Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (85 Votes)

276134190 113357461312989 419276171347784552 nНа 25 март, в деня на Благовещение, български православни християни от Лондон и Кент, водени от о. Добромир Димитров, гостувахме на руската енория „Св. княз Александър Невски“ в Норич, Източна Англия, където на гости беше Курско-коренната икона на Божията майка „Знамение“.

Любезно за това тържество бяхме поканени от предстоятеля на енорията о. Спасимир Иванов, който е българин и служи в тази многонационална енория под юрисдикцията на Руската задгранична църква.

След св. Литургия свещениците и присъстващите богомолци, сред които украинци и руснаци, извършиха молебен пред чудотворния образ на Божията майка.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (171 Votes)

23orthodoxСв. Синод на Полската православна църква се обърна към „властите на Руската федерация, начело с президента, да спрат военните действия в Украйна“. Тези военни действия са „нечестиви и неразбираеми“, твърдят полските архиереи. С това изявление, последвало с няколко дни личното писмо на Варшавския митрополит Сава до Московския патриарх (тук), Полската църква се присъединява към гласа на православните християни от цял ​​свят, които отхвърлят като нехристиянска сакрализацията на идеологията на „руския свят“ от патр. Кирил, с която се оправдават военните действия. Междувременно стана ясно, че сайтът на Полската православна църква е блокиран в Русия и е недостъпен за руските потребители.

Ето и целия текст на обръщението от 23 март:

„На 24 февруари 2022 г. неочаквано руските войски нахлуха в земите на Украйна и започнаха военни действия. Последва тежък период на братоубийствени боеве, които продължават и до днес. В резултат от това нормалният живот на гражданите е унищожен, много невинни хора са убити, разрушава се църковният и общественият живот. Унищожават се материални блага: храмове, паметници, основна инфраструктура и жилищни сгради.

Войната е тежко изпитание за живота на обществото. Украйна и всички хора на мира изпитват голяма болка; пролива се кръв, подобно на тази на Авел, убит от брат си Каин.

Милиони украински граждани напускат родината си. Народът страда, намира се в хаос и е отчаян.

Както в Стария Завет, така и днес Бог казва на всички участници във военните действия: „Гласът на кръвта на брата ти вика към Мене от земята“ (Бит. 4:10).

4.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (95 Votes)

Ecumenical PatriarchПо покана на полския президент и на предстоятеля на Полската православна църква предстои Вселенският патриарх Вартоломей да посети Полша, за да благослови и подкрепи хилядите украински бежанци, прогонени от родината си след началото на руската военна инвазия в тяхната страна.

В съобщението на Патриаршията се казва, че президентът на Република Полша Анджей Дуда е поканил официално Вселенския патриарх да посети страната, за да благослови, разговаря и подкрепи многобройните бежанци, намерили там убежище след избухването на войната в Украйна. Патр. Вартоломей е получил подобна покана и от предстоятеля на Православната църква в Полша Варшавския митрополит Сава, на която ще се отзове и ще посети бежански лагери, придружаван от Халкидонския митрополит Емануил и протосингела архимандрит Яков.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

20220319 114815 2Православните българи, живеещи в района около Женевското езеро в Швейцария, се събраха отново за празнично богослужение. На 19 март, събота, в гр. Веве беше отслужена св. Литургия от ставроф. ик. Юлиян Ангелов, дошъл за целта от Берлин. В богослужението взеха участие и православни от други националности.

На 20 март, Неделя на св. Григорий Палама, св. Литургия беше отслужена и в Женева. Храмът отново се изпълни с деца, които взеха св. Причастие. Те дават и надежда за бъдещето на нашата църковна община.

Песнопенията бяха вдъхновено изпълнени от нашия църковен хор, воден от диригента Станислава Нанкова.

Със своите проповеди о. Юлиян докосва по неповторим начин душите и сърцата на миряните. Той още веднъж напомни, че молитвата трябва да е неразделна част от нашето ежедневие и дълбокият смисъл на поста е не само във въздържането от храна, но и в умножаването на добрите ни дела.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (225 Votes)

680 nИзвестният руски мисионер Андрей Ткачов, който е сред най-активните застъпници на руските военни действия в Украйна, посвети днешната си проповед на създалото се в Украйна „руско-чеченско военно братство“.

Свещеникът заяви, че главата на чеченците Рамзан Кадиров „принадлежи към руската цивилизация с всички фибри на душата си“. Той също така подчерта, че до неотдавна, след двете руско-чеченски войни, е било „сложно да си представим такова единство като днешното“. „Те са наши братя“, подчерта християнският проповедник, който иска по този начин да оправдае парадокса, че мюсюлмани убиват православни в Украйна по заповед на руския режим, който се легитимира като „единствен защитник на Православието и неговите ценности“.

Йеромонах Валентин (Соломах) коментира по повод днешната проповед на Ткачов за регионалното издание „Кавказ-Реалии“: „Руският свят наистина в много отношения прилича на публичния имидж на Кадиров – агресивен, жесток и безпощаден. Освен страх за живота този „руски свят“ не предизвиква нищо друго у местните жители на Украйна“.