Мобилно меню

4.8987341772152 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (79 Votes)

α 137 1024x674Достолепно, но без лукс и показност тази година ще се отбележат две кръгли годишнини в клирическия път на Цариградския вселенски патриарх Вартоломей, глава на старшата сред поместните православни църкви.

Днешният патриарх Вартоломей влиза в клира на патриаршията с ръкоположението си за дякон на 13 август 1961 г. То е извършено в митрополитската църква „Св. Богородица“ на о-в Имврос (на турски Гьокчеада), южно от Дарданелите, който е и родно място на патриарха. По този повод митрополията на островите Имврос и Тенедос организира разнообразни събития, които ще бъдат почетени с присъствието на самия патриарх.

4.7052631578947 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (95 Votes)

1049Вселенският патриарх Вартоломей, Александрийският патриарх Теодор и Киевският митрополит Епифаний, предстоятел на автокефалната Православна църква на Украйна, се срещнаха на турския о-в Имброс, родното място на патр. Вартоломей. Поводът е шестдесетгодишнината от ръкоположението на патриарха за дякон на 13 август 1961 г., съобщава изданието Orthodoxia.info.

Митр. Епифаний оглави вечерната служба в молитвеното присъствие на двамата патриарси, на митрополитите на Имврос Кирил (Сикис), на Марония (Гюмюрджина, Гърция) Пантелеймон, на административния управител на Света гора Т. Мартинос и др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

patrijarh porfirije vavedenje 0Сръбският патриарх Порфирий изпрати днес писмо до предстоятеля на Гръцката църква Атинския архиепископ Йероним, в което изразява своето състрадание и подкрепа към църквата и народа в Гърция заради катастрофалните пожари, унищожили имуществото на много гръцки семейства. Той моли архиеп. Йероним да предаде на духовенството и братския гръцки народ, особено в засегнатите райони, молитвите на целия сръбски православен род, който никога няма да забрави как в близкото минало братският гръцки народ и църква бяха почти единственият приятел в тежката война: „Голямата помощ, която вие, нашите гръцки братя и сестри, изпратихте в сръбските земи, беше за нас не просто храна, дрехи, обувки и друго необходимо, но и знак, че имаме близки приятели, които не искат да участват в неправдата, на която бяхме подложени“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

0 10

В разгара на пожарите в съседна Гърция едно от най-коментираните събития е чудодейното спасяване от унищожителните пожари на историческия манастир „Преп. Давид“ на о-в Евбея. Игуменът архим. Гавриил разказа, че обителта е спасена с явно Божие чудо в четвъртък, 4 август, в най-критичните часове на пожара.

„Всички очаквахме пламъците да достигнат манастира, казва о. Гавриил, но се уповавахме на Бога и Неговите светци“, цитиран от сайта „Ортодоксия“. Игуменът добавя, че огънят сякаш е горял „без да изгаря“, тъй като около манастира на места е останала дори зелена свежа растителност, докато пламъците „облизвали“ стените на св. обител. Всички манастирски сгради и параклиси са непокътнати, въпреки че са изглеждали напълно обхванати от пожара и никой вече не вярвал, че ще бъдат спсени. „Пламъците достигаха до тридесет-четиридесет метра височина и въпреки че много доброволци се бореха с огъня, само Бог можеше да спаси манастира от стихията“, обобщава игуменът.

„Всеки ден се уверяваме, че св. Давид е жив светец, както живи са и св. Яков и старецът Кирил. Врагът на нашето спасение искаше да унищожи нашата обител, но живата благодат на светците не му позволи. Благодарим на светците, на доброволците, които се събраха и подкрепиха според силите си борбата с пламъците. Други благодарности не знам дали трябва да отправя, понеже трябваше да се направят (от властите) някои неща, които не бяха направени… Молим Бог да прости грешките и греховете ни и да отворим нова страница, като започнем от началото“, заяви игуменът в словото си след завръщането в манастира в навечерието на Преображение Господне.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

976 nВсички монаси напуснаха обителта на преп. Давид на гръцкия остров Евбея, след като огънят около манастира не беше овладян. Заповед за евакуацията им беше издадена още сутринта, но някои от тях останаха с надеждата да запазят манастира от огнената стихия. Заедно с монасите трябваше да напуснат обителта и миряни, събрали се да помагат за предпазването от пожара.

Преди малко всички хора са напуснали св. обител, като монасите са взели със себе си мощите на преп. Давид и други светини.

Към 18 ч. вечерта огънят беше овладян в непосредствена близост до манастира, като са засегнати единствено външни помощни постройки. Монасите са убедени, че манастирът е спасен по молитвите на неговите небесни покровители преп. Давид и преп. Яков.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]