Мобилно меню

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
tinos.jpgПразникът Успение Богородично в Гърция и Кипър беше белязан със скръб за 121 жертви на самолетната катастрофа. Във всички храмове в двете страни след празничните литургии се отслужиха панихиди за починалите. Архиепископ Христодул отслужи заупокойна служба след литургията в храма "Успение Богородично" на о. Идра и каза в проповедта си: "Молим св. Богородица да укрепи хората, загубили своите близки, родителите, които загубиха децата си. Участваме в болката им, плачем заедно с тях и молим Божията помощ да бъде с тях и да се упокоят душите на жертвите."

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (1 Vote)


В Колумбия леви активисти убиха двама служители на римската католическа църква, предаде Ройтерс. По данни на представители на полицията членове на организацията ФАРК (Революционни въоръжени сили на Колумбия) са взривили автомобила, с който двамата свещеници са пътували по път в планината. След експлозията нападателите открили огън по колата. Освен свещениците при атаката загинаха и две съпътстващи ги лица.

(ФOCUS)

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (2 Votes)
 
Главата на Старообрядската църква в Русия митрополит Андриан почина на 10 август от сърдечен удар по време на лития между две селища в района на гр. Киров.
Митрополит Андриан (светско име Александър Генадиевич Четвергов) е роден през 1951 г. в гр. Казан. През 1974 г. завършил института по въздухоплавателна промишленост в Казан и след това работил като инженер-конструктор. През 1986 г. напуснал работа и се отдал на служение в старообрядческата общност в града. От 1995 г. работил като иконописец в Екатеринбург и Новосибирск. Овдовял през 1998 г., той бил ръкоположен за дякон (1999 г.) и свещеник (2000 г.). През 2001 г. приел монашество и през същата година старообрядският Московски и на цяла Русия митрополит Алимпий го ръкоположил за епископ на Казан и Вятка.
От 9 февруари 2004 г. е избран за митрополит на Москва и цяла Русия. Скоро след избора си той е установил контакт с представители на Руската православна църква, срещал се е и с патриарх Алексий ІІ. Затова на събора си през октомври 2004 г. РПЦ взема решение за развитие на отношенията със старообрядската църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
image005.jpgС едновременни богослужения в Кьолн, Дюселдорф и Бон днес се откри 20-тия Световен Младежки форум, който ще продължи до 21 август. Тази година мотото на  световните дни на католическата младеж е: “Ние сме дошли да Му се поклоним."  Около 400 хиляди млади хора от 170 страни пристигнаха в Кьолн  за откриването, сред тях има и българи. Форумът се отразява от 6500 представители на медиите, 12 000 души са натоварени със сигурността, разходите се изчисляват на 100 млн. евро.

Програмата на младежкия фестивал включва повече от 500 различни събития, които насърчават участието на младежите: концерти, социални дискусии, национални срещи и др. "Хипотезите за религиозен Уудсток се отхвърлят - това е нещо по-различно", твърдят организаторите. Същността е да се насърчи диалогът между младите и църквата, така както в продължение на години успяваше да го прави Йоан-Павел II, който поставя началото на тези срещи през 1985 г. "Днешните млади хора отново се чувстват привлечени от църквата. За тях ние сме нещо изненадващо ново, донякъде чуждо, но и заради това - очарователно", казва Хайнер Кох, генерален секретар на младежкия форум. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Стартира официалният уебсайт на българската епархия за САЩ, Канада и Австралия, начело с Негово Високопреосвещенство митополит Йосиф. Епархийският сайт съдържа новини за живота на православните християни от българския диоцез, информация за енориите и текущи събития.

Адресът е: http://www.bulgariandiocese.org