Мобилно меню

1.75 1 1 1 1 1 Rating 1.75 (8 Votes)
Холандски християнски организации за защита на човешките права призоваха Европейския съюз да окаже натиск за подобряване на свободата на вероизповеданията в България и Румъния, които се надяват да се присъединят към Европейския съюз през 2007 г., предаде унгарското електронно издание “Бос Нюз Лайф”.

1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
PatrijarhPavle.jpgСръбският патриарх Павел онзи ден е бил приет във Военно-медицинската болница в Белград заради нараняване на лявото бедро, получено преди два дни при падане, пише днес сръбският вестник “Данас”. Общото състояние на патриарха е добро и възстановяването му протича нормално, съобщиха от болницата.

FOCUS

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Teofil1.jpgВ средата на следващата седмица се очаква Йерусалимският патриарх Теофил III да посети Атина. Това ще бъде първото задгранично посещение на новия патриарх на Йерусалимската църква, който ще бъде гост на зам. външния министър на Гърция П. Скандалакис. Основна тема на срещите му с представители на светската и църковната власт ще бъдат проблемите на Патриаршията, произтичащи от непризнаването на новия патриарх от Израел.

RNN

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
skandal.jpgГръцки политици активно посредничат в намирането на решение на спора около Есфигменския манастир на Света Гора, който отказва да се подчинява на ръководството на монашеската република и да изпълнява решенията на атонската управа. Монаси от обителта са се барикадирали в някои килии на манастира и отказват да ги напуснат. Според решението на Светогорската управа непокорните монаси трябва да напуснат манастира и да отстъпят място на новосъздадено монашеско братство, което ще е лоялно към Света Гора и духовния им началник - Цариградския патриарх. Днес председателят на Гръцката социалистическа партия ПАСОК Георгиос Папандреу ще посети Атон, по покана на монашеската общност, придружен от редица политици.
След празниците Света Гора ще посети и зам. министърът на Външните работи П. Скандалакис, за да се запознае отблизо със ситуацията и да спомогне за намирането на мирно и приемливо за всички решение.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Hristodul.jpgВсяка година преди Рождество Христово Гръцката църква организира благотворителна акция в помощ на възрастни хора, инвалиди, сираци, бездомни, бежанци и на всички хора, които, по думите на архиепископ Христодул, "са заплашени от социална изолация". Тази година седмицата ще се проведе от 11 до 17 декември, като всички енории ще събират парични средства, които след това се разпределят по различни направления.