Мобилно меню

4.9504132231405 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (121 Votes)

Fanar 29.08.2023На 28 и 29 август в Истанбул под патронажа на Константинополския патриарх Вартоломей се проведе международен научен форум за междурелигиозния диалог на тема „Партньорства в действие: към една Земя, едно семейство, едно бъдеще“.

Сред темите, обсъждани на срещата, бяха тези за климатичните промени, за хуманитарните кризи, породени от войната в Украйна, и предприемането на мерки за тяхното преодоляване; за осигуряването на храна за нуждаещите се по света; за реални мерки срещу трафика на хора, за защитата на човешките права на жените, децата и на най-уязвимите социални групи.

Събитието се организира в контекста на продължаващия академичен и религиозен диалог между християнството и исляма, започнал преди години на най-високо международно равнище, като възможност за срещи и разговори между религиозните лидери в света.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

img 1720 940x529От 23 до 27 август в Санкт Петербург се проведе Десетата общоруска среща на католическата младеж, на която бяха поканени младежи на възраст от 16 до 30 години от цялата страна. Едно от основните събития на срещата беше телеконференцията с папата на 25 август. Цитати от речта на папата бяха публикувани от Архиепископията на Дева Мария в Москва. По-специално, в края на срещата Франциск каза:

„Никога не забравяйте за наследството си. Вие сте наследници на велика Русия: великата Русия на светците, на владетелите, великата Русия на Петър Велики, на Екатерина Велика, на онази империя – велика, просветена, [страна с] велика култура и велика хуманност. Никога не се отказвайте от това наследство, вие сте наследници на великата майка Русия, вървете напред с това“.

Видеозапис на изявлението също беше разпространен в социалните мрежи. В същото време този цитат не беше публикуван в пълния текст на обръщението на папата на неговия официален уебсайт. Там обаче се намират тези думи, които католическата епархя в Москва не публикува: „Приканвам ви да бъдете сеячи на семената на помирението, които в тази военна зима все още няма да покълнат в замръзналата земя, но един ден през пролетта ще разцъфнат“.

Думите на Римския папа за „великата Русия“ и „великата човечност“ бяха приветствани в Кремъл и критикувани в Украйна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

SPE 6617Доростолски митрополит Яков взе участие в тържествата на 29 август по случай празника на Осоговския манастир, посветен на св. Йоаким Осоговски. Богослужението беше оглавено от Сръбския патриарх Порфирий и Скопския митрополит и архиепископ на Северна Македония Стефан. В службата участваха и митрополитите Повардарски Агатангел и домакинът – Кумановско-Осоговски Григорий, както и гости от Румънската православна църква.

В проповедта си предстоятелят на СПЦ патр. Порфирий каза: „Тук и на това място Йоаким Осоговски, както и неговите съвременници Прохор Пшински, Йоан Рилски, Гавриил Лесновски и много други подвижници исихасти, молейки се за единството на Църквата, показаха, че да бъдеш едно с Христос означава да бъдеш едно с целия свят… Светостта, както чудесно каза Негово Блаженство (Стефан), е целта, нашият идеал. Божиите светии, въпреки че идват от определено място, от определено време и народ, надхвърлят всички разделения, надхвърлят всички граници, надхвърлят всички противопоставяния и стават христоподобни универсални хора. Принадлежащи едновременно на себе си и, чрез Христос – на всички хора, на всички с добра воля, на всички, които копнеят за истината и справедливостта“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

202011282330051359175910Сръбският патриарх Порфирий и Скопският митрополит и архиепископ на Северна Македония Стефан ще служат заедно на празника на св. Йоаким Осоговски на 29 август в едноименния манастир до Крива Паланка. Организатор на честванията е Кумановско-Осоговската епархия на МПЦ, чийто архиерей митр. Григорий също ще участва в съслужението. Това ще бъде поредното съслужение между предстоятелите на двете църкви в Скопие и Охрид след възстановяване на богослужебното общение помежду им. Сръбската патриаршия и Македонската църква отбелязаха съвместно и Илинден в манастира „Св. Прохор Пшински“.

В своя „томос за автокефалия“, който СПЦ даде на Македонската църква преди година, се казва, че Сръбската патриаршия отстъпва на МПЦ за управление своите църковни и манастирски обекти в страната, част от сръбското духовно наследство. За такава част СПЦ смята и Осоговския манастир, тъй като той „е изграден през 13 в. с разрешението на сръбския крал Стефан Урош II“. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (68 Votes)

IMG 0842 a 1024x768 1Гръцката служба за опазване на културното наследство предприе спешни мерки за възстановяване на щетите по историческия манастир „Преп. Лука“ в обл. Беотия, който пострада от пожар през изминалата седмица. Манастирът, който пази едни от най-красивите византийски мозайки, е паметник на ЮНЕСКО.

Отпуснати са 50 хиляди евро за разчистването на опожарените части и за укрепване. Заради предприетите незабавни мерки от страна на пожарната служба основните сгради в манастира останаха невредими. Изгоряха необитаема килия на монаха Йоасаф от 19 в., част от югоизточното крило, както и помощни постройки за посетителите на манастира, но съборният храм, криптата и другите исторически сгради бяха запазени. По време на пожара всички посетители и монаси бяха изведени от обителта. Сега манастирът ще остане затворен за посетители, докато протичат възстановителните дейности.