Мобилно меню

4.8740157480315 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (127 Votes)

ДимасВолоколамският митр. Иларион (Алфеев) изрази своето задоволство от „балансираната“ позиция на повечето поместни православни църкви относно „случващото се“ сега в Украйна.

Това заяви „външният министър“ на Московска патриаршия по време на своя доклад в Петербургската духовна академия, посветен на „нахлуването на Константинополската патриаршия в Украйна и ролята на Московския патриарх Кирил за укрепването на междуправославното единство“, изнесен на 14 март. Накрая той коментира и войната в Украйна, която нарича с общия израз „случващото се“:

„Преобладаващото мнозинство от поместните православни църкви са заели балансирана мироопазваща позиция по отношение на случващото се. Много църкви са съсредоточили усилията си върху предоставянето на хуманитарна помощ на жертвите на бойните действия и бежанците. На този фон се открояват изявленията на представители на Константинополската и Александрийската патриаршия, които използват настоящата трагична ситуация за популяризиране на автокефалния проект в Украйна и за популяризиране на Епифаний Думенко и ръководената от него схизматична общност. Тези сигнали показват, че ни очаква напрегната борба за църковно единство“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (29 Votes)

2022 03 14 02 666x399В Йерусалим започна реставрацията на настилката в историческия храм на Христовото Възкресение. Реставрационните дейности се реализират съвместно от трите християнски общности – православни, францисканци-римокатолици и арменци, които се грижат за най-голямата светиня на християнския свят – храма, издигнат над Божи гроб. „Възстановяването на подовата настилка в храма, първата след два века, е истинско постижение за нашите общности, които работят заедно, и е знак за надежда за света“, подчерта Йерусалимският патр. Теофил в краткото си слово при началото на ремонтните дейности.

Дейностите по поддръжката на пода на църквата „Възкресение Христово“ ще се извършват според проучването, изготвено от университета „Сапиенца“ в Рим. Те са втори етап след ремонтните дейности на Кувуклия (параклиса над Божи гроб), извършени преди четири години със съгласието на трите основни общности, които са отговорни за състоянието на храма и поклонническия достъп до него.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

pa2С голяма тържественост беше отбелязана Неделята на Православието в катедралния храм на Вселенска патриаршия в Истанбул в присъствието на министър-председателя на Гърция Кирякос Мицотакис. Вселенският патриарх Вартоломей оглави божествената Литургия в съслужение с митр. Димитрий на Принцовите острови, Антидонски архиеп. Нектарий, екзарх на Йерусалимската патриаршия в Истанбул, Севастийски митр. Серафим (от Австралийската архиепископия) и много други архиереи на Патриаршията от различни страни. По време на богослужението беше извършено дяконско ръкоположение на монах Варнава, кипърски грък, от братството на патриаршеския ставропигиален манастир „Св. Йоан Предтеча“ в Есекс, Англия, основан от преп. Софроний (Сахаров).

В речта си преди ръкополагането на новия дякон Вселенският патриарх говори за трагичните събития, разиграващи се в Украйна, и призова за незабавно прекратяване на нашествието и войната и за нова възможност за диалог.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

56 nАкадемичният храм „Св. Йоан Богослов“ към Киевската духовна академия съобщи за смъртта на своя дългогодишен преподавател по старогръцки и църковнославянски професор Александр Иванович Кисляк. Той е бил застрелян от руски военни в гр. Буча, Киевска област, на 5 март, но за смъртта му стана известно вчера от съобщение на висшето учебно заведение.

60-годишният Александър Кисляк е бил професор по класическа филология, полиглот и автор на преводи от старогръцки, латински, църковнославянски, английски, немски и френски език. Сред неговите преводи са Политика на Аристотел, коментарите на Тома Аквински върху Аристотел и мн. др. През последните двадесет години е преподавал в Киевската духовна семинария и академия, както и латински език и римско право в Националния педагогически университет „Драгоманов“.

В Буча, който е малък град с около тридесет хиляди жители, преди седмица беше открит масов гроб, близо до местната църква, с около шестдесет тела. Видео с масовия гроб публикува лекар от близкия град Ирпен. Стана ясно, че там са били погребвани починалите от болницата в Ирпен. Не всички тела са били идентифицирани. Буча и близкият Ирпен са обсадени от руските окупационни сили от началото на войната, там има хуманитарна катастрофа.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

a19923d7097b3a17ed77d932d9a85b9a wide bigУкраинската православна църква (Московска патриаршия), оглавявана от Киевския митрополит Онуфрий, излезе с обръщение за недопустимостта религиозни обекти – храмове и манастири – да се използват като огневи позиции от руските войски на територията на страната. В изявлението, публикувано на страницата на информационния отдел на УПЦ, се казва:

„Украинската православна църква възприема този факт като акт на кощунство и неприкрито оскверняване на светините, в резултат от което мястото за поклонение на Бога се превръща в място, където се извършват дяволски дела. Онези, които се осмеляват да оборудват храмовете с огневи позиции, не само застрашават тази религиозна сграда, но и съзнателно я оскверняват.