Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Западноевропейската епархия на Българската Православна Църква, с подкрепата на фондация “Мисия за просветление”,  изпраща български свещеник в Мадрид, за да организира и учреди първата българска църковна община в Испания. За целта се призовават всички православни българи, живеещи в Испания, да присъстват на Учредителното събрание, на което ще бъде приет уставът и ще бъдат избрани църковни настоятели. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
В навечерието на изборите за нов Йерусалимски патриарх Израел обяви, че не е оттеглил подкрепата си от б. патриарх Ириней и все още го счита за законен предстоятел на патриаршеския трон в Йерусалим.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
kornelii.jpgС решение на Св. Синод на Йерусалимската патриаршия бе открита процедурата по избор на нов патриарх на Йерусалим. На 20 юли ще заседава специален съвет, който ще излъчи имената на кандидатите за наследник на Ириней. Съветът се състои от членовете на Св. Синод, от архиереите извън Синода и от 12 клирици, представители на паството. Списъкът с кандидатите ще бъде изпратен на Йордания, Израел и Палестинската автономия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Hristodul.jpgГръцкият архиепископ Христодул заяви, че ще се включи в списъка на желаещите да станат донори на органи. Това обявиха и останалите архиереи от Св. Синод на Гръцката църква.

3.7 1 1 1 1 1 Rating 3.70 (10 Votes)
Ziziulas.jpg«Православните църкви по света са готови да подновят диалога с католическата Църква», – заяви във Ватикана на  30 юни представителят на Константинополската патриаршия Пергамски митрополит Йоан.
Архиереят изясни, че Константинополската патриаршия е отправила към Поместните Православни църкви молба да определят по двама делегати, които да вземат участие в работата на смесената международна католико-православна комисия.
«Всички Православни църкви дадоха положителен отговор», – подчерта митрополит Йоан.