Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
78 милиона евро е сумата, отпусната на Гръцката православна църква и Света Гора от Европейския съюз. В момента са усвоени 55% от средствата по 75 програми, в които Гръцката църква участва. Повечето от програмите са свързани със "съхраняването и развитието на православното културно наследство" на Гърция, според думите на Димитрис Пападимопулос, евродепутат от гръцката коялиция Синаспизмос. Евродепутатът поиска също така от правителството да предостави списък на дотираните фирми, в които участва Гръцката църква, както и бюджета по конкретните проекти.

RNN

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
По време на обсъждането в гръцкия парламент на новия закон за повишаване на статута на четирите полувисши църковни училища във висши духовни академии епископът на Термопилите Йоан заяви, че приемането на жени в академиите би било много положителна и смела стъпка. В словото си той отбеляза, че по този начин учащите се "ще свикнат да общуват с другия пол, а и ще могат да си намират съпруги-презвитери също с висше образование".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Проблемът между Македонската и Сръбската православна църква е не само от каноничен характер, но и от политически, като при това определени радикални направления влияят отрицателно и на отношенията между двете църкви и на признаването на Македонската православна църква, се казва в съобщението на македонската делегация, ръководена от посланика на Македония Траян Петревски, която се срещна в четвъртък с Цариградския патриарх Вартоломей, пише днес македонският “Утрински весник”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Смоленският и Калининградски митрополит Кирил, оглавяващ отдела за външно-църковни връзки на Руската православна църква, осъди опитите разколът в Украйна да се разрасне чрез намесата на Цариградската патриаршия, като счита, че такива опити биха прехвърлили разкола на междуправославно ниво.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
stefan.jpg“Македонската православна църква няма да се пазари с когото и да било и няма да изпълнява никакви условия, за да бъде призната от останалите православни църкви” - заяви македонският архиепископ Стефан след срещата си с премиера Владо Бучковски. По този начин владиката Стефан отговори на публикации в сръбската преса, че Сръбската православна църква ще признае Македонската църква срещу легитимност на непризнатата църква на владиката Йован.