Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (6 Votes)
benediktXVI_1.jpgПо думите на папа Бенедикт ХVІ Католическата Църква трябва да предприеме всичко, за да продължи диалогът и помирението между юдеи и християни. „Решението  на събора преди 40 г. - "Nostra aetate" въведе нова ера във взаимното разбирателство и солидарност” каза той в четвъртък в  Castelgandolfo  при срещата си с главните равини на Йерусалим Йона Метцгер и Шломо Моше Амар. Юдеите и християните трябва да продължат съвместната си работа за светостта на човешкия живот, за човешкото достойнство и заедно с това за справедливостта и мирът в света. Преди всичко те трябва да се погрижат затова, „силите на злото никога да не надвият, допълни папата.

Информация от www.katholisch.de

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
В италианския манастир Бозе се провежда ХІІІ симпозиум, посветен на въпросите на православната духовност. Форумът се провежда всяка година по инициатива на италиански богослови с участие на представители от Православната и Католическата църква, както и на някои протестантски деноминации. Целта на инициативата е обмяна на мнения и мисли за общите корени на християнската духовност.

3.75 1 1 1 1 1 Rating 3.75 (4 Votes)
Цариградският патриарх Вартоломей пристига днес в Гърция, предаде гръцката агенция МПА. Програмата на Вартоломей включва посещение на областите Централна и Западна Македония. Днес следобед той ще бъде посрещнат на летището в Солун от министъра на Македония и Тракия Никос Царционис. Архиепископът на Атина и цяла Гърция Христодулос ще съпровожда Цариградския патриарх по време на престоя му в Гърция. Той ще посети Едеса и Флорина. На 20 септември Вартоломей ще пристигне в Атина.
(FOCUS)

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
На 12 септември Междуправославната комисия за богословски диалог с Римокатолическата църква заседава в Цариград. След няколкогодишно прекъсване тази комисия се събра с обновен състав и подготви процедурно следващата среща на смесената комисия за диалога между православните църкви и римокатолическата църква. Междуправославната комисия е съставена от 30 члена на 16 поместни църкви (пратриаршиите на Цариград, Александрия, Антиохия, Йерусалим, Русия, Сърбия, Румъния, България, Грузия, архиепископиите на Кипър, Гърция, Полша, Чехия и Словакия, Албания и  автономните църкви на Филнандия и Естония), толкова членове ще има и римокатолическата комисия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Бранко Цървенковски Президентът на Македония Бранко Цървенковски отхвърли възможността за помилване “точно в този момент” на предстоятеля на Охридската архиепископия Йован Вранишковски, като обясни, че “съдебното разследване на делото все още продължава, а самият Вранишковски ясно е дал да се разбере, че няма да моли за помилване, тъй като счита, че това означава да се признае за виновен”.