Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (23 Votes)
Kuraev.jpgИсканията на някои мюсюлмански лидери в Русия да се махне от руския герб всяка символика, свързана с християнството, в крайна сметка може да доведат до терор под знамената на исляма, ако не им бъде оказана категорична съпротива, твърди дякон Андрей Кураев, професор в Московската духовна академия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Vartolomei.jpgВселенският патриарх Вартоломей е духовен лидер с международна позиция, заявиха от Държавния департамент на САЩ. В писмено изявление на американското ведомство се посочва, че САЩ признават вселенския статут на патриаршията в Истанбул и подкрепят усилията на Вселенския патриарх за откриване на богословското училище на остров Халки.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Македонската православна църква и Православната охридска архиепископия на Йован Вранишковски няколко месеца вече водят жестока пропагандна война в Интернет, пише днес македонският вестник “Време”. На собствените си (www.mpc.org.mk и www.poa-info.org), но и на чужди интернет страници двете църкви се опитват да докажат на милиони читатели по цял свят, че църковната политика, която всяка от тях води, представя истината за състоянието на православието в Македония.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
ierarxia1.jpgСв. Синод на Гръцката църква оповести официално заявление във връзка с предложението на гръцката партия Синаспизмос за законодателно разделяне на Църквата и държавата в Гърция, което бе внесено в парламента миналата седмица. В заявлението се казва, че подобна стъпка цели "създаването на режим на атеистична държава, което би довело до разделяне на гръцкия народ". Подобни съдбоносни решения, се отбелязва в заявлението на Св. Синод, не могат да се вземат от отделни лица, но се взимат от целия гръцки народ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Alexii_01.jpgРуският патриарх Алексий за трети пореден път получава наградата "Човек на годината - 2005" в категория "Религия", връчвана от Руския биографически институт. Награждаването на лауреатите ще стане утре, 6 декември, в залата за църковни чествания към храма "Христос Спасител", съобщи Интерфакс.