Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

censor socialСвятогорският митрополит Арсений излезе с видео-обръщение, в което описа нападението на руска авиация срещу Святогорската Успенска лавра в Донецка област след края на вечерната служба за Неделя православна. Митрополитът, който е игумен на лаврата, заяви, че в района няма никакви военни части и нападението е било насочено срещу манастира, който е една от трите православни светини на Украйна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

274603429 10216900213736456 1594583343228788878 n 2Костромският свещеник Йоан Бурдин, който беше задържан за антивоенна проповед в храма „Възкресение Христово“ в с. Карабаново, Костромска област (тук), е бил осъден от районния съд и му е наложена глоба от 35 000 рубли, което е около 200 долара по последния курс на рублата. Решението може да бъде обжалвано на по-горна инстанция, което свещеникът ще направи. Той е подведен под отговорност за „дискредитиране на въоръжените сили на РФ“ по новия член от Кодекса на Руската федерация за административните правонарушения, който инкриминира „клеветническа информация за военните сили на Русия“. За проповедта на о. Йоан срещу войната в Украйна, произнесена в селски храм, е съобщил на властите един от енориашите.

Парите за глобата са събрани от близки и приятели на свещеника, тъй като тя е три пъти повече от месечната му заплата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

DSC01667Енорията „Св. Николай Чудотворец“ в Амстердам, Нидерландия, която е в юрисдикцията на Московска патриаршия, е принудена временно да прекрати богослуженията в храма заради заплахи и опасност от саморазправа от страна на неизвестни. Преди седмица духовенството на храма обяви със специално обръщение, че няма да поменава името на Руския патриарх Кирил на богослуженията си заради неговата откритата подкрепа за войната в Украйна (тук).

На 6 март, Неделя на всеопрощението, Хагският и Нидерландски архиепископ (Московска патриаршия) Елисей пристигнал неочаквано в храма „Св. Николай“ с дипломатическа кола на руското посолство. След богослужението той уведомил свещениците, че тяхното обръщение е предизвикало загриженост не само в Московска патриаршия, но и в Министерството на външните работи на Русия, което „проявява голям интерес към вашата църква“. След това посещение натискът и заплахите са се увеличили, съобщават от енорията.

„В такава ситуация сградата на храма вече не е безопасна за нашите вярващи, които идват тук за среща с Бога. Рискът от инциденти и опасни ситуации е твърде голям. Ние сме обезпокоени за личната безопасност на въвлечените лица. Намираме се в контакт с полицията и правоохранителните органи по този въпрос. За съжаление сме принудени да затворим църквата за неопределено време“, казват от църковното настоятелство.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (79 Votes)

kathigoymenos kogo 9 2Предстоятелят на Александрийската патриаршия, патриарх на Александрия и цяла Африка Теодор II, от 4 март т. г. е на посещение в Демократична република Конго. Неговите сътрудници наричат това посещение „мисионерска обиколка“ и то безспорно е свързано с напрежението сред православните в Африканския континент след действията там на т. нар. екзархия на Руската православна църква – Московска патриаршия през последните два месеца. Навсякъде патр. Теодор е бил посрещнат много сърдечно от клира и народа, който с присъщата си възторженост е приветствал своя духовен отец – главата на Алексдандрийската църква. Присътвали са посланиците на Гърция и Египет, както и висши представители на конгоанската държава.

Проведена е била и конференция на клириците от Д. Р. Конго и от Конго – Бразавил, на която е засвидетелствано единството на православните около Александрийската патриаршия.

4.8857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (35 Votes)

Рим.3.3.3 2Древният храм „Св. ап. Павел“ в Рим, предоставен от Римокатолическата църква за богослужебните нужди на Българската православна църковна община „Св. Седмочисленици“ във вечния град, е затворен от местните власти заради напукване на сградата и компрометиране на купола. Църквата е опасна за използване, защото е възможно срутването на големи части от нея върху богомолците. Това е станало ясно в навечерието на Трети март, когато е било планирано празнично богослужение в нея по повод националния ни празник. За това разказва прот. доц. д-р Иван Иванов, свещеник на БПЦО в Рим. Той веднага е уведомил Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, в чиято епархия се намира църковната община, посланика ни към Ватикана г-н Богдан Паташев и Папския съвет за християнско единство.

В най-кратък срок е било уредено богослуженията на българската църковна община да бъдат преместени във възможно най-близкия храм – „Санта Мария ин Монтичели“. Предстои от собствениците на храма да се направи техническо проучване на щетите в храма „Св. Павел“ и начините те да бъдат отстранени. Същевременно се търси нов храм в Рим, който да бъде предоставен на нашата православна община.