Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
xristodul2.jpgВ неделната си проповед Атинският архиепископ Христодул обвини средствата за масово осведомяване, че не отразяват обективно живота на Православната църква в Гърция. На фокус са единствено скандалите, а богатата благотворителна дейност на Гръцката православна църква се подминава с безразличие.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
teofil3.jpgВ интервю в неделния брой на гръцкия вестник "Вима" новоизбраният  Йерусалимски патриарх  Теофил III описа с черни краски завареното състояние на Йерусалимската патриаршия. "Нито една служба не функционира нормално", заяви той. "Няма нищо. Всичко е разрушено. Дори патриаршеският манастир се издържа единствено от даренията на посетителите и от тях зависи прехраната на монасите", заяви новият патриарх, като същевременно призова б. патриарх Ириней да се оттегли мирно от сградата на патриаршията, където той все още се намира под охраната на израелската полиция.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
Tereza.jpgВ петък жителите на македонската столица отбелязаха 95-годишнината от рождението на своята съгражданка Гонджа Бояджиу, известна в света като майка Тереза. Празненствата бяха организирани от асоциация "Скопиянката майка Тереза". Цветя на нейния паметник в града положи католическият епископ Кирил Стоянов, който я нерече "най-великата посланичка на нашия град и на нашето отечество" и предложи главният площад в Скопие да бъде кръстен на нейното име.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
dec1.JPGЕпископ Теодосий, игумен на манастира Високи Дечани, е призовал ръководителя на ЮНМИК Сьорен Йесен-Петерсен да предприеме спешни мерки, за да се спре използването на медиите за системно разпалване на омраза и призоваване на албанците към насилие срещу Сръбската православна църква и сърбите в Косово и Метохия, пише днес сръбският вестник “Политика”. Повод за реакцията на владика Теодосий са постоянните нападки от страна на Авдил Мушкалой, ръководител на сдружението на ветераните от бившата Армия за освобождение на Косово /АОК/ за района на Дечани и Печ.

Източник: FOCUS

4.7857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (14 Votes)
Liturgia_SPb_1.jpgНа 28 август 2005 г., Успение Богородично по стар стил, за пръв път се отслужи света литургия в поругания от болшевиките Богородичен храм в Санкт Петербург, посветен на Фьодорвската икона на Божията майка, който се намира недалеч от Московската гара в града. Навремето храмът е бил отнет от болшевишката власт и в продължение за 70 години се е използвал като млекозавод. По документи е върнат още през 1993 г., но енориашите, които междувременно си простроили в близост малък и красив храм (осветен през 1998 г. и посветен на руските новомъченици и изповедници от времето на комунизма), влезли във възстановената стара църква едва на 1 август т. г.