Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Alexii_1.jpg„Македонската църква е канонична част от Сръбската православна църква“ – това е заявил Московският и на цяла Русия патриарх Алексий Втори на среща с представителни на гръцка обществена организация.

Предстоятелят на РПЦ не приветства решението на СПЦ за обявяване на т. нар. Охридска архиепископия за канонична македонска църква.

„Когато Сръбският патриарх Павле ми каза, че съществува проект за създаване на „паралелна“ йерархия на Македонската църква, аз го посъветвах да не предприема това и с всички сили и средства да пази църковното единство“ – допълва патр. Алексий.

Според него „паралелната“ йерархия е път към задълбочаване на разкола. Московският патриарх смята, че ситуацията изисква компромисно решение, включително и по отношение на названието на църквата.

* Източник: Интерфакс

4.5789473684211 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (19 Votes)

Посланикът на Русия в Скопие Агарон Асатур заяви, че Руската православна църква (РПЦ) ще продължи да бъде посредник в спора между Македонската православна църква (МПЦ) и Сръбската православна църква (СПЦ), съобщи македонската телевизия „А1“.

Асатур посочи, че ръководството на Московска патриаршия е изпратило писмо до главата на МПЦ архиеп. Стефан, в което посочва, че и занапред ще посредничи в спора между двете църкви. Руският посланик изтъкна, че РПЦ ще даде всичко от себе си, за да попречи на негативния развой на ситуацията. „Темата е много деликатна и аз не бих искал да я коментирам“, каза посланик Асатур.

Двери на православието припомня: Св. Синод на МПЦ отхвърли решението на СПЦ за признаване каноничността на т. нар. Охридска архиепископия.

* Източник: Агенция „Фокус“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Сайтът на адрес http://www.patriarch-detyam.ru отвори врати на 1 юни. Страницата е интересна като дизайн и структурирана така, че всяка дума от заглавието е същевременно и заглавие на раздел. Едновременно с откриването на сайта, Московският и на цяла Русия патр. Алексий Втори отправи предупреждение към децата и техните родители, че Интернет е „постижение на 20 в. с две остриета… Той носи в себе си добро начало, но в същото време пренася и много зло, разрушаващо човешката личност. Затова е необходимо да се подхожда избирателно към информацията в Интeрнет“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Irinei.jpg След решенията на Св. Синод на Йерусалимска патриаршия и на Всеправославния събор в Истанбул за свалянето на Ириней от патриаршеския престол, той вече няма да носи титлата „Йерусалимски патриарх“, а „бивш патриарх“.

В същото време детронираният патриарх води уединен живот в Йерусалим и избягва всякакви контакти с външния свят. По-рано беше съобщено, че е възможно да бъде отзована личната охрана на Ириней, която му беше осигурявана от гръцкото правителство.

Бъдещето на бившия патриарх остава неясно. Според закона на Йордания от 1958 г., който урежда дейността на Йерусалимска патриаршия, в случай на „окончателно отстраняване“ на патриарха Св. Синод е задължен да му осигури „подходящо място за пребиваване и съответстваща на сана му издръжка“.

* Източник: Православие.ru

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

Министър-председателят на Република Македония Владо Бучковски поиска в официално писмо посредническата намеса на Вселенска патриаршия в кризата между Сръбската православна църква и непризнатата Македонска православна църква.

Припомняме, че преди няколко дни Сръбският патриарх Павле издаде томос, с който прекъсва отношенията на СПЦ с епископата на МПЦ, с нейното паство, и обявява създаването на автокефална Охридска архиепископия, начело с еп. Йован (Вранишковски).

В писмото си македонският министър-председател изразява „разочарованието си“ от решението на СПЦ и отправя молба към Константинополския Вселенски патриарх Вартоломей „да инициира нов диалог между църквите в двете страни и да ги насърчи в посока към мирно решение на различията, което е в интерес на православния свят“.