Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

5K2VJh26BDICE5FUnFDaТивейският и Ливадийски митрополит Георги изрази опасенията си, че новите здравни мерки, които влязоха в Гърция от днес, няма да могат да бъдат спазвани в храмовете. Това заяви той по време на проповедта си вчера в митрополитския храм „Въведение Богородично“ в Ливадия.

От днес, понеделник, за гръцките храмове престава да важи разпоредбата на Св. Синод и с правителствена заповед за неваксинирани енориаши се разрешава достъп само с отрицателен бърз тест. Спазването на заповедта се възлага на служителите на църквите, като глобата е 300 евро за вярващите и 1500 евро за отговорника или свещеника в храма.

„Ние нямаме персонал, който да прилага тези строги мерки. Храмовете не могат да станат арена на конфликти, спорове и напрежение. Представете си погребение и вътре чакат за опелото на покойния, а на входа църковен служител се кара с роднините“, каза митрополитът.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

Τελετή Εγκαινίων φοιτητικής εστίας Apollonia της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου 885x500Поредната благотворителна инициатива на Кипърската православна църква се осъществи в Лимасол, съобщава кореспондентът на БНР Диана Бобанац. С дарение на земя и средства църквата е реализирала нов проект със значима образователна и социална стойност. Изградени са нови студентски общежития в предградие гр. Лимасол, които преди дни бяха официално открити от президента на страната Никос Анастасиадис и архиепископа на Кипър Хризостом II.

Новите студентски общежития са изградени от Кипърската архиепископия върху земя, която е нейна собственост. Проектът е завършен само за две години, при това в трудните условия на пандемията. Той носи името „Малката Василиада“, в чест на прочутия град на милосърдието „Василиада“, изграден от св. Василий Велики до Кесария Кападокийска.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

deomiddddИзвестният в близкото минало „борец за чисто православие“ бивш Чукотски епископ Диомид (Дзюбан) загина на 20 ноември в катастрофа в Ленинградска област. 60-годишният Диомид е загинал заедно с още две жени, които са били в автомобила.

Бившият Чукотски епископ беше основател на схизматично движение в Руската църква, което в периода 2007-2008 г. спечели последователи и в други страни. След като се отдели от РПЦ, той хиротониса епископи за своя „истинно-православна църква“.

Кариерата му в Московска патриаршия започва по времето на Московския патриарх Алексий. Назначен за епископ в новообразуваната Чукотска епархия през 2000 г., еп. Диомид привлича крупни дарения от губернатора на областта олигарха Роман Абрамович, който за две години инвестира в православни храмове огромни средства.

4.7936507936508 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (63 Votes)

bartholomaios athina1Днес започва официалната шестдневна визита на Вселенския патриарх Вартоломей в Атина. Тя се осъществява по покана на Св. Синод на Гръцката православна църква, а поводът са тържествата, организирани в Гърция за 30-годишнината от интронизация на патриарха.

На летището в Атина патр. Вартоломей беше посрещнат от митрополита на Самос Евсевий от името на Св. Синод на Гръцката църква, както и от военния министър Н. Панайотопулос от името на гръцкото правителство. Той беше поздравен и от Месогейския митр. Николай, в чиято епархия е летището, от Адрианополския (Одрински) митр. Амфилохий, ръководител на представителството на Вселенската патриаршия в Атина, както и от главния секретар на Св. Синод на Гръцката църква Орейски епископ Филотей.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (48 Votes)

francis 768x526Св. Синод на Гръцката църква, в отговор на писмо на митрополита на Коница Андрей, хвърля светлина върху предстоящото посещение на Римския папа Франциск в Атина, което ще се осъществи от 4 до 6 декември.

Атинският архиеп. Йероним известява своя събрат, че според решението на Св. Синод от 3 ноември, визитата на папа Франциск в Атина ще протече в строго протоколен дух, без официално посрещане и прояви, без съвместни молитви и религиозни обряди.

Папа Франциск ще бъде посрещнат в Атинската архиепископия на 4 декември според протокола за официални посещения от архиеп. Йероним, без участие на други архиереи.