Мобилно меню

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
На 22 юни Негово Светейшество Сръбският патриарх Павле отличи с най-високата награда на Сръбската Православна Църква - ордена “Св. Сава”, първа степен, германския фармацевт и дарител Ханс Кремер. Високото отличие му се дава за благотворителната дейност и хуманитарна помощ, оказана на сръбския народ в годините на войната. Ханс Кремер е собственик на фармацевтична фирма и създател на хуманитарен фонд за най-нуждаещи се.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Гръцкият архиепископ Христодул отмени четенето на Евангелието на говорим език в гръцките храмове. То бе въведено пробно през септември 2004 г. в храмовете на архиепископията и според ръководството на Гръцката църква то не е дало очакваните резултати. В решението се отбелязва, че е взето след консултации със свещеници, епитропи и йеропсалти. Архиепископът е преценил, че целта на опитната програма - да се улеснят младите хора в разбирането на свещените текстове, не се е изпълнила. Причината, според него, е, че младите хора идвали по-късно на църква, след като четенето на св. текстове е приключило, а по-възрастните нямали нужда от превод. "Инициативата беше плод на желанието да се улесни черкуването на хората. Отмяната й е продукт на уважението, което дължим на нашия народ", се казва в обръщението на архиепископ Христодул.

Източник: news.in.gr

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Румънската православна църква отлъчи отец Даниел и четирите монахини, заподозрени за убийството на 23 годишна послушница от манастира “Св. Троица” в община Танаку, Източна Румъния, предаде агенция Медиафакс. На петимата им е отнето правото да носят богослужебно облекло и да използват монашески имена, тъй като са преминали в редиците на миряните. Отец Даниел, чието светско име е Петру Короджяну, е обвинен, че в съучастие с четири монахини е причинил смъртта на 23-годишната послушница, която почина на 15 юни. Следствието установи, че младата жена е била връзвана и дори разпъвана на кръст, а устата й е била запушена с кърпа. Петимата заподозрени твърдят, че послушницата е била обсебена от дявола и по думите на свещеника “единственият начин да бъде излекувана е бил чрез разпятие”. Манастирът, където е извършено убийството, е закрит и повече няма да отвори врати.

Източник: Агенция "Фокус"


1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Kasper1.jpg Председателят на Папския съвет за съдействие на християнското единство кардинал Валтер Каспер (на снимката) смята, че отношенията между Православната и Католическата църква в последно време са се подобрили. Той заяви това на 21 юни след отслужената от него меса в католическата катедрала в Москва.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
В отговор на запитване за официалната позиция на Църквата относно поддържането на живота в състояние на мозъчна смърт и присаждането на органи, Атинският архиепископ Христодул отговори следното: "Питате, каква е официалната позиция на Църквата по въпроса за мозъчната смърт и присаждането на чужди органи? Отговарям ви, че само една дума е подходяща за този случай - и тази дума е любов. Това отговаря Църквата, прилагайки заповедта на Спасителя. И на тази основа Църквата упражнява своята благотворителна дейност и това важи както за даващия, така и за получаващия. Факт е, че присаждането на органи дава надежда на много тежко болни. Всичко, което е за доброто на човека, Църквата го приветства. Но трябва да се има предвид, че границите между светостта и оскверняването на човешката личност и тяло са много близки и е нужно голямо внимание, когато се движим по тази плоскост".

Източник: официален сайт на Гръцката църква