Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

zixnon ierotheos ypejВ Гърция митрополитът на Зихна (Зъхна) и (Долни) Неврокоп Йеротей беше осъден на първа инстанция на четири години затвор за отнемане на паметници с особено голяма стойност от храма „Св. Йоан Предтеча“ в с. Ангиста, общ. Амфипол, обл. Серес. Заедно с него е осъден и един протосингел. Заради чистото съдебно минало на митрополита Солунският съд реши да замени присъдата с наказателна глоба в размер на пет евро на ден за периода на присъдата, което възлиза на приблизително 7300 евро.

Ценностите, сред които потири и кръст от 1830 г., е трябвало да бъдат дадени за реставрация, но след това не са били върнати в храма.

Обвиняемите не са признали вина и предстои делото да се разглежда на следваща инстанция. Според устава на ГПЦ обаче, ако митрополитът получи присъда и тя влезе в сила, независимо от размера ѝ, трябва да бъде освободен от поста му и да се избере нов митрополит.

4.9771428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (175 Votes)

Cap3На 17 октомври, в неделя, за първи път ще бъде отбелязан празникът Събор на всички свети Лекари. Той беше учреден на заседанието на Св. Синод на Вселенска патриаршия през юли т. г. и ще бъде честван всяка година през октомври, в най-близката неделя до 17 и 18 октомври. Тогава Църквата почита св. Безсребърници и св. апостол Лука, който също е бил лекар.

На новия празник Църквата ще почита приноса на медицинската наука и лекарското служение на човечеството. Службата за празника е съставена от Родоския митрополит Кирил.

В окръжното послание на Вселенската патриаршия до нейните архиереи и клирици се казва: „От началото на християнството до най-ново време лекари, лечители и специалисти, както и множество обикновени и съвестни християни са служили на „намиращите се в болест и скърби“, и така на дело са разкривали Божието човеколюбие, като постъпващи по начина и образа на Христос. Мнозина от тях са се отличили със светостта си, която Църквата е признала, като ги е причислила официално към своя празничен календар“.

4.7473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (95 Votes)

ieronymosСамо осем са гръцките митрополити, които не са ваксинирани, съобщава изданието „Вима ортодоксиас“, което е една десета от общия им брой. Според официални данни на Гръцката църква 60-65% са клириците в Северна Гърция, които са си поставили ваксина срещу COVID-19, а в Южна Гърция те са до 90%. Съобщава се също, че броят на ваксинираните монаси и монахини е нисък, както и на монасите в Света гора.

По време на хиротонията на новоизбрания митрополит на Касторя (Костур) Калиник Атинският архиепископ Йероним отправи критика към онези йерарси, които не следват в пастирската си дейност решенията на съборния институт на Гръцката църква по отношение на пандемията, но и на други църковни проблеми. Той разкри и вътрешното напрежение между йерарсите, някои от които стигат дори до отказ от съслужение със свои събратя, без формално да излизат в схизма. Затова архиеп. Йероним призова новия митрополит никога да не застрашава единството на Църквата и да не отказва евхаристийно общение със събратята си поради някакви свои убеждения:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

B1 1024x688Св. Синод на йерархията (т. е. на всички около осемдесет епархийски митрополити) избра днес петима нови митрополити, за да запълни овакантените през последните две години митрополитски катедри.

Заседанията започнаха в понеделник, 4 октомври, с доста голям дневен ред. В него видно място заемаше четенето и обсъждането на обстойни доклади от митрополити по теми като съборното начало в Църквата, мястото на миряните в живота на Църквата, поведението на клира и миряните по време на коронавирусната пандемия и др. Високото качество на изнесените доклади стана предпоставка за задълбочени дискусии, споделят участници в заседанията.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

391На 4 октомври Вселенският патриарх Вартоломей и Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) се срещнаха в Рим по време на световна конференция на религиозните лидери, посветена на климатичните промени. Това е първата им среща сред разрива между двете православни църкви. Митр. Иларион разказа, че двамата почти не са общували помежду си:

„Когато сядахме, той ми каза „добро утро“ на руски език, а аз му отговорих „добро утро“ на английски. С това се изчерпа нашето общуване“.

На срещата в Рим участваха тридесет и четирима религиозни лидери от цял свят, като Вселенският патриарх и Волоколамският архиепископ са били единствените православни. Според митр. Иларион присъствието му се налагало, „за да не представлява Вселенският патриарх световното православие, тъй като е загубил доверието на милионите руски вярващи“.

Митр. Иларион (Алфеев), наричан външния министър на РПЦ, е имал среща обаче с Римския папа Франциск, с когото са обсъдили „множество съвместни проекти“. В официалното съобщение на МП се казва, че след срещата между папата и патр. Кирил в Хавана през 2016 г. „отношенията между двете най-големи християнски църкви се развиват интензивно“.

Обсъжда се и втора среща между патриарх Кирил и папа Франциск, която обаче няма да бъде разгласявана предварително, а ще бъде съобщена една седмица преди събитието.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]