Мобилно меню

4.746835443038 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (79 Votes)

DSC 3294Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски се срещна на 19 юни с Вселенския патриарх Вартоломей в Истанбул, където беше на официално посещение. На 26 юни той коментира за македонски медии срещата, на която е бил обсъждан въпросът за църковния статут на Македонската църква, като заяви, че е необходимо да разговаря и с новия Сръбски патриарх Порфирий.

В коментар за македонската телевизия „Нова“ северномакедонският президент заяви, че „Вселенската патриаршия е органът, който безспорно може да даде автокефалия на Македонската църква. Сега Сръбската църква, която е против автокефалията на Македонската православна църква и където ние трябва да отидем, за да получим автокефалия, има нов патриарх. С него също трябва да се проведат консултации. Повече не бих искал да коментирам“.

4.8484848484848 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (132 Votes)

Valaam MonasteryВсички монаси и служители на Валаамския манастир „Св. Преображение“ трябва да се ваксинират, съобщи игуменът на ставропигиалния манастир еп. Панкратий (Жердев), цитиран от РИА „Новости“.

Според него ваксина срещу коронавирус трябва да си направят не само монасите и послушниците, а и постоянният персонал, наемните работници. Отказалите „просто напускат манастира без никаква подкрепа“. Той отбеляза, че такива случаи вече има. Доброволците в манастира също трябва да предоставят отрицателен тест или документ за ваксина.

„Аз съм за абсолютно цялостна, стопроцентова ваксинация на цялото население на Руската федерация. Това е моята позиция: самият аз бях съвсем доскоро в червената зона, при смъртта, и видях интубирани хора, които очакваха смъртта, и въпроса: кога ще умрат? Видях съвсем млади хора, които идваха в тежко състояние. Затова смятам всяка полемика, мнения и т. н. за абсолютно неуместни“, заяви епископът.

4.5820895522388 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (67 Votes)

1280px St Cyril OrthodoxС благословението на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф църковното настоятелство към българския катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Торонто, Канада, търси да назначи енорийски свещеник от България. Изискването към кандидата е да има минимум петнадесет години стаж и да умее да общува на английски език. Първоначално той ще бъде назначен на едногодишен изпитателен срок. Началното възнаграждение е петдесет хиляди долара годишно. При съгласие от двете страни той може да получи постоянен договор.

Свещеникът трябва да е каноничен клирик на Българската православна църква и да не е поставян под запрещение за канонични и други нарушения.

За повече информация, моля звънете на телефони: 647 740 3506 или 416 893 1077 или пишете на имейл-адреса на църквата: scmcathedraltoronto@hotmail.com.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

Bishop MitrofanПодозрения за насилствена смърт на Луганския митр. Митрофан (Юрчук) се появиха, след като в социалните мрежи беше публикуван смъртният акт от съдебно-медицинската експертиза, разминаващ се с официалната информация за причината за смъртта на украинския архиерей (инфаркт). Според съдебните лекари причината е удар в главата, довел до кръвоизливи в главния мозък.

Луганският митрополит почина на петдесет и девет години на 18 юни, а прощаването с него беше на 20 юни в Петро-Павловския храм в Луганск. Владиката обаче беше пренесен в Киев и погребан в Киево-Печерската лавра, вместо в седалището на своята катедра в Луганск. Ръководството на Украинската църква взе това решение въпреки обществените негативи, които понесе, заради „демонстративно оказване на почит към човек, служещ в окупираната територия на Луганск“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (34 Votes)

ieronimos ape

Днес гръцкият Св. Синод се събра на извънредно заседание по повод вчерашния инцидент в манастира „Петраки“.

В официалното съобщение се казва, че вчера се е провеждало заседание на втора инстанция на синодния съд срещу клирик (ефимерий) на Верийската митрополия, който, след като чул, че се отхвърля възражението му срещу решението на съда на първа инстанция и че ще бъде лишен от сан, извадил бутилка с киселина и замерил с нея присъстващите в залата. Синодът изразява отвращението си от този безпрецедентен инцидент, още повече че в него участва бивш клирик, и изразява съчувствие към пострадалите.

Междувременно стана ясно, че пострадалите митрополити не са получили необратими наранявания и са запазили зрението си, а някои вече са изписани.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]