Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (40 Votes)

2021 03 20 23 38 57При строго спазване на противоепидемичните мерки българите, живеещи в италианските градове Нетуно и Анцио, се събраха на празнична св. Литургия на Тодоровден. С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний богослужението беше оглавено от новия им енорийски свещеник доц. д-р Иван Иванов, който обгрижва и българите в Рим.

2021 03 21 22 05 53

Светата литургия се проведе в църквата на манастира „Санта Мария Горети“ в крайморския град Нетуно, която се предоставя за богослужения и на нашите сънародници.

По-късно българите се събраха на открито, до морето, за да споделят със своя свещеник духовните си нужди и да направят планове за бъдещото развитие на общината.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (41 Votes)

55EB5AD0 275A 4B32 ACB8 0813F6252AB3Днес, на Неделя православна, с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний за първи път в Лозана, Швейцария, беше остлужена св. Литургия на български език! За православните българи там това беше истински празник и голяма духовна радост.

Богослужението беше извършено от страврофорен иконом Юлиян Ангелов от катедралния храм „Св. цар Борис“ в Берлин. За първата служба на български в Лозана разказва един от участниците – Пламен Иванов: „Словата на свещеника достигнаха до всички и ние почувствахме дълбоко желание отношенията между нас да бъдат живяни истинно и солидарно. Почувствахме желание да изградим православна общност на основата на православни добродетели, на истинска любов, на стабилност и вяра! Това беше празник, който пречисти душите ни и ни обедини и смири, направи ни по-силни и изпълнени с живот и стремеж към добри дела.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (96 Votes)

oros1В петък на Света гора пристигнаха първите четиристотин дози от ваксините на Pfizer и веднага започна тяхното поставяне в медицинския център в Карея. Вчера са ваксинирани първите тридесет и шестима монаси, както и работници в манастирите. Пръв беше ваксиниран игуменът на „Есфигмен“ архим. Вартоломей, а след него монаси от Иверския манастир, „Кутлумуш“ и „Симонопетра“.

Сред монасите има много желаещи да се ваксинират, като сред повечето са преодолени опасенията и дори отричането на ваксините, каквито настроения бяха характерни преди. Сред монасите и живеещите на Света гора има и мнозина, които вече са преболедували, но и в тази група има желаещи да бъдат ваксинирани, съобщава Ромфеа. Интерес са проявили и монаси от скитове, които са далеч от Карея.

Според Вима тис ортодоксиас доставените четиристотин дози трябва да бъдат използвани в рамките на една седмица. Около петстотин души са заявилите желание да се ваксинират, като по-голямата част от тях са монаси, но има и миряни. Специалистите прогнозират, че на Света гора ще бъдат ваксинирани повече от хиляда души.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

ЗаевПремиерът на Северна Македония Зоран Заев изпрати писмо до новия Сръбски патриарх Порфирий, в което го поздравява за избора и го призовава към намиране на решение на македонския църковен проблем. За писмото съобщи Заев в интервю за сръбската телевизия N1.

„Възможно е да намерим решение между църквите. Ние сме православни, братски народи сме и може да намерим решение“, заяви той.

„Обърнахме се и към Вселенския патриарх Вартоломей, но ние виждаме надежда чрез диалог да намерим решението между Македонската православна църква и Сръбската православна църква, с крайна цел признаването на автокефалията на Македонската православна църква“.

4.2111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.21 (90 Votes)

60342577ee4dcВолоколамският митр. Иларион (Алфеев) коментира в интервю за „Россия 24“ предложението на Йерусалимския патриарх Теофил за нова среща на представителите на православните църкви по подобие на тази в Аман през 2020 г. Поканата за новата среща беше огласена на сайта на Московска патриаршия, а оригиналът на писмото отново беше на английски език, вместо на традиционния за кореспонденцията на Йерусалимската патриаршия гръцки катаревус.

Според митр. Иларион такава среща е възможна и необходима, защото „за представителите на поместните православни църкви е много важно да се срещат, да обсъждат съществуващите проблеми“. Единствената пречка към момента са ограниченията заради пандемията, заяви той.

Митр. Иларион обяви официално новата руска позиция, че Константинополският патриарх вече няма право да свиква общоправославните събори, както предвиждат св. канони, тъй като „се е присъединл към разкол, служил е с разколници и е загубил легитимност на първи сред равни в семейството на предстоятелите на поместните православни църкви“.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]