Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)
men.jpgНа 9 септември в Русия ще отбележат 15 години от убийството на забележителния богослов и пастир отец Александър Мен. Панихиди в негова памет ще се отслужат в много храмове в Москва и околностите.

Отец Александър Мен е роден през 1935 г. в Москва. Кръстен бил още в детството си и получил религиозно възпитание от своята майка. През 1958 г. е изключен от Иркутския селскостопански институт поради религиозни убеждения и още през същата година е ръкоположен за дякон, а през следващата 1960 г. за свещеник.

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (7 Votes)
На международен православно-католически симпозум в римския град Азиси папа Бенедикт XVI заяви, че се "чувства нещастен затова, че православни и католици не могат да се причастяват заедно". Римският папа нарече "неотложна необходимост" преодоляването на хилядолетния разкол между Православната църква и Католическата и подчерта, че затова е нужно възрастване в пълнотата на духовността и усилване на взаимната любов.

(AP/Интерфакс)

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)
Свещеният Кинотис на Атон, в който влизат 19-е игумени на светогорските манастири, взе съвместно решение с Вселенския патриарх Вартоломей относно кризата със зилотския манастир Есфигмену. Неговите монаси бяха приканени от Вселенския патриарх през 2003 г. да напуснат манастира поради това, че не признават ръководството на Света Гора и не се подчиняват на законите на монашеската република. Решението предвижда да се основе друга монашеска община със същото име, която да стане правоприемница на манастира, а след това да се предприемат мерки за изселването на около 100 "ултраправославни" монаси от техните келии. Манастирът "Есфигмену" преустанови каноническо общение с Вселенската патриаршия през 1964 г. заради среща на тогавашния Вселенски патриарх Атинагор с римския папа Павел VI. Вече повече от четвърт век над манастира се развява черен флаг с надпис: "Православие или смърт". Те считат останалите монаси на Света Гора за отпаднали от православната Църква и приемат само себе си за прадставители на Православието.

(в. Катимерини/Интерфакс)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Гръцката православна обществена организация "Аллиленгии" (Солидарност) в началото на октомври ще постави в гр. Беслан първия камък на училище и храм в памет на жертвите на терористичния акт.

Местните власти вече са определили мястото, на което гръцката организация ще издигне училищния комплекс. Той ще бъде наречен Янис Каниди, учител от гръцки произход, който бе сред загиналите заложници в училище в Беслан.

Св. Стилиян В училищния комплекс ще бъде построен интернат за децата, преживели нападението. Има предложение да бъде издигнат и параклис, в памет на невинните жертви, посветен на св. Стилиян, покровител на децата,. Предвижда се общата площ на комплекса да е 10450 кв. м.

Една година след бесланската трагедия паметта на жертвите бе почетена не само в Русия, но и в други православни страни. В навечерието на годишнината в Атина и Солун бяха организирани паметни мероприятия. В България също бяха отслужени заупокойни служби за жертвите на тероризма в Беслан.

Източник Greek.ru. и Interfax.ru.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Македонският президент Бранко Цървенковски призова Руския Патриарх Алексий II да посредничи при разрешаването на конфликта между Сръбската и Македонската православна църква.

В писмото на македонския президент се казва: “Бих искал да Ви помоля да продължите участието си в посредничеството, за да се преодолеят противоречията, които съществуват между Македонската и Сръбската православна църква. Убеден съм, че такова участие може само да укрепи всехристиянския дух и любов към религията”.