Мобилно меню

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

Screenshot 2023 02 08 160042Патриарсите на трите големи християнски вероизповедания в Сирия – източноправославният Йоан X, сиро-яковитският Игнатий-Ефрем II и на римокатолиците по източен обряд (униати) Йосиф – изпратиха вчера, 7 февруари, призив за отмяна на санкциите срещу Сирия заради катастрофалното земетресение в страната. В изявлението се казва:

„Ние, тримата патриарси, заедно с църковните йерарси в Сирия, се обръщаме с молба след земетресението, което порази северна Сирия в понеделник, на 6 февруари 2023 г., и причини хиляди жертви сред сирийците, огромни щети и голямо разрушение на домове, храмове, църковни учреждения, лиши от подслон голям брой семейства.

Това природно бедствие увеличава страданията на сирийския народ, който понесе трагедиите на войната, кризите, бедствията, епидемиите и голямото икономическо бреме, резултат от финансова инфлация и липса на основни продукти и лекарства и на най-елементарните средства за живот, за да може човек да осигури хляба си и да запази човешкото си достойнство.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (79 Votes)

image 2023 02 07T09 36 30 099ZСлед земетресението, което удари районите на Югоизточна Турция, Северозападна Сирия и Ливан вчера призори, Негово Блаженство Йоан X, патриархът на Антиохия и целия Изток, отправи зов за помощ към митрополитите на Антиохийска патриаршия. В обръщението се казва:

„Голямо земетресение с мощност 7.8 по скалата на Рихтер порази Южна Турция днес, а неговите вторични трусове достигнаха Сирия. Небивалото досега земетресение доведе до големи разрушения, засегнали душите и телата на хората. То повреди домовете на нашите чеда християни и нашите църкви в областите Искендерун, Мерсин и Антакия.[1]

Като ви уведомяваме за това бедствие, постигнало нашите духовни чеда в Турция, обръщаме се с молба към вас да отправяте вашите молитви за упокоение на душите на покойниците и да помогнете на бедстващите и бездомните, които останаха без покрив, който да ги защити. Също така, докато очакваме изчисляването на щетите и организирането на помощната операция, молим да предприемете действия във вашите епархии, които да бъдат израз за нашата любов и подкрепа към нашите страдащи братя в тази скъпа на нашето сърце част на нашия антиохийски диоцез.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

d97f107e22532bcdde55fd458373f293Предстоятели на редица поместни православни църкви днес изразиха съболезнования и съчувствие за земетресението в Югоизточна Турция и Северозападна Сирия. В свои писма до Вселенския патриарх Вартоломей и Антиохийския патриарх Йоан Х Александрийският патриарх Теодор II, Атинският и на цяла Гърция архиепископ Йероним II и Варшавският и на цяла Полша митрополит Сава изразяват своите и на църквите си братски чувства на състрадание и съболезнования за хилядите жертви на изключително силното земетресение от тази сутрин (6 февруари 2023 г.). В засегнатите райони на Турция и Сирия живеят и много хиляди православни християни. Провинция Хатай, която е районът на древната Антиохия Велика, а от 1918 г. е предадена от Великите сили на Турция, е под юрисдикцията на Антиохийска патриаршия, но в поразените от земетръса югоизточните райони на Турция има и православни християни, които са в юрисдикцията на Вселенска патриаршия.

4.900826446281 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (121 Votes)

308098.pВаршавският и на цяла Полша митрополит Сава публикува изявление, в което заявява, че изпратеното от него до Руския патриарх Кирил поздравление за 14-годишнината от неговата хиротония е било „протоколно“ и че „ситуацията е изисквала повече предпазливост“. Той моли за прошка всички, които са останали с невярно впечатление за отношението му към войната.

Поздравлението беше публикувано в сайта на Московска патриаршия на 1 февруари, но не и в полските църковни медии. За Москва обаче е важно да показва, че не е изолирана заради подкрепата си за войната, и даде гласност на писмото, с което създаде проблеми на Варшавския митрополит.

В поздравлението, което предизвика бурна обществена реакция в Полша, митр. Сава поздравява патр. Кирил за „духовното възраждане“ на РПЦ и изразява надежда, че злото в Украйна, което разрушава Църквата, ще бъде унищожено. „Дълбоко вярвам, че злото (в Украйна), което разрушава божествения организъм на Църквата, ще бъде унищожено от Христос, Победителя на смъртта и ада“. Освен това, според него, по време на патриаршеството на Кирил РПЦ „е засияла с духовно възраждане“ и е пример на другите. Тонът на поздравлението следва официалните църковни изявления на Москва, според които единственият съдбоносен проблем в Украйна е възможността Украинската църква да се отдели от Московската патриаршия – това се представя като удар върху световното православие.

1.2696629213483 1 1 1 1 1 Rating 1.27 (89 Votes)

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил издаде укази, с които лично поставя под запрещение (забрана да служат) двама свещеници.

319Първият е прот. Андрей Кордочкин, който от дълги години служи в Испания (като свещенослужител в катедралния храм на Испанско-португалската епархия на РПЦ в Мадрид и до 25 август 2022 г. беше секретар на епархията). О. Андрей е известен с ясната си антивоенна позиция, за която той открито говори както в социалните медии, така и в пресата. Срещу него е постъпил донос в Московска патриаршия от „възмутени енориаши“.

339Вторият е о. Йоан Ковал, свещеник в храма „Св. Андрей Първозвани“ в Люблино, който не е известен, нито е имал публични изказвания. Причината за решението е, че свещеникът е променил една дума в „Молитвата за Светата Рус“, изпратена за задължително четене във всички руски църкви. О. Йоан по време на служба е заменял думата „победа“ с думата „мир“. Вместо да казва „возстани, Боже, в помощ людем Твоим и подажд нам силою Твоею победу“, той се е молил „подажд нам силою Твоею мир“.

От него са се оплакали писмено енориаши, на които тази молитва не се е харесала.