Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (1 Vote)
Цариградският Вселенски патриарх Вартоломей поиска съдействието на адвокатската колегия в Солун, за да защити правото на Вселенската патриаршия като собственик на историческите византийски манастири на Принцовите острови в Мраморно море, Република Турция. Повод за новия конфликт с турските власти стана условието, което последните поставиха пред Вселенската патриаршия, за да могат да работят детските летовища към манастирите. Турската администрация поиска писмено да й бъде признато правото да стопанисва манастира "Св. Преображение Господне" на остров Проти, като в противен случай няма да допусне функционирането на детските летовища през този сезон.

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (4 Votes)
На 26 юли архиепископ Йован Вранишковски, провъзгласен от Сръбската православна църква за глава на т. нар. Охридската архиепископия (отделила се от вече десетилетия пребиваващата в разкол Православна църква в Македония и преминала към Сръбската православна църква), влезе в централния затвор в Идрисово. Там той ще изтърпи присъда от 2,5  години (30 месеца), наложена му от Битолския съд поради "подбуждане на религиозна и етническа вражда и ненавист", както и за "самоуправство".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
На 24 юли, неделя, Цариградския Вселенски патриарх Вартоломей заедно с много други архиереи извърши обновлението на възстановения храм "Свети Николай" на остров Халки (на турски Heybeli ada), третия от Принцовите острови в Мраморно море, Турция. Ремонтните работи са заплатени от заможния грък Георгиос Гифтакис. На обновлението са присъствали стотици вярващи от Цариград (сред които и цариградски българи) и множество поклонници от Гърция.
Този остров е населен с много християни - гърци, българи и др., които живеят постоянно там, а работят в Цариград (Истанбул), или просто имат своите вили на острова. На високо на о-в Халки се намира манастирът "Света Троица", където през 1844 г. е започнала да действа прочутата Халкинска богословска школа.
Сред първите четирима студенти, записани през 1844 г., е бил и дякон Антим Михайлов, по-късно първи български екзарх. Понеже в азбучния ред на този малък курс дякон Антим бил на първо място, той получил и диплома № 1 на школата! В нея учителстват и се учат много българи, повечето от които стават клирици на Българската екзархия, съответно на БПЦ. Ректор за малко време през 1860 г. бил Преславски епископ Антим (Михайлов), тогава архиерей на Цариградския патриаршия, а сред учителите заслужава да се спомене преди всичко йеромонах Неофит Рилски, преподавал църковнославянски език.

3.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (7 Votes)
Lavr.jpgДнес в Москва започва петият етап от преговорите между Московска патриаршия и Руската задгранична църква. Ще бъдат обсъждани три групи проблеми: за бъдещето на енориите на Руската задгранична църква, които се намират в каноничната територия на Московска патриаршия; за статута на клириците, преминали от една юрисдикция в друга, и за бъдещите отношения с разколническите старостилни групи в България, Румъния и Гърция, с които Руската задгранична църква поддържа пълно евхаристийно общение. Обсъждането на спорните проблеми трябва да приключи до няколко дни.

Двустранните комисии за диалог между двете руски църкви бяха учредени през месец декември 2003 г. През май 2004 г. на първа официална визита в Русия беше митрополит Лавр, глава на Руската задгранична църква, и по време на неговото посещение беше взето решение за започване на работа на комисиите за диалога, които да решат всички спорни богословски и канонични проблеми. До този момент са се състояли четири съвместни заседания, последното от които в Париж през месец март т. г. През юни бяха публикувани част от документите, съдържащи становища по решените въпроси. В съответствие с проекта за т. нар.  "Акт за канонично общение" Руската задгранична църква се предвижда да бъде самоуправляема неотделима част от Московска патриаршия по подобие на Украинската православна църква. През месец май 2006 г. ще се проведе Събор на Руската задгранична църква, на който се очаква да бъде взето окончателното решение за възстановяване на единството на двете руски църкви.

Източник: Седмица.ru

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Обществен православен телеканал "Спас" ще започне да излъчва на 28 юли. 40 % от тематиката ще бъде православна, а 60 % ще е посветена на различни обществени въпроси. Главният редактор на канала Иван Давидов отбеляза: "Слагаме акцента върху "обществен", защото може да се правят предавания, които са православни по съдържание, а не само по форма". Сред водещите има освен духовни лица още и депутати, учени, философи и други изявени в обществото личности. Каналът се поддържа със средствата на частни инвеститори.

Източник: Седмица.ru