Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (80 Votes)

agio orowМонасите в десет от двадесетте киновийни (общежителни) манастира на Света гора са ваксинирани срещу коронавирус, съобщава изданието „Вима тис Ортодоксиас“, което следи приоритетно новините от монашеската република. В повечето от тях почти всички населници са били ваксинирани, а в други седем манастира повечето от монасите са преболедували. Около петнадесет са починалите от ковид атонски иноци. Освен монасите в големите общежителни манастири и немалко килиоти (живеещи в т. нар. килии) са решили да се ваксинират. Според изданието процентът на ваксинираните обитатели на Света гора не е двадесет, както споменавали някои издания, а над четиридесет.

Почти всички работници-миряни на Света гора са си поставили ваксини. В същото време изданието отбелязва, че две трети от медицинския персонал в здравния център в Карея не е ваксиниран, като там някои от медицинските лица дори водят агитация срещу ваксините.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (95 Votes)

ERU0Z8E6ZfIВ интервю за портала Интерфакс-религия Роман Силантиев, ръководител на лабораторията по деструктология на Московския държавен лингвистичен университет (МГЛУ), разказва за религиозните извори на антиваксърската кампания, която върви в социалните мрежи на фона на масовото ваксиниране срещу COVID-19. В началото на 2019 г. в МГЛУ е създадена Лаборатория по деструктология, която е нова приложна наука. Тя разглежда комплексно най-опасните деструктивни образувания: екстремистки и терористични организации, психокултове и нерелигиозни секти; тоталитарни секти и сферата на магическите услуги, самоубийствени игри и увлечения, смъртно опасни младежки субкултури.

4.8505747126437 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (87 Votes)

2021 07 22 2339Брошура, озаглавена „Към народа“, издание на Гръцката църква, дава отговори на въпроси, свързани с пандемията и имунизацията срещу COVID-19. „Християните питат за ваксината и нашите лекари отговарят“ се казва в подзаглавието на изданието, което се разпространява безплатно в православните храмове. Целта му е да отговори на актуални въпроси, като този дали създадените досега ваксини предпазват от новия щам „Делта“, както и да разсее митовете и конспиративните теории, които се появяват в публичното пространство и се разпространяват и сред вярващите хора.

Брошурата е подготвена съвместно от Гръцката църква и медицински специалисти. Въпросите, засегнати в нея, са били поставени на заседанието на постоянния Св. Синод на Гръцката църква, провело се на 13 юли. На него са присъствали министърът на здравеопазването на Гърция Василий Кикиляс и проф. Сотирий Цьодрас, който оглавяваше гръцката институция за борба с пандемията (тук).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

img 20210719 174310Озерският епископ Порфирий (Шутов), игумен на северния Соловецки манастир на Руската православна църква (на Големия Соловецки остров в Бяло море, северно от Архангелск), е благословил да бъде изтрит публикуваният на 18 юли т. г. в интернет видеозапис на негова проповед, в която говори за вредата от ваксината срещу короновируса, съобщават руски медии, позовавайки се на официалната страница на светата обител в социалната мрежа „ВКонтакте“.

В съобщението се посочва, че владиката Порфирий съжалява, задето е прибягнал до аргументи, които излизат извън рамките на неговите знания и по този начин е предизвикал погрешни разсъждения сред вярващите. В същото време игуменът подчертава, че продължава да смята за недопустимо въвеждането на задължително ваксиниране.

По-рано на YouTube-канала на манастира и на страниците на обителта в различни социални мрежи стоеше публикувано видеообращение на игумена, в което той заявява, че във ваксината срещу коронавирус има елементи, които „се вграждат в генома на човека, като го изменят и модифицират“. Владиката дори изказва съмнение дали у такъв човек „образът Божи остава неповреден“ и дали Христос ще го познае. Игуменът Порфирий се пита дали след ваксинацията човек не престава да бъде „автономна и суверенна личност“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

adrianoupoleos dorotheosСв. Синод на Гръцката църква реши да впише в своя агиологий няколко митрополити, убити от турците по време на гръцкото въстание през 1821 г. Решението е във връзка с 200-годишнината от убийството на Вселенския патриарх Григорий V на 10 април 1821 г. Сред канонизираните йерарси са митрополитите на Вселенска патриаршия Анхиалски Евгений (Каравиас) и Търновски Йоаникий. Двамата са обесени в Истанбул през 1821 г.

Канонизирани са още митрополитите Солунски Йосиф, Деркски Григорий, Ефески Дионисий, Одрински Доротей и Никомидийски Атанасий, които също са сред обесените висши духовници след избухването на гръцкото освободително въстание.

В агиология са вписани и Хиоският митрополит Платон (Франгядис) и убитите с него от турците клирици, монаси и миряни през 1822 г.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]