Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) одобри  препоръка за изучаване на история и философия на религиите в началното и средното училище, но отхвърли категорично насаждането на религиозни вярвания чрез училищната система.
Като настоява да не се допуска църквата в училищата, ПАСЕ отбеляза, че в Европа няма достатъчно граждански преподаватели, на които да се възложи да водят часовете по сравнително изучаване на религиите. Затова Асамблеята препоръча да се създаде европейски институт за подготовка на такива кадри.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Alexii_01.jpgРуският патриарх Алексий ІІ счита, че в Русия е особено актуален въпросът за възпитанието на православното войнство. “Днес все по-често се чуват гласове за необходимостта от въвеждането на полково свещенство в армията, за тясно взаимодействие между Църквата и армията. Във всички времена Православната църква е благославяла християните за защита на Родината, считайки това за дълг на всеки християнин”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Cyril.jpgСмоленският и Калининградски митрополит Кирил смята, че в Русия би било полезно отношенията между държавата и четирите водещи религии на страната да се регулират на законодателно равнище.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
pope_benedict_XVI.jpgХамбург/Берлин, 03. 10. 2005 /KNA/. Папа Бенедикт ХVІ е бил наблюдаван от ЩАЗИ от средата на 1970 г. Говорителят на архива за документи на Държавна сигурност на бившата ГДР Кристиян Боос потвърди това известие пред „Билд” в неделя. Министерството на държавната сигурност на ГДР е обрисувало Йозеф Ратцингер като „най-острият противник на комунизма” във Ватикана. От това се създава впечатлението, че Ратцингер  е бил непрекъснато наблюдаван от агенти.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Разширен репортаж за освещаването на реставрираните икони на българския храм "Св. Стефан" в Истанбул. Пълният текст на словото на Вселенския патриарх Вартоломей и кратка история на храма.