Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Румънската православна църква отлъчи отец Даниел и четирите монахини, заподозрени за убийството на 23 годишна послушница от манастира “Св. Троица” в община Танаку, Източна Румъния, предаде агенция Медиафакс. На петимата им е отнето правото да носят богослужебно облекло и да използват монашески имена, тъй като са преминали в редиците на миряните. Отец Даниел, чието светско име е Петру Короджяну, е обвинен, че в съучастие с четири монахини е причинил смъртта на 23-годишната послушница, която почина на 15 юни. Следствието установи, че младата жена е била връзвана и дори разпъвана на кръст, а устата й е била запушена с кърпа. Петимата заподозрени твърдят, че послушницата е била обсебена от дявола и по думите на свещеника “единственият начин да бъде излекувана е бил чрез разпятие”. Манастирът, където е извършено убийството, е закрит и повече няма да отвори врати.

Източник: Агенция "Фокус"


1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Kasper1.jpg Председателят на Папския съвет за съдействие на християнското единство кардинал Валтер Каспер (на снимката) смята, че отношенията между Православната и Католическата църква в последно време са се подобрили. Той заяви това на 21 юни след отслужената от него меса в католическата катедрала в Москва.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
В отговор на запитване за официалната позиция на Църквата относно поддържането на живота в състояние на мозъчна смърт и присаждането на органи, Атинският архиепископ Христодул отговори следното: "Питате, каква е официалната позиция на Църквата по въпроса за мозъчната смърт и присаждането на чужди органи? Отговарям ви, че само една дума е подходяща за този случай - и тази дума е любов. Това отговаря Църквата, прилагайки заповедта на Спасителя. И на тази основа Църквата упражнява своята благотворителна дейност и това важи както за даващия, така и за получаващия. Факт е, че присаждането на органи дава надежда на много тежко болни. Всичко, което е за доброто на човека, Църквата го приветства. Но трябва да се има предвид, че границите между светостта и оскверняването на човешката личност и тяло са много близки и е нужно голямо внимание, когато се движим по тази плоскост".

Източник: официален сайт на Гръцката църква

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Това се съобщава в проекта, наречен "Акт за канонично общение", който бе публикуван днес, 21 юни, едновременно от Руската задгранична църква и Московска патриаршия. "Публикуваните документи засягат ключовите въпроси, които бяха главно препятствие пред Руската задгранична църква да възстанови пълното общение с Московска патриаршия", - съобщи отец Николай Балашов, председател на отдела по междуправославни контакти към МП.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (4 Votes)
Kasperweb.jpgКардинал Валтер Каспър, президент на  Папския съвет за обединение на християните, е на посещение в Москва за периода 20-23 юни. Целта на посещението на  ватиканския високопоставен представител е продължение на диалога между Руската православна църква и Ватикана, и по случай понтификата на новия папа Бенедикт XVI.

По материали на Информационната служба на Ватикана

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]