Мобилно меню

3.875 1 1 1 1 1 Rating 3.88 (8 Votes)
От 5 до 8 октомври във френската столица ще се проведе Международна научна конференция "Свето-Сергиевският институт - минало и настояще", посветена на 80-години от основаването в Париж на един от най-авторитетните богословски институти в православния свят.

В рамките на програмата на конференцията на 6 октомври ще бъде направена презентация на френския превод на спомените на митрополит Евлоги (Георгиевски), един от активните участници в основаването на института, възглавявал го в продължение на дълги години.

Източник: Патриархия.ru

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)
Curkva_Sv_Stefan.jpeНа 2 октомври 2005 година ще бъде отбелязано празнично събитие в Българската екзархия в Турция.
Повод за това е освещаването на реставрираните икони на Желязната църква "Св. Стефан", което ще бъде извършено след тържествената св. Литургия лично от Вселенския патриарх Вартоломей I.
В богослужението ще участват и официалните пратеници на Св. Синод на БПЦ Негово Високопреподобие архим. Наум, Главен секретар на Св. Синод и председател на ПКСХП "Св.  Александър Невски" и дякон Иван Иванов, асистент по Литургика в Богословския факултет в София. На тържествата в Истанбул ще присъства и проф. Иван Желев, директор на Дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет.
Събитието е организирано със съдействието на фондация "Св. Стефан".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
На 23 септември съдът в град Велес произнесе присъда от още две години затвор за архиепископ Йован Вранишковски (светско име Зоран Вранишковски) главата на т. нар. Охридска архиепископия. Причината е "разхищение на 57 хиляди евро", дадени през 2001 г. от тогавашния кмет на Скопие Трифун Костовски. Парите са били за рестврацията на катедралния храм "Св. Панталеймон". По същото време Й. Вранишковски е бил митрополит на гр. Велес. Заедно с владика Йован на 15 месеца затвор е осъден и бившият касиер Тони Петрушевски. Двамата не са присъствали на съдебното заседание.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Във връзка с новите наводнения в България, посланикът на страната ни в САЩ Елена Поптодорова е призовала сънародниците ни зад океана да помогнат. Открити са специални сметки за дарения. Генералните консулства и посолството ни в САЩ приемат и малки суми пари в брой, чекове и др. под. срещу специална разписка.

Както съобщава изданието на българите, живеещи на Западния бряг в Америка  “Обзор”, дарения се събират и в някои църкви в Лос Анжелис. До сега са изпратени 25 000 долара по сметки на Червения кръст и специална Българо-американска фондация, гарантирана от посолството ни в САЩ и американското правителство.

За повече информация, щракнете тук за да влезете в страницата на българското посолство във Вашингтон.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Vlade.jpgМиналата седмица в хюстънския Център за бързо реагиране на Международната православна християнска благотворителност (МПХБ) звездата на НБА Владе Дивач (на снимката) лично достави камион с помощи за деца и техните семейства, изселени от засегнатите от урагана Катрина области.
Дивач е оглавил инициативата за събиране на помощи в Сакраменто, Калифорния, където е играл в продължение на пет години.