Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (8 Votes)
nikolai.jpgМеждународният съвет за мир към "Фонда на св. Николай" реши да се обърне към властите в италианския град Бари, където свети Николай е препогребан, съобщи ръководителят на тази обществена организация Муамер Карабулут. “Призоваваме да бъдат върнати мощите на свети Николай, които са били отвлечени през 1087 г. и отнесени в Бари. Искаме да възтържествува справедливостта и да бъде поправена грешката, извършена преди векове. Вярваме, че прахът на свети Николай ще бъде върнат в неговата родина”, каза Карабулут.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Постоянната комисия на каноничните православни епископи в Америка (SCOBA) и Комисията на католическите епископи в Съединените Щати (USCCB) получиха дарения от по 15 000 щатски долара от благотворителната фондация "Прокопис", които да използват, за да подпомогнат диалога между Православната и Римокатолическата църкви в Съединените Щати през 2006 г. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
IOCC_Logo_resize.pngПомощите и съдействието от страна на Международната православна християнска благотворителност (МПХБ) след предизвиканите опустушения от ураганите Катрина и Рита надхвърли 3 000 000 щатски долара - най-мащабната досега кампания на агенцията на територията на Съединените щати. 

Ръководените от МПХБ кампании допринесоха за спешното подпомагане на десетки хиляди от бедстващите жертви на ураганите, включително доставката и разпределянето на храни, витамини, вода, одеяла, спално бельо, еднократни пеленки, лични здравни пакети, надуваеми матраци, медикаменти и разтвори за рехидратация на стойност над 2,3 млн. долара. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
logo.gifПървият краткосрочен екип за 2006 г. на Православния християнски мисионерски център, базиран в град Св. Августин, щата Флорида, САЩ, беше поканен от Н. Впр. Тарасий, митрополит на Буенос Айрес и екзарх на Южна Америка в Аржентина (от Цариградската патриаршия). От 13 януари екипът ще помага в строителството, реконструкциите и частичното възстановяване на жилища в град Берисо, който се намира в покрайнините на Буенос Айрес. Това са домовете на основателите на местната православна общност, които са вече в твърде напреднала възраст и не разполагат нито с материалите, нито с инструментите, нито със силите сами да ремонтират скромните си жилища. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Alexii_1.jpgСветовният руски народен събор (Всемирный Русский Народный Собор – ВРНС), който започна своята работа на 27 декември в Москва, е най-големият обществен форум, организиран ежегодно през последните девет години под председателството на Руския патриарх Алеский ІІ. В него участват високопоставени държавни лица, свещенослужители, богослови, военни, дипломати, творчески личности и обществени лидери от Русия и други страни.