Мобилно меню

1.9655172413793 1 1 1 1 1 Rating 1.97 (29 Votes)

detail20230912 VAR01637 обрНа 12 септември под звъна на камбани Руският патриарх Кирил, в присъствието на членове на правителството на Санкт-Петербург и „участници в специалната военна операция“, пренесе с лития ковчежето с мощите на княз Александър Невски в Благовещенската църква на Александро-Невската лавра, където беше поставена историческата сребърна рака, предадена на РПЦ от държавния Ермитаж. През май 2023 г. Ермитажът и РПЦ подписаха споразумение за прехвърляне на гробницата за временно ползване за 49 години, с възможност за удължаване на този период.

Сребърната гробница остава държавна собственост и част от музейния фонд на страната. Състоянието ѝ ще се следи от служители на Ермитажа: в реално време ще се наблюдават температурните условия и влажността, антикорозионните частици във въздуха и други показатели. В храма „Благовещение“ са инсталирани сензори, които са свързани с компютрите в Ермитажа.

4.9497716894977 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (219 Votes)

Screenshot 2023 09 13 150956Константинополският Вселенски патриарх Вартоломей говори по време на словото си за Началото на индикта (1 септември) за настоящите проблеми в Православната църква, сред които като основен той отбеляза липсата на единство между православните църкви. По-конкретно той заяви:

„Със свикването и провеждането на Светия и велик събор на Православната църква на Крит през 2016 г. ние имахме именно тази цел: да укрепим единството и да засилим сътрудничеството между автокефалните православни църкви.

За съжаление този стремеж към единство и сътрудничество беше унищожен през последните години от една нова еклисиология, идваща от север, и от едно ново богословие, което бих нарекъл „богословие на войната“. Това е богословието, което сестринската Руска църква започна да проповядва в опита си да оправдае една неоправдана, нечестива, непровокирана и зла война срещу една суверенна и независима държава – Украйна.

Вече почти две години наблюдаваме тази трагедия. Не само в отношенията между нашите две православни църкви, но и в центъра на Европа всеки ден виждаме кръвопролития. В тази война вече загинаха стотици хиляди. Повтарям: това е трагедия. Естествено е това да се отрази на отношенията на съответните православни сестрински църкви.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

5025Румънската архиепископия на Долен Дунав осигурява 3 500 ученически чанти с пособия за деца от окръзите Галац и Браила за началото на учебната година. Социално-благотворителната акция е част от Програмата „Христос в училище“ и има за цел да подпомогне деца с ограничени материални възможности. Всяка чанта е оборудвана с тетрадки, моливи, химикалки, флумастери, маркери и линийки.

Две трети от училищните раници вече са раздадени в енориите в Браила, Галац, Никорещ и Текучи. Общата стойност на помощта възлиза на 315 000 леи (125 000 лв.). Сумата е покрита пропорционално, както следва: 60% от Епархийския център в Галац, 30% – от енориите в епархията и 10% – от други църковни източници.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (67 Votes)

ΔΙΣСв. Синод на Гръцката църква прие през втория ден на своето септемврийско заседание становище относно новите документи за самоличност, които започват да се издават на гръцките граждани от 25 септември. Архиереите заявяват, че личните карти не представляват по никакъв начин проблем за християнската идентичност, нямат връзка с богословието, а страховете, които изпитват някои религиозни хора, имат парацърковен характер, но не и православно основание. Митрополитите заявяват също, че „преценката за законността на идентификационната карта на гражданите е от компетентността на съдебната система на страната, която вече се е произнесла по този въпрос“. Ето и целия текст на изявлението:

1. Св. Синод се отнася с разбиране към безпокойството на някои християни и затова моли всички да имат доверие в Църквата и в нейните пастири, които носят отговорност и духовно бдят за всички въпроси, свързани с живота на вярващите.

2. Всички мнения и опасения, изказани относно новите лични карти на гражданите, имат произхода си в парарелигиозни възгледи, а не в Православието.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

ΔΙΣ 1 01 scaled 1 2048x1076Постоянният Св. Синод на Гръцката църква в новия си състав се събра на 5 септември за първата си сесия през започващата нова църковна година. След отслужване на св. Литургия Атинският архиепископ Йероним приветства новите членове на постоянния Св. Синод, като им пожела успех в работата в дух на любов и сътрудничество. Отговори му с подобаващо уважение зам.-председателят на синода и старши негов член – Каристийски и Скироски митрополит Серафим.

В съответствие с устава на Гръцката църква и държавното законодателство за нея бяха утвърдени съставите на църковните съдилища, както и новите митрополити, които ще отговарят за връзките между Св. Синод и съответните синодни комисии.