Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (3 Votes)
През нощта на 2-3 октомври 2005 година неизвестни лица са проникнали в православния катердрален храм „Успение на Пресвета Богородица” в град Тузла, Босна и Херцеговина. Осквернено е било най-святото мсто в храма – олтарът, като са причинени немалко материални щети.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Испанската провинция Каталуния е финансирала реставрацията на светогорския манастир Ватопед, опустошен преди 700 години от алмогаварите, каталунски войници, отмъщавали си на Византийската империя. Това е заявил пред Агенция Франс-Прес отец Арсений, игумен на манастира.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) одобри  препоръка за изучаване на история и философия на религиите в началното и средното училище, но отхвърли категорично насаждането на религиозни вярвания чрез училищната система.
Като настоява да не се допуска църквата в училищата, ПАСЕ отбеляза, че в Европа няма достатъчно граждански преподаватели, на които да се възложи да водят часовете по сравнително изучаване на религиите. Затова Асамблеята препоръча да се създаде европейски институт за подготовка на такива кадри.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Alexii_01.jpgРуският патриарх Алексий ІІ счита, че в Русия е особено актуален въпросът за възпитанието на православното войнство. “Днес все по-често се чуват гласове за необходимостта от въвеждането на полково свещенство в армията, за тясно взаимодействие между Църквата и армията. Във всички времена Православната църква е благославяла християните за защита на Родината, считайки това за дълг на всеки християнин”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Cyril.jpgСмоленският и Калининградски митрополит Кирил смята, че в Русия би било полезно отношенията между държавата и четирите водещи религии на страната да се регулират на законодателно равнище.