Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

2016-03-08 1111От 7 до 11 март Негово Светейшество Българският патриарх Неофит е на официално посещение в Москва по покана на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и на ръководството на Международния обществен фонд "Единство на православните народи“.

Патриархът е в руската столица, за да получи премията, присъдена му от Международния фонд, за "принос към единството на православните народи и за утвърждаване на християнските нравствени ценности в обществото".

Негово Светейшество е придружаван от десетчленна църковна делегация. Сред придружаващите го са Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, архим. Дионисий, председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", архим. Герасим, главен секретар на Св. Синод, доц. Димитър Димитров, главен диригент на хора към храма "Св. Александър Невски" и др. Българската делегацията ще бъде придружавана от архим. Филип, предстоятел на руското подворие в София, и от Елисавета Миленова, представител на Международния фонд "Единство на православните народи" в България, както и от бившия премиер Симеон Сакскобургготски.

На летището в Москва патриарх Неофит беше посрещнат от руска църковна делегация, водена от Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

154-580x382На 6 март в московския храм „Св. безсребреници Козма и Дамян“ е била отслужена панихида за бездомните хора, живели и починали по улиците на Москва, съобщава сайтът „Православие и мир“. Богослужението се е провело по инициатива на сдружението „Приятели на общността на св. Егидий“.

Първата подобна панихида е отслужена в храма на ул. „Столешников“ през 2006 г. в памет на млада жена, която умира на улицата от студ и болести. Оттогава всяка година в тази църква се извършва панихида, на която се споменават имената на хората, останали без подслон и починали, но които са останали в паметта на вярващи хора.

„Ние се събираме вече 10 години, за да се противопоставим на забвението, за да се учим на човечност. Ние срещаме Бога, помагаме си. Това дава на всеки от нас достойнство, радост и надежда“, казва след богослужението Светлана Файн, координатор на програмата за помощ на бездомните „Приятели на общността на св. Егидий“.

Доброволците на организацията редовно носят на хората без подслон чай, топла храна и медикаменти, помагат им в решаването на проблеми, възникнали в нелекото им битие.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

208569.pВ края на март в Кипър ще се проведе среща на патриарсите на Йерусалимската и Антиохийската църква, които в момента не са в евхаристийно общение поради спор за юрисдикцията в Катар, съобщи Ромфеа. Още след срещата на предстоятелите на православните църкви в Шамбези в края на януари т. г. стана ясно, че двете църкви са готови на отстъпки и са съгласни да обсъдят още веднъж спорния въпрос. Разривът между двете древни патриаршии е последната пречка пред свикването на Всеправославния събор през месец юни на о. Крит. Посредник в преговорите ще бъде Александрийският патриарх Теодор, известен с мекия си и дипломатичен характер.

Още в края на януари се знаеше, че в Шамбези Кипърският архиепископ Хризостом е предложил да покани в Кипър патриарсите на Йерусалим и Антиохия и с посредничеството на Александрийския патриарх при затворени врати в резиденцията на архиепископията да се постараят да решат спорните въпроси.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

Крышка раки Антония Римлянина, 16 векВ Новгородския държавен музей откриха мощите на преп. Антоний Римлянин (12 век), които се смятаха за изгубени през последните 80 години.

"Преди октомврийската революция чудотворните мощи на светеца са съхранявани в драгоценна рака в Рождественския храм в основания от светеца Антониев манастир. По време на антирелигиозната кампания през 1927 г. раката била отворена, а мощите предадени в антирелигиозния музей, който тогава се намирал в катедралния храм "Св. София" в Новгородския кремъл. Там мощите на светеца са смесени с други човешки кости и се смятаха за изгубени", разказва сътрудник на Новгородския музей.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (15 Votes)

Църковно събраниеНа 21 февруари, Неделя на митаря и фарисея, в католическия храм „Maria Krönung“ ("Коронясването на св. Мария") в квартал Витикон на Цюрих, Швейцария, беше отслужена света литургия и се проведе събрание на Българска православна църковна община „Свети Георги Победоносец“ в Швейцария. Богослужението извърши българският свещеник Йордан Пашев, който с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний духовно обгрижва българите в Швейцария.

Църквата „Maria Krönung“ в Цюрих, предоставена за ползване на нашата църковна община, е духовен център на българите в Швейцария. Тук те намират упование, срещат се, разговарят,  и си помагат.

В присъствието на българската църковна общност тази неделя се проведе избор на ново църковно настоятелство. За настоятели единодушно бяха избрани: о. Йордан Пашев, Петя Владимирова, Борислав Петров, Веселин Цочев - касиер, Ясен Райков - секретар, Мариела Тунтова – председател. Всички настоятели имат опит в изграждането на църковни общини в Хамбург, Мюнхен, Манхайм, Торонто и Цюрих. Сузана Козмас и Анета Ангелова бяха избрани за членове на контролната комисия.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]