Мобилно меню

4.8736842105263 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (95 Votes)

κυπρου 1 750x375Кипърският архиепискап Хризостом даде пространно интервю за Сyprustimes, в което коментира актуални църковни проблеми. Той заяви, че няма намерение да се оттегля предвид здравословното си състояние. По-рано той съобщи, че отново преминава курс на химиотерапия. „Не зная колко време ми дава още Бог. Боря се за Църквата и за Православието. Няма да се оттегля, нито пък търся наследник. Това не е моя работа“.

Архиеп. Хризостом потвърди решимостта си да подкрепи Вселенската патриаршия по украинския въпрос, тъй като „правото е на нейна страна“. „Не виждам криза. Опитах се да обясня това на митрополитите, които протестираха срещу споменаването на митр. Епифаний, но те не пожелаха да разберат“.

Относно пандемичната криза архиеп. Хризостом коментира: „Не може да се справим с тази болест чрез lockdown на обществото, а само чрез ваксиниране“. Той призова кипърското правителство да побърза с осигуряването на ваксини, така че повече хора да могат да получат ваксина. Той самият се ваксинирал, по неговите думи, за да даде пример на вярващите кой е начинът да се справим с пандемията, а тези, които отказват, „са достойни за съдбата си“, подчерта архиепископът. По въпросите на медицината и ваксините той заяви: „Предпочитам да се доверя на световно признати лекари, а не на някой политик или клирик“.

4.3544303797468 1 1 1 1 1 Rating 4.35 (79 Votes)

ПаролинЗападно- и Средноевропейският митр. Антоний и о. доц. Иван Иванов, новият свещеник в Българската църковна община в Рим, днес направиха посещение на добра воля при кардинал Паролин, държавен секретар на Ватикана. Българските духовници бяха придружени от Богдан Паташев, посланик на Република България към св. Престол. Митр. Антоний представи на домакина о. доц. д-р Иван Иванов, който е новият свещеник на Българската църковна община „Св. Седмочисленици“ в Рим и църковно-дипломатически представител на БПЦ пред Ватикана.

Сред въпросите, обсъждани между висшите духовници, бяха посещението на българската делегация при папата за 24 май и възможността да се организира историческо богослужение в римската църква „Сан Клементе“, в чиято крипта е гробът на св. Константин-Кирил Философ. Предложението на българските духовници е в дните около 24 май там да се отслужи св. Литургия на централния олтар и след това да се направи традиционното поклонение на гроба.

Митр. Антоний и кардинал Паролин разгледаха актуални въпроси, свързани с функционирането на енориите в Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ и преотстъпването на римокатолически храмове за използване от българските църковни общини. Беше обсъдена и възможността за специализации на български богослови в папските университети. Митр. Антоний благодари от името на Неговото Светейшество Българския патриарх Неофит за мощите на св. Климент, папа Римски, и на св. Потит Сердикийски, предоставени от папа Франциск на Софийска епархия след посещението му в България през май 2019 г.

3.5375 1 1 1 1 1 Rating 3.54 (80 Votes)

2021 03 10 1138Презвитер доц. д-р Иван Иванов, преподавател по литургика в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще е новият свещеник на Българската църковна община „Св. Седмочисленици“ в Рим. Това става с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. На 14 март от 10 ч. в църквата „Сан Паоло ала Регола“ в Рим владиката ще оглави св. Литургия и извърши въдворяването на новия свещеник.

На богослужението ще присъстват посланиците на България в Италия и към св. Престол в Рим. Църковното настоятелство на Българската църковна община в Рим уверява, че събитието ще се проведе при строго спазване на медицинските и санитарни изисквания в Италия.

4.8474576271186 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (59 Votes)

174E09F5 90E3 44C7 B302 0E8349C5069BНа 6 март, събота, Задушница преди Великия (Великденския) пост, в Женева беше отслужена заупокойна св. Литургия. Тя беше възглавена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение със ставрофорен иконом Юлиян Ангелов от Берлин, който с решение на Епархийския съвет вече е определен за обгрижващ и българите в Конфедерация Швейцария.

Богослужението се извърши в римокатолическата църква „Св. апостол Павел“ в женевския квартал „Колони“ при любезното гостоприемство на местните свещеници.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

vladika atanasijeНа 4 март, привечер, почина бившият Захумско-Херцеговински епископ Атанасий (Йевтич), един от най-известните съвременни сръбски богослови. Той беше приет с усложнения от COVID-19 на 17 февруари в болницата в Требине. Там беше на кислородна терапия, но на 2 март здравословното му състояние се влоши. Той беше причастен със св. Христови тайни от еп. Йоаникий (Михович).

Еп. Атанасий (Йевтич) е роден през 1938 г. През 1958 г. завършва Белградската духовна семинария, като през същата година постъпва в Богословския факултет, но се налага да отбие военната си служба. През 1960 г. приема монашество в манастира „Пустиня“ във Валево. През 1963 г. завършва богословие. През следващата с благословението на тогавашния Сръбски патриарх Герман заминава да учи в Богословската академия на о-в Халки. Защитава докторат в Атинския университет на тема „Богословието на ап. Павел според св. Йоан Златоуст“. През 1968 г. започва да чете курса „Въведение в богословието и патрологията с аскетика“, както и „История на Църквата през византийския период“ в Православния институт „Св. Сергий“ в Париж. От 1973 г. започва работа в катедрата по Патрология в Богословския факултет в Белград, като през различни периоди е декан на факултета. Автор е на стотици научни трудове, от които основният е Патрология, преведени на много европейски езици. През 1991 г. е хиротонисан за Банатски епископ, а през следващата става Захумско-Херцеговински епископ. Заради войната в Босна и Херцеговина катедрата му се мести в Требине. През 1996 г. получава сериозна травма на шийните прешлени и подава молба за оттегляне на покой, като Архиерейският събор удовлетворява молбата му през 1999 г. През 2010 г. е назначен за местоблюстител на Рашко-Призренска и Косовско-Метохийска катедра, но не успява да изпълнява задълженията си и се оттегля след няколко месеца по здравословни причини.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]