Мобилно меню

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

nxМосковският патриарх Кирил отстрани Митишчинския епископ Теофилакт от длъжностите игумен на ставропигиалния Андреевски манастир в Москва, помощник на първия викарий на патриарха в Москва и управляващ Югозападното викариатство на градската епархия на Москва.

Причината за мярката е видео, разпространено в социалните мрежи, на което се вижда как по време на Херувимската песен в св. олтар епископът удря по главата служещия с него клирик. Според свидетели случаят не е изолиран, а е по-скоро практика.

Временното управление на Андреевския манастир е поверено на Каширския митр. Теогност, който е игумен на Донския ставропигиален мъжки манастир.

Апостолско правило 27 предвижда „да бъде низвергнат от свещен чин епископ, презвитер или дякон, който бие съгрешили верни или досадили неверни и с това иска да заплашва други, понеже Господ на нищо такова не ни е учил, а напротив, Сам, бидейки удрян, не е нанасял удари, бидейки укоряван, не е отвръщал с укор, страдайки, не е заплашвал“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

WWБерлинският и на цяла Германия митрополит Марк (Арндт, германец родом) от Руската православна задгранична църква (МП) забрани на клириците от своята епархия да съслужат с духовенството от новообразуваната Западноевропейска архиепископия на РПЦ-МП с център в Париж.

Това заяви самият митрополит Марк на 25 ноември по време на конференция в Белград, посветена на стогодишнината от Първия задграничен събор на РПЗЦ в Сремски Карловци. Говорейки за църковните юрисдикции на руската емиграция, предстоятелят на Германската епархия на РПЗЦ-МП заяви, че преди няколко седмици е забранил на своите свещеници да съслужат със свещениците на тази „уж присъединила се към Московска патриаршия юрисдикция“. Той нарече архиепископията, възглавявана от митр. Йоан (Ренето), „напълно несериозна, нарушаваща каноните на всяка крачка“.

През септември главата на Западноевропейската епархия на РПЗЦ-МП архиеп. Ириней също поиска от духовниците в епархията да се въздържат от общение с клириците от Западноевропейската архиепископия на РПЦ-МП. Конкретните причини не се назовават.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

330Св. Синод на Критската църква освободи от задълженията му предстоятеля на автономната Критска архиепископия архиеп. Ириней. Решението беше взето единодушно на заседание на 24 ноември, на което архиереите разгледаха писмените становища на трима професори по медицина, удостоверили пред съдия, както изисква законът, трайно влошеното здравословно състояние на 88-годишния архиепископ.

В изявлението се казва, че решението е било трудно и взето с голямо уважение към личността на архиепископ Ириней и с признание за неговите трудове.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

860ZДирекцията по вероизповеданията на кралство Швеция свиква извънредно кризисно съвещание във връзка с пространно журналистическо разследване, публикувано на четири части в авторитетния ежедневник „Гьотеборг постен“ от екип журналисти и вече цитирано от няколко централни шведски издания, а също и от вестници и сайтове в Гърция, САЩ и Швейцария.

Разследването разкрива престъпления, извършени от назначения през 2014 г. гръцки митрополит Клеопа (Стронгилис) с титла „на Швеция и цяла Скандинавия“ в юрисдикцията на Вселенската патриаршия. Митрополитът е уличен в: присвояване на църковни и държавни средства, пране на пари, злоупотреба с държавни субсидии за лична облага, фалшифициране на подписи, укриване на данъци, злоупотреба с власт, малтретиране на подчинени и на енориаши, психологически тормоз на свещеници, служители и членове на енорийския съвет чрез заплахи и отлъчвания, физическа разправа със свещеник чрез подставени лица, извършване на незаконен капитален ремонт на катедралния храм в централната част на Стокхолм без обществена поръчка, чрез незаконна фирма с работници, назначени на черно, тайно закупуване с църковни пари на луксозна вила с басейн за един милион евро за лично ползване, но на името на митрополията, и други.

4.9333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (30 Votes)

TilianВ навечерието на празника Въведение Богородично църковната ни община „Рождество Богородично“ – за Женева и околните градове на Швейцария, се увеличи с три нови християнчета.

В тези трудни времена на карантинни ограничения обичният ни и усърден пастир ставрофорен иконом Юлиян Ангелов отново пристигна отдалече, за да обгрижи духовно православните българи и да внесе радост сред десетки богомолци от българската диаспора в Швейцария. Той отслужи св. Литургия на 20 ноември, събота, в град Веве, след което извърши св. Кръщение на малкия нов член на църковната ни община Тилиан.

На 21 ноември, неделя, имахме щастието да участваме в св. Литургия и в Женева, където с Божията помощ богослуженията вече са редовни. В храма се стекоха десетки богомолци от българската диаспора, някои от които идват от стотина километра отдалеченост. Водени от духовната си жажда, те изпитаха тихата радост отново да приемат св. евхаристийни Дарове – Тялото и Кръвта на нашия Господ Иисус Христос.