Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

f50609e_1.jpgНа 10 юни 2005 г. се навършват петнадесет години от интронизацията на Негово Светейшество Алексий Втори, патриарх Московски и на цяла Русия.

В този ден патр. Алексий Втори ще отслужи заупокойна св. Литургия в памет на починалите предстоятели на Руската православна църква и молебен за московските първосветители.

На 9 юни Негово Светейшество прие поздравления от цялата Руска православна църква по време на богослужението за празника Възнесение Христово, отслужено в храма „Христос Спасител“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

През последните години в Русия ежегодно се извършват от четири до шест милиона аборта. Това съобщи представител на медико-образователния център „Живот“ към московския храм „Благовещение“.

„Представете си каква сила и значимост би имала нашата държава, ако тези деца се бяха родили и станали членове на обществото“.

В същото време, в резултат от активната просветна работа, Русия вече не заема първо място по извършени аборти (процентно), а е на второ след Румъния. „Официалната статистика потвърждава, че абортите в Русия са намалени с двадесет и шест процента“. Това не се дължи на подобряване качеството на живота, а на факта, че все повече хора се замислят преди да вземат това решение. „Съвременният свят не живее според християнския завет, а има за главна цел егоистичното търсене на комфорт и удоволствия, и логично децата се явяват препятствие за тези, чийто живот се стреми към натрупване на земни блага. Хората не разбират, че нито образованието и блестящата кариера, нито парите, които им осигуряват удоволствия, могат да заменят семейството“ – отбеляза о. Дмитрий Смирнов от център „Живот“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

Хорът към храм „Св. Петка“ в Пловдив спечели първо място в категорията за международни енорийски хорове на Двадесет и четвъртия международен фестивал на православната музика „Хайнувка 2005“, който се проведе от 24 до 29 май в Бялисток, Полша. Тази година участие във фестивала взеха двадесет и четири професионални и любителски хорове от Полша и чужбина.

Камерният хор „Кредо“ от Киев, Украйна, спечели в най-престижната категория – за професионални хорове.

За повече информация:

http://www.gazetaprawna.pl

http://www.festiwal-hajnowka.pl/

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Римският папа Бенидикт Шестнадесети осъди еднополовите бракове, абортите и генното инженерство. Той направи това дни преди италианците да гласуват на референдум за облекчаване на строгото законодателство на страната по въпросите на раждаемостта, предаде АФП. В обръщение към вярващите папата се обяви срещу „модерните форми на разпадане на брака като отворени и „договорни“ връзки“, както и „псевдобраковете между хора от един и същи пол“.

* Източник: Фокус.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Alexii_1.jpg„Македонската църква е канонична част от Сръбската православна църква“ – това е заявил Московският и на цяла Русия патриарх Алексий Втори на среща с представителни на гръцка обществена организация.

Предстоятелят на РПЦ не приветства решението на СПЦ за обявяване на т. нар. Охридска архиепископия за канонична македонска църква.

„Когато Сръбският патриарх Павле ми каза, че съществува проект за създаване на „паралелна“ йерархия на Македонската църква, аз го посъветвах да не предприема това и с всички сили и средства да пази църковното единство“ – допълва патр. Алексий.

Според него „паралелната“ йерархия е път към задълбочаване на разкола. Московският патриарх смята, че ситуацията изисква компромисно решение, включително и по отношение на названието на църквата.

* Източник: Интерфакс