Мобилно меню

4.8933333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (75 Votes)

adobestock 142836936 640x360Руската православна църква разглежда предложението на редица обществени организации и на министъра на отбраната Сергей Шойгу пълководецът Александър Суворов (1730-1800) да бъде обявен за светец. За това съобщава пред ТАСС на 23 август председателят на Синодалната комисия по канонизацията на светците на Московска патриаршия Троицки епископ Панкратий (Жердев), игумен на Валаамския манастир. РПЦ предстои да събере и разгледа материалите за живота на военачалника и наличието или отсъствието на чудеса, задължителни при канонизацията. Еп. Панкратий е заявил, че Руският патриарх Кирил лично е отговорил на Сергей Шойгу, че ще се събират необходимите материали за Суворов.

„Ние разглеждаме документите, които ни предоставя епархията, в която е живял даденият подвижник на благочестието. В случая това е Санкт-Петербургска митрополия. Патриархът вече е дал разпореждания на митрополит Варсануфий“, е обяснил еп. Панкратий.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

В късния следобед днес, сряда, 23 август, електронните медии в Гърция разпространиха снимки и видео от пожара, който е обхванал историческата обител „Преп. Лука“ недалече от гр. Ливадя в област Беотия. Обителта се намира в планините на около 150 км северозападно от гръцката столица и е построена в средата на 10 в. от подвижника преп. Лука (896-953 г.), живял като отшелник на това място. Манастирът се смята за един от най-важните паметници на средновизантийското изкуство и архитектура и от 1990 г. е под закрилата на ЮНЕСКО. Той е обитаван от мъже монаси, които поддържат редовно богослужение.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

През последните дни в околностите на гръцкия град Александруполис (Дедеагач), западно от делтата на р. Марица, пожари унищожават гори, ниви с посеви, дори и селища. Силите на противопожарните служби не успяват да спрат разпространението на пожарите. Както и на стотина километра на север, в Свиленградско, така и в Гърция огънят бушува дни наред и причинява огромни материални щети.

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Στάχτες έγινε ιστορική εκκλησία στο Αετοχώρι

4.8695652173913 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (253 Votes)

Screenshot 2023 08 18 234329Великолукската епархия на Руската православна църква ще провери действията на настоятеля на църквата в чест на иконата на Божията майка Всецарица в с. Русаново, свещ. Антоний (Татаринцев), който на 15 август е взел участие в откриването на осемметров паметник на Йосиф Сталин на територията на местния завод „Микрон“, съобщи пресслужбата на епархията.

„Духовниците са взели участие в това събитие без благословия и съгласуване с епархийското ръководство. Трябва да се отбележи, че техните действия и изявления не са израз на позицията на духовенството на Руската православна църква и отразяват личните им възгледи и убеждения“, заявиха от епархията.

По време на церемонията по откриването в началото на седмицата православният свещеник е осветил паметника и също така е казал, че по време на управлението на Сталин „църквата е страдала“, но „благодарение на това сега има много нови мъченици и изповедници“.

Думите на свещеника бяха осъдени от еп. Савва (Тутунов), зам.-управляващ делата на Московска патриаршия, който ги нарече „възмутителни“ и „кощунствени“. „Да, Господ обърна злото към добро, разкривайки в дните на гоненията непоколебимостта във вярата на много християни, които сега ни служат за пример. Но това не прави злодеянията по-малко зли и не бива да изпитваме благодарност към гоненията и преследвачите“, каза той.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (52 Votes)

5 2Празничен и тържествен беше 15 август за живущите и гостуващи българи в Милано и околността.

Успение Богородично е официален празник и неработен ден в цяла Италия и Ватикана. Празникът на Божията майка съвпада с древния празник Ферагосто – който води началото си още от римски времена и отбелязва средата на лятото.

Въпреки притихналите градове и пусти улици, в храма на БПЦО „Св. Амвросий Медиолански“ православните ни сънародници се събраха, за да се потопят в радостта на общия празник.