Мобилно меню

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
На 12 септември Междуправославната комисия за богословски диалог с Римокатолическата църква заседава в Цариград. След няколкогодишно прекъсване тази комисия се събра с обновен състав и подготви процедурно следващата среща на смесената комисия за диалога между православните църкви и римокатолическата църква. Междуправославната комисия е съставена от 30 члена на 16 поместни църкви (пратриаршиите на Цариград, Александрия, Антиохия, Йерусалим, Русия, Сърбия, Румъния, България, Грузия, архиепископиите на Кипър, Гърция, Полша, Чехия и Словакия, Албания и  автономните църкви на Филнандия и Естония), толкова членове ще има и римокатолическата комисия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Бранко Цървенковски Президентът на Македония Бранко Цървенковски отхвърли възможността за помилване “точно в този момент” на предстоятеля на Охридската архиепископия Йован Вранишковски, като обясни, че “съдебното разследване на делото все още продължава, а самият Вранишковски ясно е дал да се разбере, че няма да моли за помилване, тъй като счита, че това означава да се признае за виновен”.

3.4 1 1 1 1 1 Rating 3.40 (5 Votes)
pope_benedict_XVI.jpgПапа Бенедикт ХVІ иска да се помоли в храма “Света София” в Истанбул, пише днес турският вестник ”Радикал”. Кардинал Валтер Каспер е заявил пред италиански медии, че някои въпроси по визитата на папа Бенедикт ХVІ в Турция се обсъждат с турското правителство. Вестникът посочва, че един от тези въпроси е желанието на папата да се помоли в храма “Света София”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
petros.jpgПатриархът на Александрия и цяла Африка Теодорос II е в Света гора, съобщава гръцкият сайт news.in. Утре той ще отслужи панихида в памет на трагично загиналия патриарх на Александрия и цяла Африка Петър VII. Той ще се поклони на чудотворната икона на Божията майка "Достойно ест", което не успя да направи неговият предшественик. На 11 септември се навършва една година от катастрофата на гръцкия военен хеликоптер “Чинук”, при която загинаха 17 души, сред които и Петър VII. До момента няма официална версия за причините, довели до катастрофата. Останки от хеликоптера бяха пратени в лаборатории в САЩ за анализи. Все още не са ясни резултатите от направените анализи.

2.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 2.67 (6 Votes)
vselenski.jpgВселенският патриарх Вартоломей е отправил покана към папа Бенедикт XVI да посети Истанбул на 30 ноември, деня на св. ап. Андрей. За да се осъществи посещението е нужна официална покана от страна на турското правителство към римския папа, който е и държавен глава на Ватикана. В момента протичат преговори с турските власти.