Мобилно меню

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Македонската православна църква може да разреши на сръбски архиереи да извършват богослужение на територията на Македония, но това трябва да бъде реципрочно и македонски архиереи да служат на територията на Сърбия. В нито един случай Сръбската православна църква не може да храни илюзии, че чрез владика Йован ще основе църква в Македония. Това е заявил владика Кирил в коментар на изказването на сръбския публицист Мирко Джорджевич, който смята, че Сръбската църква може да признае македонската, но в замяна на това ще формира сръбска епархия в Македония, съобщи македонската телевизия Канал5.
Председателят на Комисията за религиозни общности Цане Мояновски е заявил, че съществуващият закон не предвижда съществуването на още една православна църква, а новият закон в момента се подготвя, отбелязва агенцията.

FOCUS

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Папа Бенедикт XVI потвърди намерението си да посети Цариградския патриарх Вартоломей в патриаршията в Истанбул. Желанието си предстоятелят на Римокатолическата църква потвърдил в писмо, прочетено от кардинал Роже Ечегарай на богослужение в базиликата "Св. Петроний" в италианския град Болоня. На него присъствал и патриарх Вартоломей, който бил гост на Болонския университет във връзка с присъждането му на званието почетен доктор заради "защита на културни ценности".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
teofil3.jpgДнес в Йерусалим се състоя интронизацията на патриарх Теофил III. Тържествената царемония започна с обличане на патриарха с мантия на Камъка на помазанието и продължи с поклонение на Светия Гроб. След това в съборния храм "Възкресение Христово" архиереите възведоха патриарх Теофил III на престола с възгласите "достоен".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Teofil1.jpgВ навечерието на интронизацията на новия патриарх на Йерусалим Теофил III, която ще се проведе утре от 11 ч., отношенията между Йерусалимската патриаршия и Израел продължават да се обтягат.
В края на миналата седмица министърът без портфейл Цахи Ханегби заяви, че интронизация без одобрението на Израел противоречи на закона. От своя страна, секретарят на патриаршията архиепископ Аристарх каза, че това създава проблеми, но няма да попречи на новоизбрания патриарх да встъпи официално в длъжност. На интронизацията се очаква да присъства гръцкият президент Каролос Папуляс.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (6 Votes)
На Македонската православна църква да й се даде опрощение, за да влезе сред автокефалните църкви, а в замяна на това на Сръбската православна църква да се разреши да формира архиепископия в Македония. Тази идея е била обсъдена на последния събор на Сръбската православна църква в Белград, пише македонският вестник “Дневник”.

FOCUS