Мобилно меню

4.8474576271186 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (59 Votes)

400Instagram блокира профила на председателя на Отдела за външно-църковни отношения към Московска патриаршия митрополит Иларион (Алфеев), съобщи самият той. Според него профилът му е блокиран на 7 юли заради неговата позиция за задължителност на ваксините срещу COVID-19. Митр. Иларион (Алфеев) е получил от администраторите на социалната мрежа съобщение, в което се казва, че неговите постове се характеризират с „неподобаващо поведение след многобройни предупреждения“ и „нарушават законите или нечии права“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

IMG 3599С голяма духовна радост православните българи посрещнаха председателя на църковната община „Св. Йоан Рилски“ в Люксембург, прот. д-р Добромир Димитров. Той пристигна във Великото херцогство в петък, 2 юли, когато се проведе последното преди летните отпуски заседание на църковното настоятелство. Всяка подобна среща е истински празник, в който сме призвани да изпълним и административните си задължения по устройването и планирането на дейността ни за слава Божия. Спазвайки препоръката на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний още при учредяването на православната ни община през 2015 г., на всяка сбирка на настоятелите присъстват и широк кръг енориаши. И този път спазихме традицията. Тъй като не разполагаме със собствен храм или помещение, което да е постоянно на разположение, се събрахме в един от красивите паркове в града.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (57 Votes)

GrodnoРимокатолическата църква в Беларус разгневи белоруския президент Лукашенко със своеобразния си отговор на неговия призив към религиозните изповедания в страната на 3 юли, в Деня на независимостта, да отправят „всеобща молитва за Беларус“.

Сайтът на Римокатолическата църква публикува в сайта си рано сутринта на 3 юли призив във всички храмове утре, неделя, след края на месата да се изпълни химнът „Магутны Божа“ („Могъщи Боже“).

Това предизвика гневната реакция на Лукашенко, който възприе това като провокация и по време на речта си в деня на националния празник обвини и църквите в подкрепа и възраждане на фашизма: „Сега сами виждате: те искат да върнат историята назад, да реабилитират своите дядовци и прадядовци и да завършат започнатото от тях дело. Затова те излязоха (на улицата) да унищожат суверенна държава… А напоследък нашите медии съобщават все повече сведения, че искат да се молят и в храмовете с химна „Магутны Божа“ (утре, не днес)…“.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (27 Votes)

antioxeia sputnik 1Антиохийската патриаршия получи дарение от руската ваксина срещу коронавирус „Спутник-V“, съобщи официалният сайт на РПЦ. Дарението беше организирано от Външния отдел на Московска патриаршия и предадено на 25 юни на международното летище „Рафик Харири“ в Ливан на игумена на патриаршеския манастир „Успение Богородично“ в Баламанд архим. Роман (Ханат), от предстоятеля на подворието на РПЦ-МП в Бейрут архим. Филип (Василцев) и руския посланик в страната Р. Мамаев.

С благословението на Антиохийския патриарх Йоан на 1 юни дарените ваксини бяха предадени официално на центъра за ваксинация в университета „Баламанд“, висше учебно заведение на Антиохийската патриаршия, чиято юрисдикция обхваща страните Сирия, Ливан и Ирак. Руският посланик заяви, че дарението от руски ваксини е израз на грижа за ливанския народ и православната общност и е доказателство за продължаващото сътрудничество между православните църкви на Русия и Антиохия както в Ливан, така и в Сирия. Архим. Филип съобщи, че в центъра по ваксинации в „Баламанд“ ще бъдат ваксинирани и членовете на рускоезичната православна общност в Ливан.

4.7073170731707 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (41 Votes)

9487Монасите от Валаамския манастир няма да бъдат изселвани, ако не се ваксинират срещу коронавирус, съобщи зам. управляващият делата на Московска патриаршия Зеленоградски епископ Сава (Тутунов). „По отношение на „Валаам“ въпросът с принудата (към ваксинация) отпадна. Владика Панкратий се стреми бащински да убеди братята. Не може да се говори за никакво „изселване“ заради не-ваксиниране“, заяви той, цитиран от РИА „Новости“.

Преди няколко дни игуменът на манастира, който е ставропигия, Троицки епископ Панкратий (Жердев) издаде радикална заповед за принудително ваксиниране на всички живеещи в обителта, монаси, послушници и наемни работници. Отказалите ще бъдат изселени от манастира „без финансова издръжка“, заяви епископът. Той мотивира заповедта си с преживяното в ковид-отделението, където той лежа преди време.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]