Мобилно меню

4.9333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (120 Votes)

344На 24 май в катедралния храм „Св. Климент Охридски“ в Скопие, по време на общото съслужение с предстоятеля на МПЦ архиеп. Стефан, Сръбският патриарх Порфирий обяви, че Архиерейският събор на Сръбската патриаршия е отговорил положително на молбата на епископата на МПЦ да има автокефален статут.

„Светият архиерейски синод на СПЦ единодушно откликна на молбата на МПЦ-ОА и съборът на Църквата ни благослови, одобри, прие и призна нейната автокефалия. В същото време, братя и сестри, задължение на Синода е заедно с архиепископ Стефан и неговия Синод да изработят всички технически и организационни детайли, което ще бъде последвано от тържествено провъзгласяване на официалния акт, а след това всички поместни православни църкви ще бъдат уведомени и призовани да приемат автокефалния статут на МПЦ-ОА“, каза патр. Порфирий.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

283389613 10224003001801955 6206824974001535390 nБългарската правителствена делегация, както и българи от Рим и родината, се събраха за архиерейската св. Литургия в историческата базилика „Сан Клементе“ във вечния град. Така започнаха там тържествата за Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев, както и останалите членове на делегацията присъстваха на празничното богослужение извършено от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с доц. д-р прот. Иван Иванов, свещеник на Българската църковна община в Рим.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

d0m4x2aeftx5ip8t3e6vСръбският патриарх Порфирий е на двудневно посещение в Северна Македония по покана на предстоятеля на автономната Македонската православна църква – СПЦ архиеп. Стефан. На 24 май, в деня на св. братя Кирил и Методий по стар стил, двамата ще отслужат св. Литургия в катедралния храм „Св. Климент Охридски“ в Скопие.

Сръбската делегация се състои от двадесет души, в по-голямата си част архиереи. Те ще бъдат посрещнати официално тази вечер в катедралния храм. Празничната св. Литургия на 24 май ще бъде отслужена от двамата предстоятели с участието на гостите и на всички архиереи на МПЦ.

Това е второто съслужение на патр. Порфирий и архиеп. Стефан, след като Сръбската патриаршия възобнови каноничното и богослужебно общение с Православната църква в Северна Македония. Първата „Литургия на помирението“ беше отслужена в Белград на 19 май.

На снимката – момент от съслужението в Белград на 19 май т. г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

a8b5c0d0 dc56 45e7 84ec 519898a40cafОтново Божията милост ни събра около светата Евхаристийна трапеза на 22 май, Неделя на самарянката, в Женева. Сънародниците от българската православна църковна община в Женева и околните градове на Швейцария и Франция с радост се стекохме на неделната св. Литургия, отслужена от ставроф. ик. Юлиан Ангелов, който за целта пристигна от Берлин, Германия. С отеческа любов и грижа за всяка душа той не пести усилия и идва периодично да ни достави радост от Божията благодат в тайнствата на св. Църква. Тази любов и грижа задължават и ние да се стремим да му се отблагодарим с онова, което неизменно радва всеки свещеник: пълен храм с богомолци, които обикновено идват с целите си семейства, за да участват в радостта на евхаристийното тържество.

В проповедта си о. Юлиан както винаги докосна душите и сърцата на всички присъстващи богомолци. Той говори за беседата на Господ Иисус Христос с жената-самарянка при Якововия кладенец и разясни колко е важно да можем да разпознаваме основния скрит грях, който ни мъчи и тежи. Само молейки се колкото е възможно повече и по-горещо, Господ ще ни помогне да намерим решение на проблема, за да можем да живеем свободно и спокойно с Божията благодатна помощ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

924 nМитрополитите Русенски Наум и Видински Даниил участваха в тържествата по повод канонизацията на българската царица Теодора Търновска, завършила живота си в монашество с името Теофана. Богослужението беше оглавено от Румънския патриарх Даниил след св. Литургия в църквата „Св. Константин и Елена“, която на 21 май отбеляза своя храмов празник. За първи път беше изпят тропарът на светицата и беше представена иконата с нейния образ. На тържествената литургия присъстваха посланикът на България в Румъния Радко Влайков и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Преп. Теофана Басараб е канонизирана като първата монахиня в историята, за която се знае, че е от румънски произход. Тя е дъщеря на княз Басараб Първи от Влашко и съпруга на Търновския владетел Йоан Александър. Решението за нейната канонизация беше взето на 17 февруари т. г. (виж тук).

Паметта на преп. Теофана ще бъде почитана на 28 октомври.

Патр. Даниил заяви, че канонизацията на преп. Теофана Басараб става в годината, която Румънската църква посвети на отците-исихасти: св. Симеон Нови Богослов, св. Григорий Паламà и св. Паисий от Нямц (Величковски). Той подчерта, че преподобната е живяла във времето на разцвет на исихазма и е била носителка на тази духовна традиция.