Мобилно меню

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (70 Votes)

299946.pАрхиерейският събор на Финландската православна църква разгледа на свое заседание писмото-отговор на Вселенския патриарх Вартоломей относно каноническата възможност за второбрачие на някои клирици и прие предложените в него решения. Решението на Финландската църква е утвърдено едва сега, въпреки че писмото на Вселенската патриаршия беше получено преди повече от година.

Приема се ред, при който да бъде възможно влизането във втори брак на православни клирици. Това ще е винаги индивидуално и няма да се превръща в принцип. Ще се разглеждат случаите на вдовци и такива, чийто развод не е бил по тяхна вина. Практиката, която забранява второбрачие за клириците, е преценена като излишно строга особено спрямо вдовците. Вдовец или разведен клирик може да продължи служението си, но при сключване на втори брак той беше поставян под каноническо запрещение (забрана да извършва богослужение). Според действащата практика запрещението може и да не бъде окончателно, но възстановяването на правото на богослужение не става автоматично, а след разглеждането на всеки конкретен случай от архиерейския събор. Понякога това може да стане след години, а дори и десетилетие след сключването на втория брак.

4.0857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.09 (35 Votes)

10Днес Московският и на цяла Русия патриарх Кирил възведе в сан архиепископи всички управляващи епархии архиереи на Молдавската митрополия на Руската православна църква, които до този момент имаха епископски сан. Това са Кагулски и Комратски епископ Анатолий, Унгенски и Ниспоренски Петър, Белцки и Фелещки Маркел и Единецки и Бричански Никодим.

Повишаването в сан на епископата на руската митрополия в Молдова се свързва със засилената конкуренция с Румънската патриаршия, която отдели част от Православната църква в Молдова и едностранно я обяви за своя Бесарабска митрополия там като „канонична алтернатива“ за местното население.

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

422Йерусалимският патриарх Теофил III разказа в интервю за радио „Ватикана“ за обряда на Благодатния огън, който всяка Велика събота събира хиляди поклонници в храма на Господнето възкресение.

„Церемонията на Свещения огън датира от времената на зараждането на Църквата, когато започнали да се развиват литургичните практики. Тя представлява една от най-древните практики в нашата традиция, в традицията на Йерусалимската църква… Става дума за преживяване на неръкотворната Светлина, която излиза от Светия гроб. Този огън се символизира от запалените свещи, които в този ден се разпространяват не само в храма, но и по целия свят. Във всеки православен храм в началото на пасхалната Литургия верните приемат тази светлина чрез свещта, запалена от свещеника от Йерусалимския огън“.

Патр. Теофил подчерта икуменическото измерение на обряда на Благодатния огън: „Церемонията на Свещения огън е наистина икуменическо събитие – в смисъл че обединява не само всички християни, но и всички хора с добра воля, без всякакви различия, по целия свят, започвайки от нашите местни общини. Този момент е важен за нас, православните християни, но също и за всички участници: арменци, копти и сирийци, за католиците от римския обряд, англиканите и лутераните и дори за хора от други изповедания, които ежегодно не искат да пропускат тази церемония“.

На въпроса как в православната традиция се тълкува този обряд и притежава ли той свръхестествено измерение, патр. Теофил каза, че Свещеният огън е символ на новия живот във Възкресението, като същото се отнася и за тази церемония:

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (40 Votes)

265d97fa455e565dc8a4a3435aae9327С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний богослужението за Възкресение Христово беше отслужено в полунощ в Лозана от отец Юлиян Ангелов. Пасхалната полунощница започна 23 ч. Отец Юлиян запали своята свещ от олтарното кандило и призовава вярващите да запалят свещите си с думите: „Елате и приемете светлина от Незалязващата светлина и прославете Христос, Възкръснал от мъртвите!“. След това със запалена свещ и Евангелието в ръка, последван от събралите се българи, се отправи навън, пеейки „Твоето Възкресение, Христе Боже, ангелите възпяват на небесата, и нас на земята ни удостой с чисти сърца да Те славим!“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

received 495169408380710Църковната община „Св. Йоан Рилски“ в Люксембург с радост отпразнува Празника на празниците – Възкресение Христово на роден език. Поради епидемиологичните ограничения събранието на енорията не беше възможно в нощта в събота срещу неделя, както повелява традицията. Затова Пасхалното богослужение беше отслужено в ранните зори на неделния 2 май от протойерей Стоян Бербатов (дошъл наскоро от Неврокопска епархия). С благословението на митрополита през последните няколко месеца свещеникът се отзовава на поканите ни да извършва богослужения на български език в църковната ни община. Той е посрещан в Люксембург, когато председателят на църковното настоятелство протойерей Добромир Димитров (обгрижващ и Православната мисия „Св. Константин и Елена“ в Рочестър, Англия) е възпрепятствян да пътува от Обединеното Кралство поради презграничните мерки за овладяване на здравната криза.

С вълнение, радост и благодарност църковното настоятелство грижливо подготви подобаващото честване на празника, към който се присъединиха и скъпи приятели от църковната община „Св. Теодосий Търновски“ в Брюл (Кьолн-Бон). В духовно отношение по време на Великия пост о. Стоян Бербатов отслужи два пъти света литургия – в неделя на св. Григорий Паламà и на празника Вход Господен в Йерусалим, когато редица православни българи след изповед и надлежна подготовка се причастиха с Христовите тайни. На Цветница пък украсихме наемания от църковното настоятелство римокатолически параклис към Центъра „Св. Йоан ХХIII“ освен с православните икони, получени преди години като дарение от родината, с цветя и традиционните върбови клонки. После присъстващите ги отнесоха по домовете си за благословение, след като приветстваха Спасителя с „Осанна! Благословен е идещият в името Господне!“.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]