Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
min.jpgГръцкото правителство няма намерение да повдига въпроса за разделянето на църквата и държавата, нито за промяната на църковния устав, заяви министърът на образованието и религията Мариета Янаку, по повод дискусия в гръцкия парламент за допускането на гражданско погребение и кремиране на мъртвите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
giorgos_papandreou.jpgТурция трябва да признае вселенския характер на Патриаршията в Истанбул, заяви лидерът на гръцката опозиционна социалистическа партия ПАСОК и бивш министър на външните работи Георгиос Папандреу в интервю за турския вестник ”Реферанс”. Той обърна внимание, че Вселенският патриарх Вартоломей е една световна личност, която подкрепя членството на Турция в ЕС. По този начин страната ще докаже, че една мюсюлманска страна е готова да обгърне европейските ценности и закони, подчерта Папандреу. Лидерът на ПАСОК отбеляза, че Анкара трябва да извърши редица демократични реформи, които да докажат на европейската общност добрите намерения на Турция по пътя към ЕС.
Турското правителство отказва да признае вселенския характер на Патриаршията в Истанбул. Според Анкара тя е представител само на гръцката общност в страната.

FOCUS

2.75 1 1 1 1 1 Rating 2.75 (4 Votes)
Hristodul.jpg"След дълги години на стагнация възобновяването на богословския диалог между Православната и Католическата църква представлява окуражаваща стъпка напред, тъй като задължението да възстановим единството в истината и любовта между двете църкви се е превърнало повече от всякога в спешен приоритет", заяви Атинският архипископ Христодул в специално обръщение към участниците в смесената православно-католическа група "Св. Ириней Лионски", която за втори път се събра в Атина от 9 до 13 ноември, за да обсъжда църковни въпроси.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Въпреки църковните скандали, разтърсили Гърция през последната година, гърците продължават да са най-религиозната европейска нация, съгласно резултатите на международно проучване на ΤΝS ICAP в сътрудничество с Gallup International Association на тема "Религиозността на 21 век". Гърция заема първо място в Европа и осмо в света. Най-висок е процентът на вярващите в Гана - 96%, Нигерия - 94%, Сенегал - 90%, Филипините - 90%, Кения - 89%, Панама - 88%, Индия - 87% и Гърция - 86%. Непосредствено след нея се нарежда Косово 86%, която също е в челната десятка на таблицата.

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (6 Votes)
xristodul2.jpgПапа Бенедикт XVI отправи покана към Атинския архиепископ Христодул чрез кардинал Туран, директор на Ватиканската библиотека, да посети Ватикана. Кардинал Туран е отправил поканата на папата в сряда, по време на мероприятие във Византийския музей в Атина.