Мобилно меню

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
jovan.jpgПредседателите на Апелативния и Основния съд в Битоля, както и някои съдии от същите съдилища са получили заплашителни писма заради намеренията си да осъдят епископ Йован Вранишковски, пише днес македонският вестник “Вечер”. Срещу тях са били отправени заплахи, че ще ги сполети участта на съдия Мишко Стойковски, който преди известно време почина в зала в Апелативния съд. Стойковски беше съдията, който осъди епископ Йован на 2,5 години затвор.


5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Teofil.jpgПредстоятелят на Йерусалимската църква патриарх Теофил III ръкоположи за епископ на Севастия архимандрит Аталла Ханна, палестинец по произход. Той е известен като идеолог на арабизацията на Йерусалимската патриаршия, чието паство е преимуществено арабско, докато висшият клир е с гръцки произход. Архим. Аталла Ханна е първият духовник, който публично се обяви за свалянето на бившия патриарх Ириней от неговия пост. Освен него в състава на Св. Синод е включен и 30-годишният арабски свещеник от палестинското селище Бейт Джала. Патриархът възведе в епископски сан още двама гърци. (Интерфакс)

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (6 Votes)
ikumenist.jpgСловото на Цариградския патриарх Вартоломей по случай празника на Цариградската патриаршия - деня на св. Андрей - беше посветено на диалога с Римокатолическата църква. "Спокойният и непредубеден диалог би могъл да принесе само полза въпреки нерешителността на някои", отбеляза патриарх Вартоломей в приветствието си към представителите на Ватикана, пристигнали за празника в Истанбул.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
andrea.jpgЖителите на гръцкия град Патра, където се съхраняват мощите и кръстът на св. апостол Андрей, няма вече да плащат църковен данък в полза на едноименния храм на светеца. По силата на закон от 1955 г. всички жители на града плащат “данък” в полза на храма към сметките си за електричество. Благодарение на средствата, събрани по този начин, съборният храм на Патра стана най-големият и благоустроеният в Гърция, като мозайките и стенописите му са оценяват изключително високо.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
vselenski.jpgСв. Синод на Цариградската патриаршия взе единодушно решение да свика в Женева събора, на който да се реши оттеглянето или оставането на престола на Кипърската църква на нейния предстоятел Хризостом. През последните три и половина години той не е в състояние да изпълнява задълженията си поради влошено здравословно състояние.