Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
xristodul2.jpgАтинският архиепископ Христодул изпрати писмо до американския президент Буш, в което се казва: "Уважаеми г-н Президент, след като се осведомихме за трагичните последици от тайфуна Катрина, който отне стотици невинни живота и причини огромни материални щети на Вашата страна, бързамBush.jpg да изразя човешкото си съчувствие и да Ви уверя, че споделям мъката и болката на Вашия народ. Горещо моля милостивия Бог да даде покой на душите на починалите Ваши съграждани и да дарува Своя мир на засегнатите области."

(Пресцентър на Атинската архиепископия)

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (6 Votes)

mi.jpgНа 1 септември Руският патриарх Алексей Втори ще отслужи заупокойна молитва в памет на жертвите от терористичното нападение в северноосетинския град Беслан, извършено от 1 до 3 септември 2004 г., съобщи Интерфакс.

Панихидата ще се проведе в Донския манастир в Москва след сутрешната св. Литургия. По-рано патриарх Алексей Втори призова паството усърдно да се моли за загиналите над 300 души, от който 186 деца.  "В тези дни на скръб, обединени от общата мъка, Руската православна църква изразява дълбокото си съчувствие и духовна подкрепа към загубилите свои близки и роднини, към всички жители на Беслан и Северна Осетия" - се казва в обръщението на патриарха по повод годишнината от терористичния акт.

2.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (3 Votes)
Недовършеният православен храм "Христос Спасител" в Прищина може да бъде превърнат в нощен клуб, художествено ателие или музей според новия градоустройствен план. На 15 юли скупщината е разгледала предложението за преустройство на района, в който влиза църквата и студентският град.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Zyrkva.jpgПапа Бенедикт ХVІ благословил храм, изработен от дърво, който може да влезе и в книгата на рекордите „Гинес”. Дървената църква се намира в Бон и е построена по повод срещата на папата с младежите-католици за временно ползване. Сега тя се намира до сградата на Университета за селско стопанство. В средата на миналата седмица е била разглобена, пренесена и отново сглобена за три дни. Папата благословил понататъшното ползване на храма и направил подарък - статуя на св. Дева Мария.

 

 Източник: katholisch.de 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Curkva_Sv_Stefan.jpgВселенският патриарх Негово Светейшество Вартоломей ще освети на 2 октомври – празника на Свети Стефан - реставрираните икони за иконостаса и възстановеното куполно покритие на българската църква “Свети Стефан” (Желязната църква) в Истанбул. За събитието ще заминат пловдивските дарители, благодарение на които стана възможна реставрацията. Делегацията ще бъде водена от кмета на Пловдив - д-р Иван Чомаков, съобщиха от пресцентъра на общината. Инициативата за реставрацията на 40-те икони от иконостаса бе на д-р Иван Чомаков, Лука Станчев, Фондация“Пловдивско Възраждане” и Пловдивския граждански клуб. Реставрацията бе извършена в продължение на 2 месеца от пловдивски реставратори под ръководството на Ваня Христова. Средствата са осигурени изцяло от 25 пловдивски дарители – предприятия и частни лица, които ще присъстват на освещаването.