на Църквата като плод от нейните ръце, дарувайки ѝ мир и упокоение на душата ѝ. Вечна памет!“, написа той.

Монахиня Теодора започва църковното си служение още през 80-те години като мирянка в Издателския съвет на Руската православна църква, когато той се ръководи от Волоколамски митр. Питирим. След това започва работа във външния отдел на МП, където е водещ сътрудник в секретариата по задграничните учреждения на РПЦ. „Тя беше ангажирана с живота на другите хора и беше проницателен човек, можеше да даде разсъдителен и мъдър съвет, благодарение на което с нея охотно общуваха много изтъкнати църковни дейци“, каза още прот. Николай Балашов. „Това е загуба, за която ще скърбят мнозина в нашата църква. Който я познаваше, няма да я забрави“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

thumbnail ImageОграниченията, породени от пандемията на коронавируса, през последните месеци ни принудиха да се молим затворени в домашните си църкви. Може би не в България точно, но в много страни беше така. И в Германия изпитахме тези строги ограничения. След това можехме да присъстваме на богослужения, но без възможност да приемем св. Причастие. А вчера, 12 юни, петък, отново изпитахме огромната радост да се докоснем на живо до св. Тайни на нашия Господ Иисус Христос. За някого това може да е прекален сантимент, но за православните християни, научени от духовните си отци да живеят вярата си на думи и на дела, пълното участие в св. Евхаристия е условие, без което не може!

С пастирска загриженост нашият обичан свещеник, ставрофорен иконом Юлиян Ангелов, пристигна с влак от далечен Берлин, трепетно очакван от многобройни миряни, дошли от различни части на нашата провинция (Северен Рейн-Вестфалия), за да се изповядат, да се причастят и да прославят Бога с ум и сърце.

4.9493670886076 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (79 Votes)

Pr stefan mindea 1На 8 юни, празника на Светия Дух, архиепископът на Томи (Кюстенджа) Теодосий  освети параклиса „Света Троица“ на манастира „Въкърещи нои“, общ. Лумина, окръг Кюстенджа. По традиция от последните месеци св. Литургия беше отслужена на открито в присъствието на голямо множество християни. По време на богослужението владиката ръкоположи за свещеник световноизвестния неврохирург протодякон д-р Стефан Алекса Миндя. О. Стефан прекарва повече от тридесет години в Америка. Завършва университета „Станфорд“ в Калифорния, САЩ. На 36 години става най-младият началник на отделение в историята на известния университет, както и университетски преподавател. Животът на неврохирурга се променя коренно след запознанството му със стареца Юстин (Първу), който го съветва да се завърне в родината и да поеме по пътя на духовното поприще. Затова той изоставя успешната си светска кариера отвъд океана и се завръща в Румъния заедно със съпругата си и шестте си деца.

4.9752066115702 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (121 Votes)

agatangel 960x540 2Повардарският митрополит Агатангел, чието седалище е град Велес, призова християните в петък и събота на Задушница да се съберат в дворовете на църквите в епархията от 8 до 14 ч., когато важеше полицейски час. Призива си митрополитът мотивира с невъзможността хората до посетят гробищата и да почетат своите близки. Ден след публикуването на призива на официалния сайт на епархията здравният министър разговаря с митр. Агатангел с молба да го оттегли, тъй като Велес е сред огнищата на зараза в момента, когато в нашата съседка се наблюдава втора силна вълна на заразата.

От прокуратурата във Велес съобщиха, че установяват фактите по делото за привличане към евентуална наказателна отговорност заради неспазване на мерките, забраняващи събирането на хора в цялата страна.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

110.Saint Sophia CR format1016x560croppedВърховният съд на Турция ще започне на 2 юли делото за признаване за недействителен подписа на Кемал Ататюрк от 1934 г. за превръщането на „Св. Софѝя“ в музей, съобщава Orthodox Times. Подписът на основателя на турската република се оспорва от Асоциацията за поддръжка на древните паметници и околната среда в Турция. Ако съдът прецени, че подписът на Ататюрк под този указ е фалшив, това ще даде възможност да стартира процес за превръщането на „Св. Софѝя“ в джамия, за което няколко пъти призова Реджеп Ердоган.

Проправителственият турски вестник „Хюриет“ писа в началото на юни, че инициативата изхожда лично от президента на страната. „И молитвата, и стихът за завоюването от Корана могат да се прочетат в храма „Св. Софѝя“. Нашата нация трябва да се реши на това. Храмът може да продължи да приема туристи и като джамия, както е сега със Синята джамия. Нужна е деликатност по този случай. Проучете въпроса за „Св. Софѝя“ и ще говорим по-късно за това“, цитира вестникът изказване на Ердоган от 3 юни на заседание на Централния комитет на неговата партия.