Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

kastorias e1526126575922Тази сутрин дойде още една скръбна вест: в ранните часове се упокои Костурският митрополит Серафим (Папакоста, седалище в град Касторя, Северна Гърция). След триседмична борба с коварния вирус в солунска военна болница си отиде един от признато най-добрите архиереи на Православната църква в южната ни съседка. Църковни и граждански сайтове се изпълниха с най-сърдечни съболезнователни думи за архиерея, който се упокои на 61-годишна възраст след 24 години служение в планинската епархия, населена с българоезично население.

Завършил Ризариевата духовна семинария в Атина и Атинския богословски факултет, той млад става дякон, после и йеромонах и служи в столична енория, като изпълнява различни служби в синодната канцелария. Развива успешна енорийска работа с младежи, много от които стават негови духовни чеда и клирици, някои от тях – и архиереи. Хората се стичат при архим. Серафим за изповед и духовни наставления. Като митрополит той набляга на духовния живот в епархията, служи изключително често и посещава в студ и пек най-отдалечените села. Особено големи грижи митр. Серафим полага за социалната дейност в епархията си, като поддържа кухня за бедни, митрополията раздава на нуждаещите се дрехи и храни, осигурява стипендии за бедни младежи, за да могат да завършат образование.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (45 Votes)

Hieromonk Panaret GrigoriatisСред силната шумотевица от началото на ваксинирането в нашите страни днес почти не се забеляза тихото отхождане от нас на двама добри монаси в съседна Гърция.

Единият е йеромонах Панарет от манастира „Св. Григорий“ на Атон, духовен син на известния богослов, подвижник и игумен на този манастир архим. Георгий (Капсанис). Чистият и примерен подвижнически живот на о. Панарет го беше направил търсен духовник за много монаси и миряни. Затова днес един клирик заяви: „Още един светец се прибави днес към сонма на светогорските старци“. Колкото и да е емоционална тази заява, тя отразява високото качество на духовника, който нито със сана си, нито с поста си, нито със себичен шум около личността си е привличал вниманието на църковните хора. Но Онзи, Който изпитва сърца и утроби, го е намерил за добър и достоен да го приеме в обятията Си.

Йером. Панарет се е лекувал безуспешно от COVID-19 в интензивното отделение на солунската болница АХЕПА, където е починал.

Другият духовник е архимандрит Августин (Миру), епархийски проповедник на митрополията на Сервия и Кожани в Северна Гърция. 

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

46225Навпактският митрополит Йеротей (Влахос) ще бъде първият йерарх на Гръцката църква, който ще се ваксинира на 27 декември като представител на Църквата. Ваксинирането в южната ни съседка ще започне със символичен акт: представители на различни институции в страната първи ще си поставят ваксините, изпращайки по този начин послание към цялото общество. Навпактският митрополит е смятан за представител на консервативното крило в гръцката йерархия, автор е на множество богословски публикации, а по време на първата вълна на пандемията беше говорител на Църквата.

Атинският архиеп. Йероним заяви преди седмица, че би желал да е първият йерарх на Гръцката църква, който да си постави ваксината, но това не може да стане, тъй като той преболедува съвсем наскоро коронавирусната инфекция. Затова вместо него представител на Гръцката църква ще бъде един от най-авторитетните ѝ митрополити – Йеротей (Влахос).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

1902975 1710stefan jokic ffНа заседанието си от 24 декември Св. Синод на Сръбската патриаршия реши, че изборът на нов патриарх ще се състои на 18 февруари. Съобщението е подписано „от канцеларията на Св. Синод“. Тогава ще бъде свикан Архиерейски събор, в който участват всички епархийски архиереи (т. е. без оставените „на покой“ и без викарните епископи, които нямат епархия).

По този начин се спазва изискването на сръбския църковен устав новият предстоятел на Сръбската патриаршия да бъде избран най-късно три месеца след кончината на предишния. Предположенията, че изборите ще се отложат за м. май поради пандемията, не се оправдаха.

Патр. Ириней почина на 20 ноември на 91-годишна възраст след боледуване от COVID-19. Неговите пълномощия преминаха към Св. Синод. Местоблюстител стана Дабро-Босненският митрополит Хризостом като най-възрастен от митрополитите.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

previewvlcsnap 2020 12 24 15h34m25s926 обрНа провелото се днес епархийско събрание на Московската градска епархия патр. Кирил съобщи данни за броя на заболелите клирици в епархията, както и за починалите от усложнения. Предстоятелят на Руската православна църква отбеляза, че за предишната година са починали 33 свещеници и монаси в Москва, докато тази година те са 91, което е доказателство за сериозната ситуация, в която се намираме.

„Според постъпилите в Московска патриаршия сведения, през тази година 350 свещенослужители от московските енории са преболедували или сега боледуват от коронавирусна инфекция, а също 720 монаси и монахини в ставропигиалните манастири. От последствията на коронавирусната инфекция са починали 13 московски свещеници и 24 населници на ставропигиите“.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]