Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 172

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
dec1.JPGВойниците от КФОР ще защитават сръбските манастири в Косово с оръжие, пише днес сръбският вестник “Блиц”. На военното летище “Амико” при Джаковица преди два дни е проведено военно учение, на което е демонстрирана готовността и способността на представителите на КФОР да защитават културно-историческите паметници. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Teofil.jpgСлед избора на новия патриарх на Йерусалим в ход е процедурата по неговото утвърждаване от Йордания, Израел и Палестинската автономия. Самият патриарх Теофил е оптимистично настроен и счита, че няма да има особени проблеми при утвърждаването му от страна на трите държави. Същото предвиждат гръцки и чуждестранни дипломати, чието мнение сондира във вчерашния си брой гръцкият в. Вима, за разлика от бившия патриарх Ириней, който бе признат от Израел чак три години след избора си.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Teofil1.jpgНовият патриарх на Йерусалим Теофил направи своето първо изявление пред медиите. Той заяви, че "всички решения занапред ще се вземат общо от Синода. Имаме задължението да възстановим авторитета на Патриаршията в името на общността, гръцкия род, но и на арабските вярващи. Ще направим всичко, което е възможно, за да излезем от кризата от проследните месеци и да затворим раните".
Патриарх Теофил се счита за умерена личност на компромиса и диалога, отбягва публичността и както се изразяват наблюдателите "не разкрива лесно картите си". Има добри познания в областта на сложните международни отношения в региона и политическа мисъл. Натрупал е опит като екзарх на Божи гроб в Москва, а после и в Катар, където полага основите на православен храм. Там той установява близки отношения с гръцката общност в САЩ. Не е компрометиран. Добрите му отношения с американската администрация, обаче, предизвикват скептицизма на палестинските власти.

По материали от гръцкия печат

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Teofil.jpgАрхиепископът на Тавор Теофил беше избран единодушно за новия 97-и патриарх на Йерусалим, след като другите двама кандидати, архиепископът на Константина Аристарх и митрополитът на Тивериада Алексиос, оттеглиха своите кандидатури. Изборът протече в рамките на 10 минути в храма на Христовото Възкресение. Право на глас имаха 12-е члена на Св. Синод, 12-е представители на православните общности и 21 архимандрити, които служат в стария град на Йерусалим. Новият патриарх на Йерусалим Теофил е 55-годишен и беше ръкоположен за епископ седем месеца преди кризата в Йерусалимската патриаршия. Преди това е бил екзарх (представител) на Божия гроб в Катар.
(news.in.gr)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Benediktspolit_1_00.jpgДнес завършва четиридневното посещение на папа Бенедикт XVI в Германия, което е първото му пътуване в чужбина, откакто стана духовен глава на католическата общност в света. Пoсещението на папата беше свързано с  участието му в Световните дни на католическата младеж в Кьолн.

Кратка хроника на събитията: