Мобилно меню

4.8651685393258 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (89 Votes)

Патр. Вартоломей

На 24 януари в Атина се проведе Кръгла маса на тема: „Украйна: автокефалията и войната, които промениха света“, организирана от Сдружението за насърчаване на гръцката и православната култура „Аенаос“ чрез „Orthodoxia inforum“.

В работата на кръглата маса се включиха чрез видео-връзка Вселенският патриарх Вартоломей и Александрийският патриарх Теодор, а в дискусията участваха Австралийският архиепископ Макарий, митрополитите Камерунски Григорий, Месинийски Хризостом, Новойонийски Гавриил и Лариски Йероним, бившият вицепремиер и професор по конституционно право Евангелос Венизелос, заедно с журналистите Мария Антониаду, Никола Вафиадис, Адамантия Льолю и др.

grigorios kameroynКамерунският митр. Григорий разказа подробности за начина на действие на „руската екзархия“ в Африка, която беше организирана като наказателна акция на Москва заради признаването на украинската автокефалия от страна на Александрийския патриарх. Митрополитът определи тази дейност на африканския континент като разрушителна за Църквата: „Русия има опит в Африка. Тя е най-големият доставчик на оръжие на континента и неофициално снабдява бунтовнически групи. Има официални връзки с властите и неофициални с подземния свят. Това, което се случва с Църквата, е политическа игра. Когато руснаците дойдат, правят три неща: предлагат пари, говорят срещу гърците и насърчават идеята свещениците да служат без епископи. Това е нещо уникално за църковната традиция! Карат онези, които отиват в т. нар. руска екзархия, да се закълнат, че ще работят съзнателно без епископ и ще изпълняват задълженията си. Тяхната цел е да разбият всичко. Не да създадат нещо ново. Дадоха много обещания на местните, но изпълниха много малко. Всичко това са го изпитали и прилагали много пъти".

4.8135593220339 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (59 Votes)

large 4 2baab3676eВ началото на януари в Петербург се гледа делото срещу йером. Йоан (Курмояров), който беше арестуван през юни м. г. за „компрометиране на руската армия“. Причина беше негов видеоклип, озаглавен „Кой ще отиде в рая, а кой – в ада“ (повече за клипа – тук) и по-конкретно следните негови думи: „Който е започнал агресия, няма да бъде в рая. От мюсюлманска гледна точка може и така да е – те имат джихад, а войната за вярата е всичко. Така че всички, които започват агресия и искат да влязат в рая, трябва да сменят религията си, трябва да приемат исляма. Християнството приема само войната в защита на своите граници и на своите домове…“.

След ареста вече шест месеца свещеникът е в следствения арест. Неговият случай беше включен в „най-гръмките дела в Русия за 2022 г.“, когато за антивоенни позиции бяха арестувани и изправени пред съда много хора, квалифицирани от режима като предатели и чуждестранни агенти.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

otecAlexandyrKarqginНа 17 януари 2023 г. след дълго боледуване на 73-годишна възраст почина протойерей Александър Карягин, съобщава Костромска епархия. От 1998 г. в продължение на десет години той оглавяваше руското подворие „Св. Николай Чудотворец“ в София.

Прот. Александър Карягин е роден през 1949 г. в Новосибирск. Със съдействието на Смоленски митрополит Кирил (понастоящем Московски и на цяла Русия патриарх, а тогава председател на външния отдел на РПЦ) е назначен за представител на Московския патриарх в София и председател на руския храм в столицата.

„По време на десетгодишното му служение в източноевропейската столица към църквата са създадени библиотека с духовна литература, неделно училище, детски църковен хор и ателие по изобразително изкуство. За приноса си в развитието на международните църковни отношения о. Александър е награден от българския патриарх с орден „Св. Климент Охридски“ (първа степен)“, се казва в официалното съобщение на Костромска епархия.

През последните години той е ръководил катедрата по църковна история към местната духовна семинария, четял е лекции по Нравствено богословие и История на Руската църква.

Смъртта на прот. Александър Карягин не е отразена на страницата на руското подворие у нас.

По време на пребиваването си в София о. Карягин не криеше симпатиите си към страната ни и българите. О. Александър разказваше, че е бил поставен пред избор преди да замине на служение в чужбина - Германия или България. Отправил се към страната ни без никакво колебание. По време на престоя си у нас той създаде много приятелства, общуваше открито с различни хора и организации, спомагаше за установяване на контакти, не демонстрираше високомерие и отчуждение от местните.

Бог да го прости!

1.1937984496124 1 1 1 1 1 Rating 1.19 (129 Votes)

detail20230119 VAR03555 обрМосковският патриарх Кирил използва празника Богоявление (по стар стил), за да отправи чрез проповедта си военни послания. Този път обаче в думите на предстоятеля на Руската църква прозвуча открита заплаха за ядрено унищожение на света. Патр. Кирил заяви, че никой не може да победи Русия, защото тя притежава ядрено оръжие и може да го използва срещу целия свят.

В богоявленската си проповед той говори за походите на Наполеон, когато „обединена Европа“ се е опитала да завладее Русия, но не е успяла. Според него Русия днес е „свръхдържава с най-мощно въоръжение“ и затова руските свещеници трябва да положат всички усилия да въздействат върху обществото, „за да победи днес Русия“. „Западният свят се е опълчил срещу нас, защото сме много привлекателна алтернатива и светлина за света“, е мнението на патриарха. Свещениците трябва да внушават на всички, че Русия „трябва да победи“ на каквато и да е цена.

Патриархът резюмира ролята на православния руски свещеник днес така: „Днес всеки свещеник трябва да бъде на фронтовата линия – на духовния фронт. Нашите момчета, най-вече тези, които отиват на фронтовата линия, имат голяма нужда от духовна подкрепа. И в такава ситуация не може да има никакви формални думи. Трябва да можете да кажете на човека нещо, което да го укрепи, включително когато се подава командата „Атака!“. Заповедта, без която не може да има победа, когато трябва да тръгнеш и да се изправиш срещу смъртта. Точно това правят нашите момчета сега – стават от окопите и вървят към смъртта“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

IMG 2068От 11 до 15 януари във Волос, Гърция, се проведе втората голяма конференция на Международната православна богословска асоциация (International Orthodox Theological Association или, съкратено, IOTA), която обединява богослови от цял свят – клирици, учени, преподаватели, църковни дейци и хора на изкуството и образованието. Темата, която събра участниците във форума, беше „Мисията и Православната църква“. Домакини на конференцията бяха митрополията на Волос и нейната Богословската академия (център за богословски проучвания и конференции).

Откриването на събитието се състоя на 11 януари след вечерната в храма „Св. Константин и Елена“ в града (на първата снимка). В словото си след богослужението митрополитът на Димитриада (Волос) Игнатий изрази радостта си, че посреща в своята епархия представители на целия православен свят.