Мобилно меню

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (4 Votes)
Македонската православна църква предупреди днес политиците в страната, че няма да приеме никакви отстъпки по отношение на името на Македония. Величкият eпископ Методий  е обяснил след заседанието на събора, проведен в манастира Св. Богородица в Калища, че решението на Събора във връзка с името е взето след “изявленията на някои политици за възможната промяна на името” на държавата. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Цариградският вселенски патриарх Вартоломей освети иконите на българската църква “Св. Стефан” в Истанбул. Иконите бяха реставрирани от пловдивски реставратори по инициатива на фондация “Пловдивско възраждане”.
Кметът на Пловдив Иван Чомаков, областният управител, председателят на общинския съвет, пловдивски журналисти и представители на сдружения, федерации и частни дарители присъстваха на освещаването на иконостасните икони. Специално за събитието в църквата пристигнаха и много българи от Гърция, Турция и Македония. Водосвет в храма “Свети Стефан” отслужи прот. Ангел  Велков от Българската екзархия, а иконостасните икони бяха осветени час по-рано от патриарх Вартоломей, под чиято юрисдикция е православният храм “Св. Стефан”.

2.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 2.67 (3 Votes)
Tadich.jpg Борис Тадич е изразил надежда, че папа Бенедикт ХVІ “съвсем скоро” ще посети Сърбия. В същото време на срещата с главата на Ватикана на 29 септември Б. Тадич е отбелязал, че задължително условие за посещението на папата в Сърбия е съгласие от страна на Сръбската православна църква.

Бенедикт ХVІ е благодарил на президента за поканата  и “изразил надежда, че в бъдеще такова посещение може да бъде осъществено”.

3.875 1 1 1 1 1 Rating 3.88 (8 Votes)
От 5 до 8 октомври във френската столица ще се проведе Международна научна конференция "Свето-Сергиевският институт - минало и настояще", посветена на 80-години от основаването в Париж на един от най-авторитетните богословски институти в православния свят.

В рамките на програмата на конференцията на 6 октомври ще бъде направена презентация на френския превод на спомените на митрополит Евлоги (Георгиевски), един от активните участници в основаването на института, възглавявал го в продължение на дълги години.

Източник: Патриархия.ru

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)
Curkva_Sv_Stefan.jpeНа 2 октомври 2005 година ще бъде отбелязано празнично събитие в Българската екзархия в Турция.
Повод за това е освещаването на реставрираните икони на Желязната църква "Св. Стефан", което ще бъде извършено след тържествената св. Литургия лично от Вселенския патриарх Вартоломей I.
В богослужението ще участват и официалните пратеници на Св. Синод на БПЦ Негово Високопреподобие архим. Наум, Главен секретар на Св. Синод и председател на ПКСХП "Св.  Александър Невски" и дякон Иван Иванов, асистент по Литургика в Богословския факултет в София. На тържествата в Истанбул ще присъства и проф. Иван Желев, директор на Дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет.
Събитието е организирано със съдействието на фондация "Св. Стефан".