Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (3 Votes)
school2.jpgБогословските факултети в Атина и Солун категорично протестират срещу превръщането на полувисшите църковни школи във факултети от учебната година 2006-2007. Според тях причината за тази промяна е неясна, нито съответства на принципите на Министерството на образованието, защото същестуващите факулетети напълно покриват всички изисквания за богословско образование. Опозицията на управляващата партия "Нова демокрация" я обвинява, че правителството води тайни съглашения с висшата църковна йерархия. "Не е възможно обществен университет да се ръководи от догматична институция" е мнението на левите партии. Според тях това противоречи на принципа на свободното изследване и наука, каквато е същността на университетската институция.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
soldaty.gifМинистерството на отбраната на Русия е готово да приеме на стаж в армията православни свещеници. Това заяви в сряда ген. Николай Резник, завеждащ образователната работа в руските въоръжени сили. "Ние имаме нужда от щатни свещеници, които да работят с личния състав в армията и в поделенията".

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Македонската православна църква може да разреши на сръбски архиереи да извършват богослужение на територията на Македония, но това трябва да бъде реципрочно и македонски архиереи да служат на територията на Сърбия. В нито един случай Сръбската православна църква не може да храни илюзии, че чрез владика Йован ще основе църква в Македония. Това е заявил владика Кирил в коментар на изказването на сръбския публицист Мирко Джорджевич, който смята, че Сръбската църква може да признае македонската, но в замяна на това ще формира сръбска епархия в Македония, съобщи македонската телевизия Канал5.
Председателят на Комисията за религиозни общности Цане Мояновски е заявил, че съществуващият закон не предвижда съществуването на още една православна църква, а новият закон в момента се подготвя, отбелязва агенцията.

FOCUS

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Папа Бенедикт XVI потвърди намерението си да посети Цариградския патриарх Вартоломей в патриаршията в Истанбул. Желанието си предстоятелят на Римокатолическата църква потвърдил в писмо, прочетено от кардинал Роже Ечегарай на богослужение в базиликата "Св. Петроний" в италианския град Болоня. На него присъствал и патриарх Вартоломей, който бил гост на Болонския университет във връзка с присъждането му на званието почетен доктор заради "защита на културни ценности".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
teofil3.jpgДнес в Йерусалим се състоя интронизацията на патриарх Теофил III. Тържествената царемония започна с обличане на патриарха с мантия на Камъка на помазанието и продължи с поклонение на Светия Гроб. След това в съборния храм "Възкресение Христово" архиереите възведоха патриарх Теофил III на престола с възгласите "достоен".