Мобилно меню

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
В хода на реставрационните работи в коптския манастир "Св. Антоний", недалеч от брега на Червено море в Египет, бяха открити основите на древна църква с колони и двустайни монашески килии.
"Тези килии са най-древните в страната и те хвърлят  светлина  върху  историята  на монашеството в Египет"  - заяви  Абдула  Камел, ръководител на  отдел във Върховния съвет за  изследване на Египетските древности.

В постройките, датирани 4-5 в. сл. Хр.,  са били открити пещ за приготвяне на храна, каменна чашка и коптски стенописи.

Християните в Египет са над 10 % от населението и повечето от тях принадлежат към Коптската църква, която води своя произход от апостол Марк. От времето на Четвъртия вселенски събор (451 г.) тази църква се е отделила от Православната и съществува отделно в едно семейство с Етиопската, Сиро-яковитската, Арменската и др.

(Associated Press"/ИНТЕРФАКС)

1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
tadic_v.jpgПредстоятелят на Сръбската  православна църква патриарх  Павел и президентът на  страната Борис Тадич решиха да обединят усилията си за освобождването от  затвора на т. нар. Охридски архиепикоп Йован Вранишковски.
Съгласно официалното заявление на  правителството, разпространено вчера,  решаването на съдбата на  православния  йерарх ще бъде осъществено в  "в духа на  християнските и демократически принципи, отчитайки взаимните интереси както на сръбската, така и на македонската страна".

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (1 Vote)
abomb.jpgС католическа меса днес започнаха траурните мероприятия, посветени на  60-годишнината от атомната бомбардировка над японския град Нагасаки.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Правителството на Великобритания възнамерява да промени образователната система в страната, така че частните мюсюлмански училища да минат под държавен контрол. В момента в страната функционират около 150 частни мюсюлмански училища и само 5 държавни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
pantel..jpgЦърковният съд в Атина отстрани от поста му митрополита на Атика Пантелеймон с единодушното съгласие на участващите митрополити - Атинският архиепископ Христодул и 12 члена на Светия Синод. Заседанието завърши в 15 часа, но решението стана известно много по-рано.